Exšéfka tímu OBLÚK Santusová ide na súd: ČURILLOVCI POZOR! VYVRÁTIM VAŠE KLAMSTVÁ! (VIDEO)
02 | 09 | 2023 I Eka Balaskova

Čurillovcov čakajú ťažké časy! Prominentný advokát Marek Para na Facebooku oznámil, že preberá právne zastupovanie vyšetrovateľky Diany Santusovej proti skupine vyšetrovateľov NAKA známych pod pomenovaním čurillovci. Celé sa to začalo ešte na prelome rokov 2020/21, kedy ešte ani samotná Diana Santusová netušila, že bude niečo také vyšetrovať a do akých problémov ju čurillovci dostanú.

Celú kauzu čurillovcov „odštartoval“ záujem SIS o Petra Petrova známeho ako Tiger, podnikateľa z východu. Tajná služba u neho preukázala ovplyvňovanie výpovedí svedkov tak, aby sa hodili štvorici vyšetrovateľov NAKA. Uskutočnilo sa pamätné stretnutie v budove SIS, správu z neho predseda NR SR Kollár (Sme rodina) predniesol v parlamente, na čo vznikol vyšetrovací tím Oblúk. Ten však bol zrušený a voči jeho šéfke sa spustila diskreditačná mašinéria. Dnes je paralelné vyšetrovanie štvorice čurillovcov takmer na konci a Rozuzlenie prinieslo len ďalšie zauzlenie.

Tiger

Petrov bol dobrý známy policajta Bernarda Slobodníka, jedného z multiudavačov. Petrov bol Slovenskou informačnou službou legálne sledovaný a po zadržaní polícii vydal množstvo dokumentov, čo poviedlo k ďalším konaniam a sám Petrov sa k tomu, že poskytoval informácie čurillovcom, priznal. Tí zabezpečovali dôkazy v kauzách Očistec a Judáš, Petrov podľa ich požiadaviek dohadoval výpovede svedkov.

Vzniká tím Oblúk

Vyšetrovací tím Oblúk vedie Diana Santusová. Jej tím požiadal o odpočúvanie kancelárie čurillovcov a súd mu vyhovel. Bolo totiž potrebné manipuláciu s vyšetrovaním potvrdiť, alebo vyvrátiť. V tom čase vznikli aj nahrávky, v rámci ktorých sa páni vulgárne vyhrážali Santusovej.

Kde sú korene dnešného multichaosu v bezpečnostných zložkách
Z dažďa pod odkvap. Asi tak sa dá charakterizovať výmena vlády koalície OĽaNO, Za ľudí, Sme rodina (predtým aj SaS) za prezidentkinu vládu úradníkov. A to v máji ako Čaputová, tak Ódor vyhlasovali, že ich cieľom do volieb je spojiť rozhádanú... Čítať ďalej
30 | 08 | 2023 | Eka Balašková

Vedenie štátu v SIS

Na pamätnom stretnutí v máji v sídle SIS Michal Aláč správu s týmito informáciami odovzdal vedeniu štátu a neskôr o nej informoval Boris Kollár na zasadnutí NR SR. Správa poslúžila, ako podnet na vyšetrovanie tímu, ktorý dnes poznáme pod pomenovaním čurillovci.

V júli 2021 mal tím Oblúk zadržať členov skupiny takáčovcov Mateja Zemana a Csabu Dömötöra, ako i podnikateľa Petra Petrova. Práve oni boli podozriví z „dohadzovania“ želaných výpovedí čurillovcom.

Mikulcov telefonát a Kovaříkova stopka

Vtedajší policajný prezident Peter Kovařík však po Mikulcovom telefonáte zásah zrušil, Zeman a Petrov ušli a tím chytil len Dömötöra. Ten sa k manipulácii priznal a bol na základe dohody o vine a treste odsúdený na 32 mesiacov podmienečne. Stíhaný je aj Kovařík.

Čurillovci podnikli kroky na zastavenie tímu Oblúk – z jeho členov bez reálnych dôkazov a reálneho základu „vyrobili“ zločineckú skupinu. Štvorica Ján Čurilla, Pavol Ďurka, Štefan Mašín a Milan Sabota bola v septembri 2021 zadržaná a Milan Sabota sa aj priznal.

Roman Mikulec, foto: TASR | Roman Mikulec

Odvolaná

Kým za čurillovcov sa postavila aj prezidentka Zuzana Čaputová, vyšetrovací tím Oblúk bol zrušený a santusovú riaditeľ Úradu inšpekčnej služby Peter Scholtz odvolal. Pritom niekto z nadriadených zakázal krajským riaditeľom poskytovať súčinnosť práve Santusovej. Ivan Ševčík, bývalý generálny riaditeľ Úradu inšpekčnej služby Ministerstva vnútra SR vtedy skonštatoval, že tu evidentne ide o zaujatosť voči Santusovej.

Chcela sa očistiť

Na svoje odvolanie Santusová reagovala listom ústavným činiteľom, v ktorom okrem iného uviedla aj fakt, že súčasťou gangu, ktorý pracuje proti nej, sú aj vtedajší minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) a špeciálny prokurátor Daniel Lipšic.

„Laicky a v skratke si dovolím tvrdiť, že sme sa ako tím pod mojím vedením dostali ďalej ako to „niekomu“ vyhovuje a zámerom konania určitých osôb je len to, aby som v tejto činnosti nepokračovala, pričom je úplne jedno, kto iný to bude, podstatné je len to, aby som to nebola ja, keďže z logiky veci je zrejmé, že zorientovať sa v tejto náročnej a spletitej problematike nie je vôbec jednoduché a vyžaduje to množstvo času a odhodlania a to predovšetkým, ak s danou vecou niekto nepracuje od samého začiatku, resp. ak s danou vecou ešte neprišiel ani do kontaktu a nepozná obsah tohto už teraz pomerne rozsiahleho vyšetrovacieho spisu,“ písala Santusová v auguste 2021 ústavným činiteľom.

Lipšicov gang úraduje. Mikulec a Kovařík majú konať protiprávne. Píše vyšetrovateľka ústavným činiteľom
Podľa poslanca Pčolinského bol jemu a ďalším ústavným činiteľom doručený list, ktorý opisuje šokujúce praktiky vedenia polície a ministerstva vnútra. Ešte pred tým hovoril o závažných informáciách kolujúcich v priestore. Čítať ďalej
11 | 08 | 2021 | Peter Šulek / Tibor Šipoš

Na detektore lži

Santusová sa na jeseň 2021 dvakrát podrobila vyšetreniu na polygrafe, tzv. detektore lži. Vyšetrenie ukázalo, že pravda je na strane vyšetrovateľky, minister Mikulec však spochybnil aj tieto výsledky.

Paralelné vyšetrovanie

Ján Čurilla a Pavol Ďurka boli na čas zaistený, no Krajský súd v Košiciach ich prepustil. Napriek tomu im obvinenie zrušené nebolo. Znovu zasiahla Zuzana Čaputová, sa pričinila o to, že napriek obvineniam boli takmer všetci povýšení a tak sa môže stať, že vyšetrovateľ Ďurka môže vyšetrovať samého seba. Napriek tomu vyšetrovanie prebieha aj naďalej, prípad Čurillovcov je v štádiu pred podaním obžaloby a zrušenie tímu Oblúk vyšetrovateľom len sťažilo prácu na vyvrátení, alebo potvrdení manipulácií vyšetrovania v exponovaných kauzách. Kauzu čurillovcov mal na stole iný vyšetrovateľ, ako Santusová a jej Oblúk.

NAKA IDE PO VYŠETROVATEĽOCH SKUPINY OBLÚK, ktorí čurilovcov preverovali!
NAKA zadržala najmenej dvoch členov tímu Oblúk z úradu inšpekčnej služby, ktorá preverovala vyšetrovateľov NAKA známych ako čurillovci, informuje portál tvnoviny.sk. NAKA zasahovala aj u riaditeľa SIS Michala Aláča a jeho predchodcu Vladimíra... Čítať ďalej
17 | 08 | 2023 | Diana Zaťková

Namiesto Rozuzlenia zauzlenie

17. augusta NAKA spustila akciu Rozuzlenie, počas ktorej boli zadržaní aj dvaja bývalí členovia vyšetrovacieho tímu Oblúk. Prvotné informácie hovorili aj o zatknutí Diany Santusovej, správa sa však nepotvrdila. Počas tejto akcie boli zadržaní aj Michal Aláč – riaditeľ SIS (ten bol prezidentkou odvolaný na návrh, ktorý padol na najbližšom zasadnutí vlády).

Santusovej prípad preberá Para

„Aktuálne som prevzal právne zastupovanie umožňujúce uplatnenie jej práv proti obvineným čurillovcom,“ informoval advokát Marek Para na sociálnej sieti. Viac sa rozhovoril pre Mimi Šramovú, u ktorej vysvetlil, ako bude prípad pokračovať. Podľa neho sa v poslednom čase stalo pravidlom, že ako policajný prezident, tak Úrad špeciálnej prokuratúry zverejňujú klamlivé tvrdenia.

Para vyvrátil Hamranovo tvrdenie, že Krajský súd a iné súdy potvrdzujú neoprávnenosť trestného stíhania čurillovcov.

FB/Štefan Hamran | Štefan Hamran

„V prvom rade je nutné povedať, že Krajský súd, ktorý rozhodoval o väzbe, nemal k dispozícii a neoboznamoval sa so všetkými dôkazmi, takže nemohol spoľahlivo povedať, či je, alebo nie je dôvodné podozrenie v celom rozsahu zachované,“ uvádza na pravú mieru slová Štefana Hamrana Marek Para.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik