India na Mesiaci! Radosť, aj škodoradosť, ako kto
24 | 08 | 2023 I Milan Laca

Indický modul lunárnej stanice Chandrayaan-3 úspešne pristál na Mesiaci.

V stredu 23. augusta indická automatická medziplanetárna stanica Chandrayaan-3 úspešne pristála  na povrchu Mesiaca. Zostup naživo vysielala Indian Space Research Organization.  

Pristátie

Zostup stanice z lunárnej obežnej dráhy vo výške 30 kilometrov trval 19 minút. Mäkké pristátie sa uskutočnilo v blízkosti krátera Manzini na južnej pologuli prirodzeného satelitu Zeme.

Špionážne "radovánky" nad Čiernym morom. Niečo sa chystá?
Rekordný počet prieskumných lietadiel NATO nad Rumunskom! Podľa rumunského webu Adevarul bolo 20. augusta vidieť na oblohe nad Rumunskom, ako aj nad Čiernym morom rekordný počet prieskumných lietadiel z krajín NATO. Spomína tri lietadlá, z... Čítať ďalej
23 | 08 | 2023 | Milan Laca

Štart indickej rakety

Úspešným zostupom Chandrayaanu-3 vstúpila India do klubu vesmírnych veľmocí, schopných mäkkého pristátia na mesačnom povrchu. Predtým túto možnosť preukázali ZSSR, USA a Čína. Okrem toho indická stanica vykonala lunárne pristátie v najvyššej zemepisnej šírke zo všetkých staníc, ktoré kedy boli, aby sa pokúsila o mäkké pristátie na Mesiaci. Cieľom indickej misie je umiestniť zariadenie s roverom na povrchu Mesiaca. Očakáva sa, že tam  budú pracovať približne dva týždne. Lander nesie štyri vedecké prístroje. Prvý z nich bude študovať magnetické pole Mesiaca, druhý termofyzikálne vlastnosti regolitu, tretí  seizmickú aktivitu prirodzeného satelitu Zeme. Štvrté zariadenie umožní zmerať vzdialenosť od Mesiaca k Zemi.

Pristátie na Mesiaci

Predchádzajúce indické misie na Mesiac

Prvou indickou misiou na Mesiac, Chandrayaan-1, bola orbitálna stanica s rovnakým názvom, vypustená v novembri 2008, fungovala približne rok. Počas druhej misie - Chandrayaan-2 - v júli 2019 odšartovala stanica s orbitálnym a zostupovým vozidlom k prirodzenému satelitu Zeme.

Čo sa stalo s ruskou lunárnou misiou?

Ruská „Luna-25“, ktorá odštartovala 11. augusta z kozmodrómu Vostočnyj, mala pristáť na Mesiaci o dva dni skôr. ako Chandrayaan-3. Podľa štátnej spoločnosti Roskozmos, sa však 19. augusta zrazila s povrchom Mesiaca. Zapli sa  motory, ktoré mali uviesť zariadenie na obežnú dráhu pred pristátím. K vypnutiu motora však nedošlo normálne, podľa sekvenčného diagramu a namiesto plánovaných 84 sekúnd fungoval 127.

Potešený Západ

India porazila Putina v pretekoch na južný pól Mesiaca!, píše denník Politico. Je to prvá krajina, ktorá pristála na tej časti mesačného povrchu, kde sa vedci domnievajú, že je tam voda. Pristátie nasledovalo po dramatickom neúspechu Ruska dostať sa tam prvýkrát začiatkom tohto týždňa, keď jeho sonda Luna-25, ktorá bola tento mesiac náhle vypustená v snahe poraziť Indiu, pristála v nedeľu.

Úradoval Putin

Ruská vesmírna agentúra Roskosmos „musela byť pod tlakom Putina, aby išla skôr, ako budú pripravení poraziť Indiu a zabezpečiť mu úspech, aby signalizovali postavenie a kompetencie Ruska,“ povedal Peter Garretson, vedúci pracovník v obranných štúdiách na Americkej zahraničnej politike.  Pretože misia Luna-25 „okázalo zlyhala“, ruská vyjednávacia sila v čínskej Medzinárodnej lunárnej výskumnej stanici by sa mohla zmenšiť, dodal Garretson.

Spojené štáty zvýšili nákupy ruského uránu 2,2-krát
Spojené štáty v prvom polroku 2023 nakúpili od Ruska 416 ton uránu, čo je 2,2-krát viac ako v rovnakom období minulého roka. Informovala o tom vo štvrtok 24. augusta agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na americké štatistiky. Spojené štáty v prvej... Čítať ďalej
24 | 08 | 2023 | Ivan Mihale

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik