Komentáre pre políciu SR filtruje firma napojená na Progresívne Slovensko
23 | 08 | 2023 I Eka Balašková

Spoluzakladateľ spoločnosti TrollWall v nedávnej minulosti nadviazala spoluprácu s komunikačným tímom Policajného zboru SR. Na tom by nebolo nič nezvyčajné, keby spoluzakladateľ spoločnosti nekandidoval za Progresívne Slovensko.

Polícia, ako ďalšia z množstva organizácií, nadviazala spoluprácu s firmou, ktorá vyvinula program, kde umelá inteligencia maže komentáre, v ktorých sú znaky nenávistnej komunikácie. Chcú tak podporovať otvorenú komunikáciu bez hejtu a podobne. Lenže nie je hejt, ako hejt. Navyše stránka hoaxov na hejt doslova navádzala...

Bez nároku na odmenu

Expertom a adminom policajných stránok Polície SR má spoločnosť poskytnúť prístup k  „technológiám na filtrovanie toxických a vulgárnych komentárov“.

„Mimoriadne úspešnému profilu Policajného zboru SR tak umožníme automatické moderovanie obsahu pod postami na Facebooku,“ uvádza TrollWall na svojej stránke na Facebooku. Poručík Dávid Púchovský, ktorý adminuje policajnú stránku proti hoaxom podľa denníka Štandard upresnil, že ide o spolupráca bez nároku na odmenu.

Vyhráža sa Púchovský politikom? Taraba sa odhodlal na RÁZNY krok!
Po posledných udalostiach s duom Tódová- Záleská, má Slovensko zarobené na ďalší veľký škandál. Poslancovi Tomášovi Tarabovi (SNS / Život-NS) v messengeri pristála správa z profilu, ktorý sa javí, ako profil admina stránky Hoaxy a podvody – Polícia... Čítať ďalej
10 | 08 | 2023 | Eka Balaskova

Policajti nie sú prví

Program TrollWall vyvinula firma s rovnomenným názvom, ktorá vznikla len v marci 2023. Za toho zhruba pol roka stihla nadviazať spoluprácu so stránkou českého prezidenta Pavla, Denníkom N, či s majiteľom Teplárne. Softvérové riešenie na báze umelej inteligencie skrýva „nenávistné komentáre“. Jedným zo spoluzakladateľov je fotograf Tomáš Halász – podporovateľ PS a jeho spoločníkom je IT manažér Pavol Bujňák. Cieľom ich startupu má byť kultivovaná diskusia v online priestore.

Iniciatíva #bezhejtu

Súčasťou iniciatívy #bezhejtu, ktorá vznikla v máji 2023 sú aj firmy, ako Gerulata, rôzne banky, neziskovky, ako Nadácia otvorenej spoločnosti, Iniciatíva Inakosť, ale aj verejné inštitúcie, ako samosprávy, či Štátna obchodná inšpekcia.

„Sľubujeme, že budeme aktívne monitorovať komentáre na svojich online profiloch. Nenávistné prejavy a hejt u nás nebudú mať miesto, pretože chceme aktívne podporovať kultúru otvorenosti, rešpektu a konštruktívnej spätnej väzby,“ znie sľub, ktorý množstvo organizácií či inštitúcii podpísalo.

Čo to teda ten hejt je

„Hejt je čokoľvek, čo môže podnietiť nenávisť, najmä také vyjadrenia, ktoré (i keď slušným jazykom) neoprávnene zasahujú do integrity druhej osoby či skupiny osôb,“ uvádza sa na ich stránke, no redakcii Štandard organizácia TrollWall poskytla takúto definíciu hejtu:

„Hejt je definovaný ako nenávistné prejavy, ktoré sú zamerané na určitú skupinu ľudí, a to na základe ich pohlavia, národnosti, rasy, náboženstva, sexuálnej orientácie alebo iných charakteristík. TrollWall detekuje vulgárne komentáre, aké by slušný človek v spoločnosti nevyslovil.“

Oligarchovia financujú Progresívcom "boj" proti oligarchii (VIDEO)
Organizácia Transparency International Slovensko (TIS) sa v priebehu predvolebnej súťaže pozrela na súkromných darcov strán. Zostavila rebríček dvadsiatichpiatich, z ktorého vyplýva, že najštedrejší sú darcovia strany, ktorá sa hrdí bojom proti... Čítať ďalej
04 | 08 | 2023 | Eka Balašková

Nezhodujú sa?

Redakcia požiadala o vyjadrenie v piatich prípadoch, či ich považujú za nenávistné.

Administrátor sa vyjadril, že nasledovné tvrdenia nepokladá za nenávistné a program TrollWall by ich neodstránil: „Existujú iba dve pohlavia“, „Nebinárna identita je hlúposť“, „Matúš Lenický je muž“, „Rodiť môžu iba ženy“ a „Manželstvo je výlučne medzi mužom a ženou“. Rovnako bol oslovený aj admin policajných stránok, no ten zatiaľ neodpovedal.

Výber z jednoduchšej policajnej pošty

Stránka Hoaxy a podvody Polícia SR sa už v minulosti dostala pod paľbu kritiky pre album s názvom „Výber z jednoduchšej policajnej pošty.  V rámci tejto série admin zverejňoval súkromné správy užívateľov Facebooku aj s linkami na profily odosielateľov, aj s ich tvárami. Stránka bola kritizovaná okrem zverejňovania údajov aj z navádzaniu k hejtu.

Kto nám tu ide hovoriť o nenávisti?

„Ten tretí dôvod sa týka hlavne mladých ľudí, teenagerov, z rôznych kútov Slovenska, dedín, miest, ktorí možno teraz prichádzajú na to, že sú iní. A v tomto svete plnom hejtu, nenávisti, ktorý je tu tvorený významnými ľuďmi na Slovensku, a ktorý je šírený ako rakovina na sociálnych sieťach, tak sa môžu cítiť ohrození. Tým chcem odkázať, aby sa nikdy za seba nehanbili, aby bojovali proti zlu, aby sa nebáli niekoho milovať. Lebo niekoho milovať nie je trestný čin,“ vyznáva sa Púchovský pred jasajúcim publikom.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik