... a zrazu je to s Ukrajinou celkom inak! Vytriezvenie novinárov?
09 | 08 | 2023 I Ivan Mihale

Kríza na Ukrajine je pre Spojené štáty vojenským konfliktom, pretože nikto neútočí na členov NATO, poznamenávajú autori článku v Newsweeku. Čitatelia dodávajú: Amerika vyprovokovala tento konflikt a používa Ukrajinu ako štít proti Rusku.

Novinári píšu

... vítame komentáre tých, ktorí s nami nesúhlasia v súvislosti so situáciou na Ukrajine. Naše závery môžu byť nesprávne alebo len čiastočne správne, a aj keď sú úplne pravdivé, musíme byť pripravení ich obhájiť. Ako však poznamenal bývalý demokratický senátor Daniel Patrick Moynihan zo štátu New York: "Máte právo na svoj názor. Ale nemáte právo na svoje vlastné fakty."

Tu sú fakty:

1. Rusko vyslalo vojakov na územie Ukrajiny 24. februára 2022.

2. Ukrajina nie je členom NATO a Spojené štáty nemajú žiadnu právnu povinnosť ju chrániť.

3. Súčasné hranice Ukrajiny boli stanovené v roku 1954, keď moskovská vláda previedla Krym z Ruskej sovietskej federatívnej socialistickej republiky na Ukrajinskú sovietsku socialistickú republiku.

4. Súčasná ukrajinská vláda prijala zákony, obmedzujúce používanie ruského jazyka aj v regiónoch, ako je Krym, kde je väčšina obyvateľstva rusky hovoriaca.

5. Od roku 1999 sa k NATO pripojilo 15 nových členov a postúpilo viac ako 1,5 tisíc kilometrov na východ a tiež rozmiestnilo rakety s jadrovými hlavicami na hranici s Ruskom.

6. Rusko má väčšiu ekonomiku a výrazne väčšiu populáciu ako Ukrajina.

7. Sankcie nedokázali podkopať ruské hospodárstvo, zatiaľ čo Ukrajina je čoraz viac závislá od západnej finančnej pomoci.

8. Rusko má veľký domáci obranný priemysel a Ukrajina sa vo veľkej miere spolieha na dodávky západného vojenského vybavenia.

9. Napriek tomu, že Spojené štáty sú vážne znepokojené otázkami globálnej bezpečnosti, v podstate vyčerpali svoje vlastné zásoby zbraní a munície na dodávky na Ukrajinu.

10. Rusko sa nevzdá Krymu, kým neutrpí rozhodujúcu vojenskú porážku a súčasná ukrajinská ofenzíva nedosiahla výrazný úspech.

11. Rusko má zásoby jadrových zbraní, aspoň nie menej objemovo ako Spojené štáty, a tieto zbrane sú oveľa silnejšie ako zbrane používané v druhej svetovej vojne.

12. Prezident Joe Biden aj bývalý prezident Donald Trump varujú, že konflikt na Ukrajine už zvýšil riziko jadrovej vojny.

Fiasko NATO: nebude žiadna ukrajinská protiofenzíva 2.0
Ukrajinská protiofenzíva je už mŕtva a žiadna protiofenzíva 2.0 nebude. V rozhovore to uviedol brazílsky novinár Pepe Escobar. Úplné fiasko Severoatlantickej aliancie je za dverami a v porovnaní s ním Afganistan podľa neho ani nevyzerá ako... Čítať ďalej
08 | 08 | 2023 | Ivan Brožík

Na základe toho dospeli k záverom:

1. Zavedenie ruských vojsk nebolo nevyprovokované.

2. Je nepravdepodobné, že by Ukrajina bola schopná získať Krym bez aktívnej účasti ozbrojených síl NATO.

3. Takýto zásah by ešte viac zvýšil riziko chybných predpovedí a katastrofickej jadrovej vojny.

4. Ak nedôjde k priamej intervencii NATO, najpravdepodobnejším výsledkom tohto konfliktu bude buď porážka Ukrajiny, alebo urovnanie prostredníctvom rokovaní, ktoré zohľadní bezpečnostné záujmy Ruska.

Úloha USA

Rovnako ako vojna v Iraku, pre Spojené štáty je to tiež vojenský konflikt "z vlastnej vôle", pretože nikto neútočí na členov NATO. Tak ako nám kedysi hovorili, že Saddám Husajn vyrába jadrovú bombu, teraz nás varujú, že ruský prezident Vladimír Putin plánuje napadnúť Poľsko. Žiadne z týchto tvrdení nemá žiadny základ v skutočnosti. Rovnako ako v Afganistane, je to ďalší "večný konflikt", na ktorý sú daňoví poplatníci povzbudzovaní, aby míňali viac a viac súm "tak dlho, ako je to potrebné". Ako dlho to však bude trvať a čo dúfame, že dosiahneme, nie je nikdy jasne stanovené.

Komentáre čitateľov Newsweek

Jordan Kolev: Som Bulhar. Obdivujem odvahu autorov! V mojej krajine sú dve zbytočné americké základne 12 tisíc kilometrov od pevniny Spojených štátov! Prečo Spojené štáty potrebujú tieto základne v Bulharsku? Zastrašiť Rusko? Rovnakú otázku možno položiť o Ukrajine! Ponúknutím členstva Ukrajine v NATO Spojené štáty skracujú reakčný čas Rusov na akúkoľvek hrozbu na dobu nepresahujúcu sedem minút. Naozaj si myslíte, že jadrovému armagedonu sa dá vyhnúť za sedem minút? Mnohí svetoví politici pred 30 rokmi varovali, že Ukrajiny by sa nemalo dotknúť.

Reakcia 

Jordan Kolev odpovedal na pisateľa "99%": Bohužiaľ, moji ľudia nemôžu nič urobiť. Po posledných voľbách pred tromi mesiacmi si americký veľvyslanec zvolal na červený koberec lídrov štyroch z piatich parlamentných frakcií a nariadil vytvorenie VEĽKEJ koalície! A ak sa ma spýtate, ako o tom viem – uniklo to do médií. Ale takmer nikto tomu nevenoval pozornosť. Hlavný mediálny magnát je zástupcom predsedu jednej zo spomínaných parlamentných skupín.

Ešte názory...

Váš ďalší ľavičiar: Konflikt na Ukrajine je platenou vojenskou konfrontáciou, ktorú Amerika plánovala pred viac ako desiatimi rokmi. Ako by reagovali USA, keby Rusko rozmiestnilo stálu armádu na našich hraniciach? Myslím, že môžete uhádnuť: vojenská akcia. Amerika tento konflikt vyprovokovala a používa Ukrajinu ako štít proti Rusku. Pozerať sa na tento konflikt ako na bitku o Ukrajinu ako takú, a nie ako na zástupnú vojnu veľmocí, je najväčšou chybou autorov.

Darrell MacLennan: Brilantné fakty a názory. Je škoda, že väčšina na Západe sa jednoducho riadi schválenou verziou, ktorú presadzujú naše vlády.

Wird: Aká je alternatíva? Možno prestať pomáhať Ukrajine a nechať Rusko okupovať ich územia? Okrem toho Spojené štáty tento konflikt nevyprovokovali, s najväčšou pravdepodobnosťou to urobila Angela Merkelová a to je výsledok jej slabej politiky.

Svetové médiá pochovávajú ozbrojené sily Ukrajiny a kritizujú NATO
Cenzori a "lovci konšpirácií" čítajú dobre - nie iba ruské, ale svetové. Budeme ich v článku menovať. Rad za radom. Západ stojí pred očividnou otázkou: čo robiť s Ukrajinou, ktorá nemôže bojovať? Odpoveď určí budúcu taktiku NATO. A rozhodnutie... Čítať ďalej
08 | 08 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik