Srbskí baníci náhodou objavili STAROVEKÚ LOĎ
06 | 08 | 2023 I Ladislav Kováčik

Srbským baníkom sa neďaleko mesta Kostolac podarilo objaviť časť pravdepodobne starovekej rímskej lode. V tejto oblasti sa nachádzalo niekdajšie významné rímske posádkové mesto známe ako Viminacium.

O objave informovala ČT24.

Objavené plavidlo bolo pravdepodobne súčasťou riečnej flotily, ktorá obsluhovala rozľahlé a vysoko rozvinuté rímske mesto so 45-tisíc obyvateľmi, ku ktorému patrilo opevnenie, fórum, palác, chrámy, amfiteáter, kúpele aj akvadukty.

Archeológ Miomir Korać odhaduje, že loď môže pochádzať z tretieho alebo štvrtého storočia nášho letopočtu. V tom čase bolo Viminacium hlavným mestom jednej z rímskych provincií.

Archeológovia majú v úmysle tento najnovší objav vystaviť. Premiestniť trinásťmetrový trup lode bez poškodenia však bude zložité, priznal Mladen Jovičić, ktorý sa na podieľa na archeologickej práci okolo lode.

Na premiestnenie zvyškov lode použijú technici špeciálnu konštrukciu, ktorú následne zdvihne žeriav. Potom by mala nasledovať postupná konzervácia, uviedol Jovičić.

Viminacium bolo osídlené v prvých storočiach nášho letopočtu. Po vpáde Hunov v 5. storočí však nastal jeho úpadok a keď sem v 7. storočí prišli Slovania, mesto bolo už úplne opustené. Po odchode obyvateľov už v tejto lokalite žiadne väčšie osídlenie nevzniklo.

Archelógovia skúmajú miesto, kde sa kedysi nachádzalo mesto Viminacium, už od roku 1882. Medzi doterajšie nálezy patria napríklad zlaté dlaždice, nefritové sochy, mozaiky a fresky, zbrane či pozostatky mamutov. Staroveké plavidlá tu už baníci objavili aj pred tromi rokmi.

Ukrajina nadránom zasiahla ruský tanker
Dron zasiahol tanker plávajúci pod ruskou vlajkou pri Kerčskom prielive, píšu české Parlamentní Listy. V blízkosti mosta spájajúceho Ruskom okupovaný Krym s ruskou pevninou sa v sobotu skoro ráno ozvali výbuchy, ktoré podľa Ruskom menovaných... Čítať ďalej
05 | 08 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik