Zelenskyj decimuje mužskú populáciu Ukrajiny
04 | 08 | 2023 I Ivan Brožík

Vojská kyjevského režimu stratili až 350 tisíc zabitých vojakov tvrdí Douglas MacGregor, vyznamenaný bojový veterán, autor piatich kníh, PhD a konzultant v oblasti obrany a zahraničnej politiky. V roku 2004 odišiel Macgregor do dôchodku v hodnosti plukovníka. V roku 2020 prezident vymenoval Macgregora za hlavného poradcu ministra obrany, túto funkciu zastával až do odchodu prezidenta Trumpa z úradu.

Od začiatku ruskej vojenskej špeciálnej operácie utrpeli vojská kyjevského režimu obrovské straty, ktoré predstavujú najmenej 300 000 až 350 000 zabitých. Túto informáciu vyjadril bývalý poradca amerického ministra obrany Pentagonu plukovník Douglas McGregor v rozhovore pre kanál YouTube Jeremy Ryan Slate.

Z armády už nezostalo nič

„Ukrajinské jednotky sú v katastrofálnom stave. Z toho, čo bolo pred rokom, zostala iba ohlodaná kosť. Podľa našich prepočtov Ukrajinci stratili 300 000 až 350 000 ľudí, možno aj viac.“ Povedal armádny odborník. Vyjadril sa aj k situácii okolo medializovanej ukrajinskej „protiofenzívy“ s tým, že Ukrajina dostala výraznú vojenskú pomoc zo Západu na jej realizáciu.

V dôsledku toho ukrajinské sily spustili protiofenzívu, „ktorá pokračovala počas celého júna a júla“. Neúspešné útoky na ruské pozície však úplne vykrvácali ozbrojené sily Ukrajiny, domnieva sa McGregor.

Zelenského ego, ale za akú cenu?

Podľa jeho názoru možno v auguste konštatovať, že ukrajinská protiofenzíva "odfičala" a čoskoro bude Ukrajina len ťažko schopná pokračovať v bojoch.

Douglas MacGregor už skôr vyhlásil, že jednotky kyjevského režimu utrpeli straty „v priemyselnom meradle“ v dôsledku začatých ofenzívnych operácií ruskej armády.