Slovensko je lídrom v biede
02 | 08 | 2023 I Eka Balašková

Na Slovensku sme už dlhodobo svedkami javu, ktorému sa hovorí „cválajúca inflácia“. Eurostat vytvoril rýchly odhad, ktorý Slovensko postavil na čelo rebríčka krajín s najvyššou infláciou v EÚ.

Čo je to cválajúca inflácia? To, čo aktuálne podľa Eurostatu zažívame aj na Slvensku. Eurostat má predpoklad aj rastu cien v júli. Podľa štatistikov sa zrýchlil v EÚ pokles cien energií. Ako vyzeral vývoj inflácie za ostatných 33 rokov?

Cválajúca inflácia

Tak sa nazýva jav, kedy inflácia prekročí dvojpercentnú hranicu. Predchádza jej mierna inflácia – medziročný rast cien v rozmedzí 1 – 9 percentami. Cválajúca inflácia – medziročný rast cien 10 – 1 000 percent a nasleduje hyperinflácia – extrémny prípad inflácie vyjadrenej štvor- a viacciferným číslom (viac ako 1 000 percent).

Fantozzi si z ľudí robí "srandu"
"Matovič ide rozdávať staré fiaty. Ľudia berte, je to za Vaše peniaze. Tento Fantozzi Vám vybrakoval vrecká na nákupoch testov a to nie len na tých predražených, v čase covidu, ale aj na tých po covide, čo už nikomu nebolo treba." Píše na webe... Čítať ďalej
02 | 08 | 2023 | Ivan Brožík

V EÚ inflácia klesá

Eurostat vo svojom odhade udáva, že index spotrebiteľských cien v júli medziročne vzrástol o 5,3 % po zvýšení o 5,5 % v júni. Odhad hovorí o rastie cien na Slovensku v júli na úrovni 10,2 percenta.

Najväčší podiel na tom majú ceny potravín, alkoholu a tabaku - +10,8 percenta, kým v júni to bolo +11,6 percenta.

Kým služby v júni rástli o 5,4 percenta, júlový odhad rastu je 5,6 desatín percenta.

Neenergetické tovary v júni v júni cenami rástli o 5,5 percenta, kým júlový odhad je päť percent.

Rast cien energii sa naopak spomalil z 5,6 percent v júni na 6,1 percentný júlový odhad.

Inflácia v čase

Extrémne roky z pohľadu inflácie boli zvlášť v poslednom desaťročí minulého storočia, V decembri 1991 štatistici zaznamenali infláciu až 56,60 percenta. Rok 1993 zaznamenal infláciu 25,10 percenta a tretí rok s najvyššou infláciou bol rok 1999, kedy sa inflácia vyšplhala na 14,19 percenta.

Naopak najlepšie roky boli za sebou nasledujúce: 2013 s infláciou 0,39; 2014 kedy sme dokonca zaznamenali defláciu -0,10 percenta a o rok neskôr bola deflácia (opak inflácie, pozn. red.) -0,49 percenta.

Prídu Slováci o obľúbenú sieť predajní? Spoločnosť k tomu vydala STANOVISKO!
Majiteľ obchodného reťazca, ktorý je obľúbený aj na Slovensku, ide do krachu. Akcionári poslali firmu do konkurzu. Majú sa milovníci lacných nákupov obávať? Slovenské zastúpenie reťazca vydalo stanovisko. Koncom júla sme vás informovali, že... Čítať ďalej
01 | 08 | 2023 | Ivan Mihale

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik