Dva mesiace "ofenzívy" a deväť oslobodených osád
02 | 08 | 2023 I Ivan Brožík

"Kde sú ukrajinské víťazstvá?" Znie základná otázka na margo "úspešnej" a mimoriadne drahej na ľudské životy i techniku ukrajinskej ofenzívy, ktorá sa začala už pred šesťdesiatimi dňami. Polžil si ju aj spravodajský web novinky.cz.

"Všetky snahy o prielom alebo aspoň rýchlejší postup ukrajinskej protiofenzívy stroskotávajú vraj na ruských mínových poliach. Širokými pásmi dômyselne rozmiestnených nástražných výbušnín si nedokáže prekliesniť cestu ani Západom dodávaná technika. Na nej mal pritom protiútok stáť. Ak chce Kyjev uspieť, musí skúsiť niečo iné. Vyplýva to z analýz amerických médií, ktoré sa opierajú o názory vojenských expertov, ale aj samotných Ukrajincov." Píšu novinky.cz.

Americký denník The Washington Post (WP)...

...minulý týždeň konštatoval, že postupujúce ukrajinské jednotky musia západnú techniku ​​v mínových poliach opúšťať a pokračovať po svojich. To z nich robí ľahké ciele. „Nemôžete postupovať len s obrneným tankom, pretože mínové polia sú tam príliš široké. Tank sa skôr alebo neskôr zastaví a potom ho zničí koncentrovaná paľba,“ posťažoval sa podľa WP minulý týždeň veliteľ ukrajinskej armády Valerij Zalužnyj.

Rusi vedeli, čo treba

Rusi mali na vybudovanie obrany dostatok času. Dal im ho Západ, ktorý zaváhal v dodávaní ťažkej obrnenej techniky Ukrajincom. Rusi medzitým mínové polia vystavali do šírky 5 až 15 kilometrov. Podľa Roba Leeho z Výskumného inštitútu zahraničnej politiky vo Filadelfii to navyše urobili značne „inovatívnym spôsobom“, keď ich začlenili do niekoľkovrstvovej línie obrany.

Bradley a leopardy to vzdávajú

Západom dodaný obrnenec Bradley a nemecké tanky Leopard síce ochránia posádku, samy o sebe ale takto vystavanú obranu prelomiť nedokážu. Ukrajinci dostali aj špeciálne stroje M58 MICLIC, určené priamo na likvidáciu nastražených min. Rusi ich ale už veľkú časť zničili protitankovými zbraňami. Ukrajinským ženistom tak preto nezostáva nič iné, len sa doslova plaziť po bruchu a likvidovať mínu po mine. To je ale na dlho. konštatuje web novinky.cz.

Prezident Putin navštívi kolegu na čele členskej krajiny NATO
Putin a Erdogan sa dohodli na návšteve ruského lídra v Ankare. Turecko je členskou krajinou Severoatlantickej aliancie. Oznámil to agentúrny web eadaily.com. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa dohodol so svojím ruským náprotivkom Vladimirom... Čítať ďalej
02 | 08 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme