Bývalý vyšetrovateľ: Hamranovo konanie bolo UNÁHLENÉ až HYSTERICKÉ
02 | 08 | 2023 I Ladislav Kováčik

Bývalý šéf Úradu boja proti korupcii Jozef Šátek sa na Facebooku vyjadril k sporu medzi exministrom vnútra Ivanom Šimkom a vedením polície, ktorý vyústil do Šimkovho odchodu z funkcie. Šátek okrem iného uviedol, že rešpektuje rozdielnosť názorov pri tejto kauze, avšak nemôže tu nevidieť jednostrannosť prevažujúcej časti médií s odsudzujúcim "rozsudkom" voči Šimkovi.

Šátekov komentár prinášame v plnom znení:

 

Názor ku kauze exminister Šimko versus vedenie polície.

V svojom názore sa pokúsim využiť svoje dlhoročné skúsenosti vysokého policajného funkcionára z prostredia polície i z procesu vyšetrovania.

Keďže Hamran, prezident PZ nie je orgánom činným v trestnom konaní, tak nemá a nikdy nemal právo vedieť o prípade na PPA viac ako minister Šimko (samotný Hamran potvrdil, že všeobecnú informáciu on aj minister od OČTK dostali). Potom logicky nevidím žiadny dôvod nato, aby Hamran "odmietol" sa dostaviť k ministrovi Šimkovi (aj za účasti ministra Bíreša) a takéto stretnutie zakázať i svojim podriadeným (tiež nie sú OČTK). To preto, lebo ak nemohol vedieť o prípade PPA viac ako minister, potom kľudne tohto mohol navštíviť a povedať mu, prepáčte páni ministri, ale ja nemám žiadne bližšie informácie o trestnej veci PPA, len tie čo viete aj vy, takže ... tak.

Hamranovo konanie bolo unáhlené až hysterické a nedomyslené, keďže predpokladal niečo čo sa v podstate stať nemohlo, keďže mal poskytnúť informácie zo živej trestnej veci, ktorými sám nedisponoval.

Pracoval som na pozícii policajného funkcionára, ktorý sa stýkal aj s ministrami, takže môžem zodpovedne prehlásiť, že ak minister vnútra "požiada" riaditeľa inšpekcie Juhása, aby s ustanovením trestne stíhaného policajta do vedúcej funkcie na inšpekcii mesiac počkal, tak to musí splniť a nie takúto osobu napriek "rozkazu" ministra (rozkaz vo forme žiadosti) ustanoviť do funkcie ( čo je porušenie podriadenosti, minister je jeho priamy nadriadený) a je nepodstatné, či takúto personálnu právomoc Juhás má (inak aj túto má delegovanú rozhodnutím samotného ministra vnútra).

Po tretie, ak minister Šimko sa vyslovil pred riaditeľom inšpekcie Juhásom, že možno si vypočuje k návrhu ustanoviť trestne stíhaného Ďurku do riadiacej funkcie na inšpekcii názor generálneho prokurátora, tak Juhása do toho vôbec nič nie je (inak je neseriózne a nevychované zverejňovať podrobnosti rozhovoru medzi štyrmi očami, medzi ministrom a riaditeľom inšpekcie). Z tohto predpokladať, že sa minister Šimko len vyslovením tejto možnosti a priori "pripojil" k predpokladanému názoru na túto vec generálneho prokurátora je hlúposť, pretože niekto s určitosťou predpokladá niečo čo vôbec nenastalo (veď minister Šimko po rozhovore s GP SR v konečnom dôsledku kľudne mohol konať aj v rozpore s jeho názorom).

A po štvrté, môžeme si myslieť o trestnom stíhaní vyšetrovateľov tzv. čurilovcov čokoľvek, môžeme mať voči tomu akékoľvek výhrady a námietky, avšak napriek tomu treba rešpektovať fakt, že trestné stíhanie je stále v platnosti. Bol som vedúcim policajným funkcionárom dlhú dobu a preto môžem zodpovedne prehlásiť, že takého policajta v pozícii trestne stíhaného obvineného (príp. obžalovaného) nemožno odmeniť, povýšiť alebo ustanoviť do riadiacej funkcie.

Rešpektujem rozdielnosť názorov na kauzu exministra Šimka, avšak nemôžem nevidieť jednostrannosť prevažujúcej časti médií s odsudzujúcim „rozsudkom“, že po nástupe na funkciu ministra nebol dostatočne informovaný (zorientovaný), že je reliktom „starých časov“, že chcel zasahovať do vyšetrovania „živých prípadov“, dokonca sa chcel nechať usmerniť názorom „generálneho prokurátora, atď. Jedno čo mi určite chýba je nadhľad novinárov (i diskutérov na sociálnych sieťach) a snaha vecne so znalosťou problematiky argumentovať.

ŠIMKO: Všetci premiéri, ktorých som zažil, by s Hamranom VYRAZILI DVERE! Reaguje aj Saková
Podľa podpredsedníčky Hlasu-SD Denisy Sakovej počítajú nominanti OĽaNO v polícii s tým, že so svojimi pracovnými praktikami budú v Policajnom zbore pokračovať pod vlajkou Progresívneho Slovenska. "VŠETCI PREMIÉRI, KTORÝCH SOM PRED ÓDOROM ZAŽIL, BY... Čítať ďalej
27 | 07 | 2023 | Ladislav Kováčik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik