Peklo v Európe
23 | 07 | 2023 I Milan Laca

Pekelné horúčavy v Európe: problémy sa nebudú týkať len evakuácie turistov z ostrova Rhodos.

Grécke peklo

Z juhovýchodnej časti turistického ostrova Rhodos evakuovali do dnešného dňa 19-tisíc ľudí. Horia domy a hotely. Turisti sú umiestnení na severe ostrova v školských telocvičniach a na trajektoch, kotviacich pri pobreží. Úrady hovoria o troch veľkých požiaroch, horiacich lesoch v okolí turistického komplexu Kiotami, neďaleko dediny Apollo a vodnej nádrže Gadura.

Hrozné videá

Na sociálnych sieťach je veľa videí, na ktorých ľudia opúšťajú horiace hotely a dediny pešo. Niekto drží v rukách kufre, no niekomu sa nepodarilo zachrániť nič.

Horí aj inde

Okrem Rodosu vyhlásili červený stupeň nebezpečenstva aj v strednej časti Grécka, na západe a severovýchode krajiny. Nebezpečná je ale najmä situácia na ostrovoch. Hasiči tvrdia, že oheň sa nedá tak ľahko zastaviť. Predtým vždy prišlo na pomoc Grékom Rusko. Teraz im pri hasení požiarov pomáhajú Francúzi, Taliani, Turci a Cyperčania.

Potrvá to naďalej

Meteorológovia zatiaľ nepredpokladajú, že by horúčavy ustúpili. V nadchádzajúcom týždni sa v južnom Grécku očakáva nový rekord 46 stupňov Celzia. Ako hlásia miestni obyvatelia, zlá je aj situácia s hasením požiarov. Starostovia riadia hasičský zbor a tí istí aj rozhodujú, ako rýchlo pôjdu hasiči na miesto. Situácia sa vymyká spod kontroly.

V Taliansku bude veľmi horúco

V Taliansku sa opäť očakávajú teplotné rekordy. Opäť je na  titulkoch novín a agentúr Sardínia a Sicília. Na týchto talianskych ostrovoch sa vzduch ohreje na 47-48 stupňov. V Palerme, hlavnom meste Sicílie, v sobotu teplota vystúpila na 40 stupňov, v Ríme - 37 stupňov. Minulý týždeň obyvatelia talianskej metropoly videli na teplomeroch v tieni 41,8 stupňa. Stred a juh krajiny trápia horúčavy a na severe Talianska boli nevídané dažde. V Miláne boli krúpy také silné, že mestom plávali ľadové kryhy. V Bologni zlé počasie vytrhávalo zo zeme stožiare elektrického vedenia, prevracalo autá, strhávalo strechy domov.

Katastrofy v Taliansku

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik