Melicher: TOTO JE ZÁKERNÝ NEOLIBERÁLNY PODRAZ! (VIDEO)
17 | 07 | 2023 I Eka Balašková

Igor Melicher (Mladí sociálni demokrati) po skončení samitu NATO vo Vilniuse konštatuje, že navýšenie výdavkov na zbrojenie na úkor sociálnych istôt je „zákerný neoliberálny podraz“. Melicher navyše upozorňuje, že nakupujeme techniku, ktorá sa do našich terénnych podmienok vôbec nehodí.

Melicher pripomína, prečo sú Vipery v slovenských podmienkach zbytočné a že ešte pred časom sme ich vlastne vôbec nepotrebovali. Objasňuje tiež, kde chce vláda vziať peniaze na „odporúčanie“, ktoré prijal samit vo Vilniuse, pričom naši kompetentní to ako odporúčanie nevnímajú. Robert Fico v súvislosti so samitom NATO pripomenul, že prijatie Ukrajiny do NATO nie je v záujme Slovenska.

Vipery

Vrtulníky Viper, ktoré sa zaviazal kúpiť bývalý minister Naď budú vyhodenými peniazmi.

„Tieto vrtuľníky nám absolútne netreba, nie sú určené pre slovenský terén a navyše nás vyjdú obrovské peniaze, ktoré potrebujeme na aktívnu pomoc ľuďom a slovenským podnikom,“ vysvetľuje Melicher, podľa ktorého sú Vipery konštruované na zásahy na mori, prípadne iných veľkých vodných plochách, prípadne na pobreží a preto mali ísť do Afganistanu.

POZOR! VÝSTRAHA DRUHÉHO STUPŇA, ukazujeme kde!
V južných okresoch na západe Slovenska platí od nedeľného popoludnia výstraha druhého stupňa pred vysokými teplotami. Môžu sa vyšplhať až na 35 stupňov Celzia. Informuje o tom na svojom webe Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Výstraha... Čítať ďalej
16 | 07 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Nejde však len o ne

„Okrem zbytočných vrtuľníkov ide aj o nový systém protivzdušnej obrany, ktorý môže stať aj 1 miliardu eur,“ upozorňuje Melicher a pripomína, že nebyť darovania našich funkčných S-300viek a MIG-ov v hodnote 800 miliónov eur, ani tento nový systém nepotrebujeme.

Kde na to vezmú?

„Ak sa pýtate, kde sa vláda zobrať peniaze na ďalšie zbrojenie, možno už poznáte odpoveď. Analytici z Inštitútu finančnej politiky na ministerstve financií sa oháňajú správou, na ktorej vypracovaní v roku 2019 má podiel aj terajší Čaputovej predseda vlády Ódor, či ekonomický "expert" Porgresívneho Slovenska pán Kišš,“ objasňuje Melicher s tým, že zmienení experti „ušetria“ na sociálnych opatreniach, akými sú dávka nazývaná trinásty dôchodok, zrušia príspevok pri narodení dieťaťa a množstvo iných. Melicher vyčísľuje, že podľa nich by sa takto dalo získať zhruba 600 miliónov eur.

Nie je to povinné, ale keď „modla“ povie...

„A čo myslíte, kam by tieto peniaze okamžite odišli? Podľa mňa rovno na nákup zbraní. Minimálne 2% na obranu, ktoré si so sebou priniesla zo samitu NATO prezidentka Čaputová zrejme predstavuje pre neoliberálov a progresívnych liberálov svätú modlu, ktorá sa musí za každú cenu naplniť, aj keď to pre nás nie je v žiadnom prípade povinnosť, ale len odporúčanie,“ uzatvára Melicher sumár toho, čo mu vychádza zo samitu NATO vo Vilniuse.

Smer-SSD reaguje na prípadné zvyšovanie výdavkov na obranu i členstvo Ukrajiny v NATO
Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa v stredu (12. 7.) večer vrátila z litovského Vilniusu, kde sa zúčastnila na samite Severoatlantickej aliancie (NATO). Samit podľa nej priniesol Slovensku takú úroveň ochrany a bezpečnosti, akú doteraz ešte nikdy... Čítať ďalej
13 | 07 | 2023 | Ivan Mihale

Robert Fico pripomenul inú vec

Vilniuským samitom rezonovala aj téma prijatia Ukrajiny do NATO.

"Je to v rozpore s našimi národnými záujmami, pretože nechceme žiť v regióne, ktorý môže byť zdrojom obrovského vojenského konfliktu. Preto veľmi dopredu a jasne oznamujeme, že v prípade účasti Smeru-SD vo vláde budeme mať zásadný problém, ak bude na stole otázka súhlasiť s členstvom Ukrajiny v NATO," povedal na štvrtkovej tlačovej konferencii Fico.

V súvislosti s protivzdušnou obranou Robert Fico upozornil, že Slovenská republika je tak zraniteľná, ako ešte vo svojej histórii nikdy nebola a vláde, ktorá má „kúriť a svietiť“ pripomína, že rezort neoprávnene požiadal USA o konkrétnu cenovú ponuku na Vipery.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik