Z Nových Zámkov zaznel tvrdý Ficov odkaz duchovným bezdomovcom (VIDEO)
05 | 07 | 2023 I Eka Balašková

Najväčšia opozičná strana Smer-SSD za účasti predsedu SNS, svojich kandidátov do blížiacich sa parlamentných volieb a množstva ľudí v novozámockom amfiteátri oslávila 1160-te výročie príchodu vierozvestcov sv. Cyrila a Metoda na Slovensko. Predseda Robert Fico vo svojej reči poukázal na niekoľko dôležitých faktov.

Toto výročie si podľa Roberta Fica mali pripomínať nie Smeráci v Nových Zámkoch, ale vrcholní štátni predstavitelia na Devíne. Je hanbou, že tento sviatok by pre nich akoby neexistoval.

Skritizoval aj médiá, ktoré okrem iného o tomto sviatku hovoria ako o príležitosti na šírenie náboženských dogiem. Tiež misiu vierozvestcov deklasujú na dvadsať rokov trvajúcu misiu, ktorá nemala takmer žiadne výsledky.

Ľuboš Blaha: Keď sem prišli Solúnski bratia, po Amerike behali bizóny
Ľuboš Blaha (podpredseda Smeru-SSD) je ďalší z radu kritikov prezidentky a vlády za ignoráciu našich národných tradícií. Smer je pritom známy tým, že dbá o korene, z ktorých vzišla slovenská štátnosť. A nie je tomu inak ani v týchto dňoch. Blaha... Čítať ďalej
05 | 07 | 2023 | Eka Balašková

„Na Slovensku máme v médiách duchovných bezdomovcov! Keby som mal teraz palicu, tak ich tresnem po hlave, nech sa všetci preberú, pretože to nie je možné, aby sme takto útočili na štátny sviatok Slovenskej republiky,“konštatuje Fico. Predseda Smeru však skonštatoval, že Solúnski bratia nám doniesli písmo a pripomenul citát „Čo je napísané, to platí – Litera scriptum manet.“

Zdôraznil, že oproti dnešnému vedeniu štátu, v ktorom boli zväčša plagiátori, boli sv. Cyril a Metod vzdelaní ľudia. Vyzdvihol tiež fakt, že popri latinčine, hebrejčine a gréčtine Solúnski bratia zo staroslovienčiny urobili štvrtý liturgický jazyk. Okrem cirkevnej misie sa však venovali aj civilnému právu.

Fico vyzval Slovákov, aby si chránili slovenčinu pred zbytočnými cudzími slovami, ktoré v ňom nemajú čo robiť. „Je to jedna historická, duchovná reťaz. Začalo to v tom roku 863, keď sa jazyk, ktorý používali naši predkovia, dostal do písomnej podoby. Ale nezabúdajme na ďalšie významné roky,“ pripomína Fico okrem iného aj Zoborské listiny, kde sa spomína množstvo slovenských miest, kodifikáciu Slovenčiny, ale aj význam Matice Slovenskej. Zduplikoval, že ak sa nebudeme vedieť brániť, budeme pohltení inými národmi.

V Nitre sa už oslavuje
V Nitre sa začala slávnostná pontifikálna svätá omša. Hlavným celebrantom liturgickej slávnosti je Mons. Larry James Kulick, biskup diecézy Greensburg v štáte Pensylvánia v USA spolu s biskupmi zo Slovenska. V závere slávnosti bude otvorený Rok... Čítať ďalej
05 | 07 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme