Konflikt na Ukrajine sa čoskoro skončí, hovorí Lukašenko
14 | 06 | 2023 I Ivan Mihale

Bieloruský prezident Lukašenko oznámil predpoklady na ukončenie konfliktu na Ukrajine

Prezident Bieloruska Alexander Lukašenko vo vysielaní "Rusko 1" vyjadril presvedčenie, že konflikt na Ukrajine sa čoskoro skončí. "Na Ukrajine túto vojnu ukončíme. Už teraz sú na to veľké predpoklady. Ale potom nám títo blázni zo Západu narobia veľa problémov," povedal. Ale ak západné krajiny prekročia červené čiary, "budú silno zasiahnuté," dodal Lukašenko.

Ukrajinská strana má podľa prezidenta veľké straty, Rusko sa zmobilizovalo a naučilo sa bojovať. Svedčí o tom podľa jeho názoru zničenie nemeckých tankov Leopard počas ukrajinskej protiofenzívy.

Požiadavka na pomoc neprišla

Poznamenal tiež, že ruský prezident Vladimir Putin nikdy nepožiadal Minsk, aby sa pripojil k špeciálnej vojenskej operácii. Ale,  ako ubezpečil Lukašenko, Bielorusi nedovolia, aby Rusov "strieľali do chrbta" – a to by bola úloha Bieloruska v konflikte.

V prípade agresie z Kyjeva však bude mať republika dostatok sily na to, aby reagovala, dodal.

V prípade agresie bude krajinu chrániť

„Nedovolím, aby sme to, čo sme tu vytvorili, krútili sa, vytvorili tento nezávislý štát spolu s bieloruským ľudom na štvrťstoročie, aby som ich, desať miliónov, roztrhal na kusy,“ zdôraznil prezident.

Minulý týždeň Lukašenko vyzval na ukončenie konfliktu na Ukrajine. Podľa jeho názoru by sa Moskva a Kyjev mali vrátiť k rokovaciemu stolu a vypracovať nový dokument, ktorý by sa stal základom pre mierové urovnanie.

Už 70 miliárd Eur stála Ukrajina Európsku úniu
Európska únia poskytne Ukrajine ďaľšiu pôžičku v hodnote 100 miliónov eur na opravu poškodených zariadení v dôsledku prebiehajúcej vojny. Oznámilo to v utorok predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. TASR správu prevzala z agentúry... Čítať ďalej
14 | 06 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik