Obrovské prepúšťanie a krach fabrík na Slovensku? Prichádza niečo, čo nás môže položiť
13 | 06 | 2023 I Ivan Mihale

Slovensko čelí výzvam, ktoré prinášajú čínske automobilky, a čakajú ho náročné časy. Hospodárstvo krajiny je totiž existenčne závislé od produkcie áut, a práve v tomto odvetví sa výrazne menia pravidlá hry. Hoci mnohí experti považujú nástup elektromobilov a prísne pravidlá Európskej únie za najväčší problém pre slovenských výrobcov automobilov, skutočným hrozbou sú čínske automobilky, ktoré si podmaňujú európsky trh. O probléme informuje portál zoznam.sk

Slovensko je medzi nimi najviac ohrozené. Koniec vozidiel poháňaných fosílnymi palivami v EÚ a nová norma Euro 7 ohrozujú tradičných výrobcov áut. Tí, ktorí sa dokážu presadiť na trhu elektromobilov, budú víťazmi. Avšak výroba elektromobilov si vyžaduje menej manuálnych pracovníkov, čo bude mať za následok prepúšťanie v automobilových fabrikách.

Čína ako riziko?

Ako keby toho nebolo dosť, odborníci upozorňujú na ešte väčší problém prichádzajúci z Ázie. Ide o prudký nástup čínskych automobiliek v Európe. Otázkou je, ako sa to odrazí na slovenskej ekonomike, zamestnanosti a ziskoch domácich automobiliek. „Rizikom číslo jeden je Čína. Po rozpoznaní potenciálu elektrických áut investovala obrovské zdroje a dnes vedie celosvetový predaj,“ varuje Aurélien Duthoit zo štúdie Allianz.

Európske automobilky samotné tiež priznávajú túto situáciu. „Najväčším nebezpečenstvom je príchod Číňanov, pretože prichádzajú s konkurencieschopnými cenami a veľmi dobrými autami,“ povedala riaditeľka Peugeotu Linda Jackson na konferencii Financial Times o budúcnosti automobilov.

Koho teda nevoliť
Nie, rozhodne nikomu z vás, vážení čitatelia, nechcem radiť. Voľby sú (teda, dúfajme, že budú) slobodné a demokratické. Začala sa volebná kampaň a mne sa žiada napísať, koho nebudem voliť ja. Ak budem miestami na hranici spisovnosti a... Čítať ďalej
10 | 06 | 2023 | Ivan Brožík

Dôsledky pre Slovensko?

Slovensko je stále svetovým lídrom vo výrobe vozidiel na počet obyvateľov. Automobilový sektor priamo zamestnáva 176 000 ľudí a spolu s dodávateľmi viac ako 260 000 ľudí. Uvádza ďalej portál zoznam.sk

Problém expanzie čínskych značiek je dvojaký. Predpokladá sa, že Čína bude predávať v Európe milióny áut, čo radikálne zníži vývoz európskych automobiliek do Číny. Do roku 2030 to môže spôsobiť európskym výrobcom straty vo výške až sedem miliárd eur zisku. Najviac postihnuté budú Nemecko, Česko a Slovensko.

Podľa štúdie Allianz by dovoz elektromobilov z Číny mohol európsku ekonomiku pripraviť o straty vyše 24 miliárd eur ročne do roku 2030, čo predstavuje spomalenie o 0,15 percenta HDP. Na Slovensku by to mohlo mať ešte vážnejšie dôsledky, a to až o 0,4 percenta.

Čínske autá – kvalita za tretinovú cenu

Budú mať európski motoristi záujem o čínske elektromobily? Úspech by mohli mať najmä vďaka nízkej cene. Napríklad čínsky výrobca BYD predstavil malé elektrické auto Seagull so vzdialenosťou dojazdu medzi 305 a 405 kilometrami v základnej výbave za menej než 10-tisíc eur. „Cena je absolútne šialená. Je na úrovni asi tretiny ceny elektromobilov v Európe,“ vysvetľuje analytik Petr Knap pre Index. A čo kvalita? „Už dnes vyrábajú veľmi inovatívne autá, takže nemusíme mať obavy o ich kvalitu, ako sme kedysi mali pri kórejských autách,“ hovorí odborník z EY.

Čína však nemá v pláne iba dovoz elektromobilov, ale aj ich výrobu priamo v Európe. Transport cez polovicu sveta je nákladný, a preto viaceré ázijské automobilky už plánujú výstavbu výrobných závodov na starom kontinente.

zdroj: zoznam.sk/plenum/HD

Vojnoví štváči a súvislosti vojny na Ukrajine
Autorom komentára, ktorý preberáme v plnom znení bez redakčného zásahu z webu noveslovo.eu je RSDr. Milan Benkovský, slovenský ľavicový politik, v rokoch 1998 – 2002 bývalý poslanec Národnej rady SR za Stranu demokratickej ľavice a... Čítať ďalej
12 | 06 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik