Levická nemocnica volá o pomoc darcov
09 | 06 | 2023 I Ivan Brožík

Levická nemocnica aktuálne zápasí s nedostatkom krvi všetkých krvných skupín. Prosí preto darcov, aby prišli darovať krv. Na darovanie sa môžu objednať telefonicky každý pracovný deň, pričom odber sa realizuje vždy v utorok počas pracovných dní v čase od 7.00 do 11.00 h, informoval podľa TA SR primár hematológie a transfúziológie Nemocnice Agel Levice Jozef Varga.

Nemocnica má svoju databázu darcov, ktorých v prípade potreby kontaktuje. "Dôležité však je budovať si sieť nových ľudí aj z radov prvodarcov. Medzi darcami krvi, ktorí darovali krv na našom oddelení, máme viac takých, ktorí darovali krv už viac ako stokrát. Momentálne máme nedostatok každej krvnej skupiny," povedal Varga.

Proces darovania krvi trvá asi hodinu a zahŕňa absolvovanie minifyzikálneho vyšetrenia, poskytnutie kompletnej anamnézy, odber krvi a odpočinok po odbere. Samotné darovanie krvi zvyčajne trvá približne desať minút v závislosti od úrovne hydratácie darcu. Frekvencia darovania krvi je u žien každé štyri mesiace a u mužov každé tri mesiace.

Menej vlakov v letnej sezóne v Tatrách
Od soboty 10. júna môže dochádzať k obmedzovaniu počtu vlakov na Tatranských elektrických železniciach (TEŽ). Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) preto posilní kapacitu vlakov na trati Poprad-Tatry - Studený Potok - Tatranská Lomnica a späť v... Čítať ďalej
09 | 06 | 2023 | Ivan Brožík/ TA SR

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme