Poliaci majú dosť pogromu na "rusofilov" - povstali
04 | 06 | 2023 I Ivan Brožík

Vo Varšave sa mohutne demonštruje proti vláde, dorazili státisíce ľudí, oveľa viac, ako očakávali organizátori - informuje web novinky.cz.

Na nedeľné poludnie bola do Varšavy zvolaná demonštrácia poľskej liberálnej opozičnej strany Občianska platforma (PO). Ľudia protestujú proti posilňovaniu štátnej moci v rukách vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS). Podľa predbežných odhadov by sa akcie mohlo zúčastniť 300 až 400 tisíc ľudí z celého Poľska, čo by z nej robilo najväčšiu protivládnu demonštráciu od roku 1989.

Prihovoril sa Donald Tusk

Počas plánovaného protestu by mal dav vyraziť cez mesto smerom k Hradnému námestiu. Akcie sa zúčastňuje opozičný líder Donald Tusk (PO), ktorý mal krátky prejav.

„Dnes začíname pochod, ktorý nás dovedie k víťazstvu. Vidím oceán ľudských hláv a mora bielo-červených vlajok. Sme tu preto, aby celé Poľsko videlo, ako sme silní. Túto vlnu nikto nezastaví,“ uviedol Tusk. Spoločnosť mu robil Lech Walesa, zakladateľ Solidarity a bývalý poľský prezident.

Za demokratické Poľsko

Protesty konajúce sa na 34. výročie prvých čiastočne slobodných volieb v Poľsku zvolala opozičná Občianska platforma v polovici apríla ako demonštráciu proti „drahote, zlodejstvu a klamstvu a za slobodné voľby a demokratické európske Poľsko“.

Pôvodne sa očakávala účasť okolo 50-tisíc ľudí, podľa prvých odhadov ich však do Varšavy dorazilo niekoľkonásobne viac. Nielen opozíciu totiž zmobilizovalo prijatie nového zákona, ktorým sa zriaďuje deväťčlenná komisia, ktorá má vyšetrovať ruský vplyv v Poľsku.

Ide Stoltenbergovi o vyvolanie tretej svetovej?
"VEĽKOHUBÉ SLOVÁ O VSTUPE UKRAJINY DO NATO" - tak nazvala svoj status na sociálnej sieti Zuzana Plevíková z Mladej sociálnej demokracie. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg sa podľa nej vyjadril po stretnutí ministrov zahraničných vecí... Čítať ďalej
04 | 06 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme