NATO žne úrodu švédskeho progresívneho liberalizmu
04 | 06 | 2023 I Ivan Brožík

"Predstavitelia NATO sa pretekajú s časom, aby sa vyhli hanbe z toho, že aliancia nedosiahne svoj vlastný cieľ, ktorým je prijatie Švédska do aliancie do 11. júla." píše srbský web alo.sr.

Čoraz viac je zjavné, že švédske ozbrojené sily sú kompatibilné s NATO. Švédsko má stálu delegáciu v NATO a považuje sa za blízkeho partnera aliancie, čo znamená, že vstup by mal byť relatívne jednoduchý. Prečo teda Švédsko nemôže vstúpiť do NATO?

Dôvodom je Turecko

Turecko je strategicky dôležitý člen NATO vďaka svojej geografickej polohe na Blízkom východe aj v Európe a druhá najväčšia vojenská veľmoc v aliancii – ktoré z viacerých dôvodov blokuje prístup Švédska, uvádza podľa alo.sr americká CNN.

Švédsko je "teroristicky" liberálne

Turecko predovšetkým tvrdí, že Švédsko umožňuje členom uznávaných kurdských teroristických skupín pôsobiť vo Švédsku, najmä militantnej Strane kurdských pracujúcich (PKK). Švédsko tento rok síce zmenilo svoje zákony o terorizme, takže byť súčasťou týchto skupín je už aj tam trestný čin, ale stále nie je jasné, či to Ankare stačí.

Pálenie Koránu

Turecko tiež tvrdí, že švédska vláda sa podieľala na pravicových protestoch, na ktorých ľudia pálili kópie Koránu pred tureckým veľvyslanectvom v Štokholme. 

Najnovšie Turecko uviedlo, že chce, aby Švédsko zakročilo po tom, ako švédski zákonodarcovia premietli vlajku PKK do parlamentu v Štokholme na protest proti znovuzvoleniu tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. 

Hovorca švédskeho parlamentu podľa agentúry Reuters priznal, že ľudia premietali obrázky na stenu budovy, no neexistujú žiadne konkrétne dôkazy o tom, čo sa premietalo alebo kto bol za to zodpovedný.

Hrozí potupa aliancie

Predstavitelia NATO a ministri vo švédskej vláde sa teraz obávajú, že zmeškanie termínu 11. júla – dátumu ďalšieho oficiálneho summitu v litovskom hlavnom meste Vilnius – by mohlo vyslať trápny odkaz odporcom aliancie. Patrí medzi ne Rusko a hoci ďaleko od Severného Atlantiku, najmä Severná Kórea a Čína.

Britské rojčenie o zbraniach
Nekupujte ruské zbrane. Ak ich máte, vráťte ich! Britský minister odporučil krajinám, ktoré nakúpili ruské zbrane, aby ich vrátili výrobcovi. Nefungujú... Minister obrany Ben Wallace odporučil štátom, ktoré nakúpili zbrane od Ruska, aby ich... Čítať ďalej
04 | 06 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik