Tajná operácia USA pri pobreží Írska
04 | 06 | 2023 I Ivan Brožík

Moderná americká loď, ktorá už štyri mesiace operuje vo vodách kontrolovaných Írskom s deaktivovaným vysielačom, vyvoláva obavy na ministerstve obrany európskej krajiny, ktorá nie je členom NATO, informovali  The Irish Times. Článok prevzal web eadaily.com.

Loď Virginia Ann vybavená zariadením schopným vykonávať operácie pod vodou opustila vo štvrtok ráno Cork, druhé najväčšie mesto Írska, kde dopĺňala zásoby, a momentálne sa plaví na západ. Loď prevádzkuje US Naval Engineer and Expeditionary Warfare Center (Navfac-EXWC), divízia amerického námorníctva zodpovedná za údržbu a inštaláciu podvodnej infraštruktúry vrátane podvodných sledovacích systémov.

Samotná loď je kamufláž

Virginia Ann, postavená v roku 2015, je oficiálne klasifikovaná ako zásobovacia loď na mori, no predpokladá sa, že je schopná vykonávať zložité podmorské operácie vrátane nasadenia hlbokomorských potápačov.

V roku 2020 ju získala spoločnosť, ktorá podľa svojej webovej stránky dohliada na „inžinierstvo morského dna, móla, pobrežné hyperbarické zariadenia a zariadenia podmorských káblov“.

Práca v utajopvanom režime

Od januára sa Virginia Ann premáva tam a späť medzi vodami Corku a najjužnejším cípom Spojeného kráľovstva, väčšinou s vypnutým automatickým identifikačným systémom (AIS). Plavidlá, najmä vojenské, často deaktivujú AIS v snahe skryť svoj pohyb. Udržiavanie signálu AIS sa považuje za najlepší postup z hľadiska bezpečnosti. Toto však zvyčajne nie je zákonná požiadavka a existuje niekoľko dôvodov, prečo to lode nemusia zobrazovať, uvádza írska publikácia.

Čo tam vlastne robí?

"Misia Virginie Ann zostáva nejasná, ale jej dlhá a niekedy skrytá prítomnosť v írskej výhradnej ekonomickej zóne vyvolala medzi írskou armádou určité obavy." Denník Irish Times požiadal námorných expertov, aby preskúmali fotografiu lode urobenú tento týždeň v Corku. Povedali, že viditeľné vybavenie naznačuje, že sa podieľala na potápačských operáciách s ľudskou posádkou a možno na prieskume alebo oprave podmorského kábla.

Obnovuje systémy z čias Studenej vojny?

„Nie je to tak, že by to nevyhnutne predstavovalo hrozbu pre národnú bezpečnosť (Írska). Skôr to ukazuje našu neschopnosť sledovať, čo sa deje na našom dvore, či už ide o Rusov, Američanov alebo kohokoľvek iného.
 uviedol jeden z vojenských zdrojov.
Účastníci rozhovorov z The Irish Times v bezpečnostných službách krajiny zase uviedli, že americká loď by sa mohla zapojiť do úsilia o modernizáciu systému podvodného sledovania počas studenej vojny, ktorý sa používal na odhaľovanie ruských ponoriek.

Podmorské uši

Tento „Sound Surveillance System“ (Sosus) pozostával z podvodných hydrofónov umiestnených na strategických tlmivkách, aby upozornili USA kedykoľvek, keď ruská ponorka vstúpi do severného Atlantiku. Tento systém v súčasnosti prechádza obnovou, poznamenávajú noviny.

Ako informoval EADaily, predstavitelia americkej armády a vojenskí experti varovali v marci tohto roku pred nárastom počtu ruských ponoriek pri pobreží Ameriky. V tom čase sa poukázalo na to, že ruská námorná prítomnosť „je širšia ako len Čierne a Stredozemné more a zahŕňa moria obklopujúce Spojené štáty americké “.

Učebnicové farizejstvo Ukrohujerov
Európska únia si LNG maximálne obľúbila - dodávky z Ruska sú stabilné, z USA klesli. Dodávky LNG do EÚ sú už druhý mesiac na historickom maxime. Skvapalnený plyn z Ruska sa vyváža na stabilnej úrovni, zatiaľ čo vývoz zo Spojených štátov amerických... Čítať ďalej
03 | 06 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik