Učebnicové farizejstvo Ukrohujerov
03 | 06 | 2023 I Ivan Brožík

Európska únia si LNG maximálne obľúbila - dodávky z Ruska sú stabilné, z USA klesli. Dodávky LNG do EÚ sú už druhý mesiac na historickom maxime. Skvapalnený plyn z Ruska sa vyváža na stabilnej úrovni, zatiaľ čo vývoz zo Spojených štátov amerických klesol.Informuje web eadaily.com.

V máji bolo dodaných 11,9 miliardy metrov kubických do prepravných sústav plynu z terminálov LNG v krajinách EÚ. Ďalších 1,7 miliardy bolo dovezených cez Spojené kráľovstvo, podľa štatistík ENTSOG. Celkový objem dodávok sa oproti aprílu zvýšil o 200 miliónov metrov kubických, rozdiel však súvisí skôr s májovým dňom navyše.

Ruský zemný plyn nie, ale ruský LNG áno?

Ukazovatele oboch mesiacov zároveň ukázali historický rekord dovozu LNG do Európskej únie. Predtým boli rekordné hodnoty zaznamenané v novembri minulého roka.

Napriek vyjadreniam lídrov jednotlivých krajín EÚ o plánoch zastaviť dodávky ruského LNG zostala Európska únia jeho hlavným dovozcom a naďalej v tom pokračovala na maximálnej úrovni. Podľa navigačných portálov a tankerov AIS tak bolo v máji dodaných 22 nákladov (až 2,2 miliardy metrov kubických) do Španielska, Francúzska, Belgicka, Holandska a Grécka. Celkový podiel Ruska na dovoze LNG do EÚ bol 14 percent. Hlavným dodávateľom bol projekt Yamal LNG. A iba jeden náklad dodal Gazprom: z Portovaya do Grécka.

Pekný biznis

Na európskom trhu stáli objemy LNG dodávané z Ruska v máji približne 700 miliónov dolárov.

Ak sa v apríli podľa RonhEnergy dodávky z USA do EÚ vrátane cez Spojené kráľovstvo zvýšili na 69 nákladov, potom v máji klesli na 54 - asi 5 miliárd metrov kubických. Podiel USA na dovoze do EÚ bol vlani a na prelome rokov takmer 37percent.

Pokles cien plynu v Európe na 300 USD a menej do konca mája viedol k tomu, že ázijské ponuky sa stali atraktívnejšími. Je zrejmé, že dodávky LNG do EÚ na vysokej úrovni podporujú africkí a blízkovýchodní producenti na čele s Katarom.

"Sme pripravení to spustiť"
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore, ktorý v sobotu zverejnil denník Wall Street Journal, vyhlásil, že jeho krajina je pripravená začať protiofenzívu. Doteraz Ukrajina čakala na dodávky ďalších zbraní. Informuje web... Čítať ďalej
03 | 06 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme