Nenechajte si ujsť! Dnes nás čaká Noc kostolov
02 | 06 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Viac ako 40 sakrálnych miest na Slovensku sa počas Noci kostolov v piatok otvorí pre návštevníkov s rôznym duchovným, kultúrnym, historickým či spoločenským sprievodným programom. TASR o tom informoval za tím Noci kostolov 2023 Ján Ludrovský.

Tohtoročné podujatie sa uskutoční vo viacerých mestách a miestach od východu až po západ Slovenska. Ide o 16. ročník podujatia. "Teraz sa do programu zapájajú dobrovoľníci všetkých vekových kategórií. Taktiež mestá, obce, farnosti, múzeá, evanjelická cirkev, reformovaná cirkev, synagóga, gréckokatolícka cirkev, rímskokatolícka cirkev, kresťanské spoločenstvá i kaplnky a kostoly v správe mesta, regionálneho múzea či občianskych združení," vymenoval Ludrovský. Otvorené budú pamiatky, ale napríklad i ruiny kláštorov.         

Do podujatia sa zapoja programom aj mestá a miesta, ako napríklad Prešov, Košice, Michalovce, Banská Štiavnica, Nové Zámky, Komárno, Leopoldov, Trstín, Nové Mesto nad Váhom, Prievidza, Ludrová, Vráble, Levoča, Gelnica, ale aj Bratislava či Stará Turá. Súčasťou sprievodných programov sú koncerty, výstupy na vežu, prehliadky priestorov, adorácie, debaty, premietanie filmov, meditácie, multimediálne prezentácie, výstavy i vstupy s výkladom histórie miesta.

"Noc kostolov je v rovnakom čase aj v Rakúsku, Česku, Lotyšsku, Estónsku a Nemecku," uviedol Ludrovský. O pár týždňov sa podujatie uskutoční aj vo Francúzsku, Švajčiarsku, Holandsku a Taliansku.

Veronika opäť v PROBLÉMOCH: Stranu Za ľudí možno potopia financie
Mala to byť veľká vec. Bývalý prezident Andrej Kiska chcel na svojej popularite postaviť stranu Za ľudí, ktorú po volebnom fiasku opustil. Nie malé dlhy tak ostali na krku Veronike Remišovej, ktorej sa nepodarilo vyrovnať ich ani príspevkami zo... Čítať ďalej
02 | 06 | 2023 | Eka Balašková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik