Veronika opäť v PROBLÉMOCH: Stranu Za ľudí možno potopia financie
02 | 06 | 2023 I Eka Balašková

Mala to byť veľká vec. Bývalý prezident Andrej Kiska chcel na svojej popularite postaviť stranu Za ľudí, ktorú po volebnom fiasku opustil. Nie malé dlhy tak ostali na krku Veronike Remišovej, ktorej sa nepodarilo vyrovnať ich ani príspevkami zo štátneho rozpočtu.

Kiska sa pre problémy so srdcom z politiky stiahol, zostali po ňom dlhy. Podľa vyjadrenia auditorky už pred rokom hrozil koniec strany kvôli ich nezaplateniu. Aké má strana reálne možnosti a čo môže strane skomplikovať jej ďalšiu existenciu? Hovorí sa totiž aj o návrate Remišovej do OĽaNO, v ktorom politicky začínala.

Sedem zmlúv, tri milióny

Počas rokov 2019 a 2020 pre novo vzniknutú stranu Za ľudí zohnal jej zakladateľ Andrej Kiska pôžičky v hodnote 3,25 milióna eur, ktoré boli určené na volebnú kampaň. Splácať ich strana chcela z príspevkov na činnosť a mandát, ktoré strany dostávajú od štátu. 31. mája 2023 však Remišovej strane vypršal termín, do ktorého mala mať strana dlhy splatené. Auditorka, ktorá kontrolovala výročnú správu strany za rok 2021 už pred rokom upozorňovala, že s tým môžu nastať problémy.

tasr | Po voľbách veľká bublina so stranou Za ľudí "spľasla" a Andrej Kiska sa z politiky stiahol. Oficiálne kvôli problémom so srdcom

Strana totiž mala nesplatený dlh takmer milión eur a jej majetok bol v čase auditu 650-tisíc eur.

„Uvedená situácia naznačuje existenciu významnej neistoty, ktorá môže vyvolať pochybnosť o schopnosti politickej strany naďalej nepretržite pokračovať v činnosti,“skonštatovala vtedy audítorka. Výročná správa za rok 2022 ešte zverejnená nebola.

Andrej Kiska odpovedal! Ľutuje, že odovzdal Za ľudí, Remišovej?
Hosťom diskusnej relácie Na telo PLUS bol bývalý prezident Andrej Kiska. Divácke otázky, ktoré mu kládli počas relácie neboli vôbec jednoduché. Medzi nimi padla aj otázka, či ľutuje, že stranu Za ľudí odovzdal Veronike Remišovej. Daniela sa... Čítať ďalej
23 | 05 | 2023 | Gabriela Fedičová

Čo im malo pomôcť

Príspevok od štátu pre stranu Za ľudí mal byť 5,2 eur a prvú platbu, 2,3 milióna dostala strana hneď po voľbách. Ďalšie mali prísť v nasledujúcich rokoch, no strana kvôli predčasným voľbám dostane menej. Na účte im nepristanú peniaze za rok 2024 a ani alikvotná čiastka za rok 2023.

Ako to teda vyzerá v číslach

Strana začiatkom minulého roka dlhovala cez 930-tisíc eur. Zo štátneho rozpočtu by mala dostať 847-tisíc eur a na daroch Remišovej strana nazbierala 65-tisíc eur. Do toho prišli minuloročné komunálne voľby, na ktoré strana minula zhruba stotisíc eur.

Čo môžu robiť

Strana by mohla s veriteľmi urobiť dohodu, ktorou by dlh nejakým spôsobom reštrukturalizovali – zmenili splátkový kalendár, nejako predĺžili splatnosť. Andrej Kiska je najväčším veriteľom strany, tam sa dohoda očakávať dá. Strana by si tiež mohla vziať novú pôžičku. Strane by tiež pomohol príspevok od štátu, ak výročnú správu dodali v termíne (do konca apríla) – štát totiž strany vypláca do 30 dní od jej predloženia.

OPÄŤ SPOLU? Matovič a Remišová na spoločnej kandidátke
OĽANO rokuje o spolupráci so stranami KÚ, Nova aj Za ľudí. Hnutie OĽANO rokuje o predvolebnej spolupráci so subjektmi Kresťanská únia (KÚ), Nova a stretnutia má aj so stranou Za ľudí. "Predpokladám, že v tomto okruhu strán budú naši budúci... Čítať ďalej
19 | 05 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Aj to však má háčik – predčasné voľby

Situáciu výrazne mení fakt, že v tomto roku sa konajú predčasné voľby. Strany dostanú príspevky až po ich vyhlásení, čo predseda NR SR avizoval na 9. jún.

“Za ľudí funguje v súlade so zákonom o politických stranách a povinnosti zverejňovať informácie o svojich záväzkoch v zmysle zákona si dlhodobo riadne plní. Vo výročných správach a na web stránke sú informácie o financovaní strany pravidelne zverejňované a aktualizované,”uvádza sa v stanovisku strany k ich finančnej situácii.

Veronika Remišová, foto: TASR

Do „rodného košiara“

Stále viac sa hovorí, že Veronika Remišová sa vráti na kandidátku hnutia OĽaNO, cez ktoré do politiky vstupovala. Informácia zatiaľ nie je potvrdená, no strana Za ľudí podľa prieskumov v parlamente skončila. Remišová si to evidentne uvedomuje, pretože najnovšie apeluje na kolegov v poslaneckých laviciach.

"82 poslancov zablokovalo schôdzu parlamentu, aby sa nemohlo rokovať o návrhoch zákonov – napríklad návrh o defibrilátoroch do obcí, ktoré podporoval minister zdravotníctva, alebo nový zákon o preukazovaní pôvodu majetku, či úprava paragrafu 363," nepáčilo sa Remišovej, podľa ktorej nesúhlasiť je výsada demokracie, presne tak ako predkladať a prerokovať návrhy je právo a výsada parlamentnej demokracie.

Šokovaná Remišová
"Normálna poslanecká práca, za ktorú berú poslanci plat je riadne prerokovať návrhy predložené do parlamentu. Poslanci zas nemajú tak obrovské množstvo rokovacích dní, aby nemohli pracovať ešte pár dní navyše." Zistila Veronika Remišová zrazu to,... Čítať ďalej
31 | 05 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik