Turci (asi už) rozhodli
28 | 05 | 2023 I Ivan Brožík

"Turci rozhodli o prezidentovi, Erdogan vedie." Informuje web Českej tlačovej kancelárie ČTK novinky.cz.
V Turecku voliči rozhodli o tom, či túto krajinu s 85 miliónmi obyvateľov povedie ďalej prezident Recep Tayyip Erdogan, alebo ho vystrieda líder opozície Kemal Kiliçdaroglu. Po sčítaní polovice odovzdaných hlasov vedie Erdogan s 56 percentami.

Jeho víťazstvo sa očakáva. Analytici sa zhodujú, že veľkú úlohu budú hrať výsledky hlasovania tureckej diaspóry. V zahraničí žije 3,5 milióna Turkov z celkových 64 miliónov voličov.

Asi budú tesné výsledky

BBC upozornila, že dve rôzne turecké agentúry, Anka a Anadolu, prisudzujú víťazstvo rozdielne: Anadolovi Erdoganovi a Anka Kilicdarogluovi. Výsledky vraj budú zrejme tesnejšie, než sa predpokladalo. Zverejňovanie výsledkov na webe tureckej volebnej rady má vraj výpadky.

Veľká účasť

"Naši občania ukazujú veľký záujem o voľby v druhom kole... doteraz prebieha všetko bez problémov," povedal  novinárom podľa serveru Duvar predseda ústrednej volebnej komisie Ahmet Yener. Dodal, že výsledky očakáva skôr ako do dvoch týždňov. Volebné miestnosti sa uzavreli o 16:00 SELČ a podľa agentúry Reuters by mohli byť prvé výsledky navečer.

Prvá bude informovať Erdoganova strana

Strana opozičného kandidáta očakáva, že výsledky budú rýchlo. Povedal tiež, že tie prvé zverejní Erdoganova strana, potom sa to bude už len meniť.

Erdogan volil s manželkou v Istanbule, Kiliçdaroglu v Ankare. „Aby sme sa zbavili tyranského režimu a nastolili skutočnú demokraciu, apelujem na všetkých občanov, aby šli k voľbám. Tieto voľby sa konajú za ťažkých podmienok kvôli pokusom o podvod, ale verím, že občania sú slobodní a ochotní ísť voliť,“ povedal Erdoganov rival po hlasovaní.

Hlasovali aj labky

Niektorí Turci prišli hlasovať aj so svojimi domácimi miláčikmi, podľa agentúry Bianet napríklad s mačkami či psami. Na sociálnych sieťach vyvolalo tiež pozornosť video z volebnej miestnosti v Istanbule, kam prišla žena voliť aj so svojou ovcou.

Kľúčová bude účasť voličov, ktorí v prvom kole k urnám neprišli, čo bolo asi osem miliónov ľudí. Účasť v prvom kole bola ako tradične vysoká, asi 87 percent.Informuje web novinky.cz

Podľa bieloruskej opozície je Lukašenko v kritickom stave hospitalizovaný v Moskve
Lukašenko bol po schôdzke s Putinom hospitalizovaný, je v kritickom stave, tvrdí podľa webu agentúry ČTK novinky.cz bieloruský opozičník Valerij Cepkalo na svojom telegramovom účte. Napísal, že bieloruský prezident Alexander Lukašenko bol po... Čítať ďalej
28 | 05 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik