To najnovšie z vojny na Ukrajine
29 | 05 | 2023 I Diana Zaťková

Zhrnutie doterajšieho dňa podľa denníka The Guarian.

 

Rusko v pondelok ráno odpálilo balistické rakety na Kyjev počas denného útoku na ukrajinskú metropolu, informovalo ukrajinské letectvo. „Nepriateľ použil rakety balistickej dráhy – predbežne Iskandery. Existuje možnosť, že boli použité aj rakety S-300 a S-400,“ povedal pre ukrajinskú TV hovorca vzdušných síl Jurij Ihnat.

Najmenej 11 výbuchov bolo počuť v hlavnom meste uprostred rána, po noci, v ktorej Ukrajina už tvrdila, že zostrelila 37 rakiet a 29 bezpilotných lietadiel Shahed po celej krajine.

Podľa primátora mesta Vitalija Kitschka pri rannom útoku v Kyjeve hospitalizovali najmenej jednu osobu. Boli, povedal v telegrame, v okrese Podilskyi. Mestský úrad uviedol, že v dôsledku padajúcich trosiek sa v tej istej štvrti vznietila strecha dvojposchodovej budovy, ale požiar sa podarilo dostať pod kontrolu. Kitschko tiež zdieľal obrázok toho, čo tvrdil, že sú úlomky rakiet na ceste v severnom okrese Obolonskyj v Kyjeve.

Francúzi VYPÍSKALI ukrajinskú tenistku! Odmietla podať ruku bieloruskej hráčke (VIDEO)
Vojna na Ukrajine sa premieta aj do tohtoročného tenisového turnaja French Open. Po nedeľnom dueli sa na Roland Garros napäté vzťahy medzi Ukrajinou a Bieloruskom prejavili počas víťazstva bieloruskej tenistky Aryny Sabalenkovej nad ukrajinskou... Čítať ďalej
29 | 05 | 2023 | Diana Zaťková

  • Ukrajina oznámila, že Rusko cez noc odpálilo až 40 riadených striel a asi 35 bezpilotných lietadiel: protivzdušná obrana tvrdila, že zostrelila 37 rakiet a 29 bezpilotných lietadiel Shahed .

  • Bol zasiahnutý nešpecifikovaný vojenský cieľ v západnej oblasti Chmelnyckyj , pričom regionálny guvernér oznámil, že „päť lietadiel bolo vyradených“ a že v sklade paliva vypukol požiar.

  • Odese úlomky zostreleného kamikadze bezpilotného lietadla zasiahli prístavnú infraštruktúru a spôsobili požiar a rakety a drony boli zostrelené nad Ľvovom, Kirovohradom, Poltavou a Mykolajivskou oblasťou.

Záchranári pracujú na ulici, kde počas ruského úderu na Kyjev dopadli úlomky rakety. Fotografia: Vojenská správa mesta Kyjev

  • Serhii Popko, šéf kyjevskej vojenskej administratívy, povedal, že Rusko sa zvýšenými útokmi snaží vyčerpať protivzdušnú obranu krajiny a dodal: "Nepriateľ sa snaží udržať civilné obyvateľstvo v hlbokom psychickom napätí." Kličko dodal: „Ďalšia ťažká noc pre hlavné mesto. Ale vďaka profesionalite našich obrancov v dôsledku leteckého útoku barbarov v Kyjeve nedošlo k poškodeniu alebo zničeniu infraštruktúrnych a iných objektov.

  • Šéf Wagnera Jevg eny Prigožin „Zdá sa, že opäť nepriamo podkopal autoritu a režim ruského prezidenta Vladimira Putina “, napísal Inštitút pre štúdium vojny (ISW) vo svojej najnovšej analýze konfliktu. Thinktank so sídlom v USA zakladá svoje tvrdenie na odpovedi, ktorú dal Prigožin novinárovi, ktorý sa pýta na zákaz ruských štátnych médií na akúkoľvek diskusiu o Wagnerovi. Prigožin povedal, že úradníci mohli ťažiť zo svojej historickej schopnosti cenzurovať informácie, ak by Rusko nevyhlásilo vojnu Ukrajine . Potom prehovoril k jedinému nemenovanému predstaviteľovi: „Ak začínate vojnu, majte, prosím, charakter, vôľu a oceľové gule – a až potom budete schopní niečo dosiahnuť.

  • Zahraniční investori, ktorí odišli z Ruska po predaji svojich podnikov v období od marca 2022 do marca 2023, stiahli z krajiny približne 36 miliárd dolárov , uvádza štátna tlačová agentúra RIA s odvolaním sa na analýzu údajov centrálnej banky.

  • Počet obetí ruského raketového útoku na zdravotnícke zariadenie v Dnipro v piatok podľa guvernéra regiónu stúpol z dvoch na štyroch ľudí .

USA: Sovietsky zväz, náš vzor?
Spojené štáty americké aplikujú hlavnú črtu ZSSR. Shūkan Gendai: USA uvádzajú ekonomiku do plánovaného režimu, ktorý pripomína sovietsku. Dotácie... Americká vláda presúva ekonomiku do plánovaného režimu, ktorý pripomína sovietske päťročné... Čítať ďalej
29 | 05 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik