Zdravotníctvo v Bratislave pred kolapsom: TOTO JE LEN ZAČIATOK!
29 | 05 | 2023 I Eka Balašková

Urgentný príjem v Malackách – zatvorený. Nová nemocnica Bory nemá zmluvu so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou (VšZP) a na urgentoch na Antolskej či Kramároch majú nabité. Nehovoriac o čakacích lehotách v bežných ambulanciách. Bratislavský kraj má veľký problém.

Napriek tomu, že sa v Bratislave otvorila nová nemocnica s bombastickou reklamou, hlavné mesto má problém nie len s akútnou, ale aj s ambulantnou starostlivosťou. Od 1. júna končí urgentný príjem v Malackách, pričom sanitky, ktoré by inak skončili tam, si „delia“ dva bratislavské urgenty.

Situácia v ambulantnej starostlivosti je podobná. Vedenie pacientskej organizácie hovorí, že na svedomí to majú aj tri roky, kedy sa poskytovala takmer len akútna zdravotná starostlivosť, čím vznikol sklz, ktorý už zrejme nedobehneme. Toto nás však čaká v rámci celého Slovenska.

Reklamy nefungujú

Hoci novo otvorená nemocnica v Boroch deklaruje, že poskytuje zdravotnú strarostlivosť pre všetkých, poistenci VšZP nie sú ošetrení, nemá s ňou totiž zmluvu. Mnohé dôležité a potrebné zákroky pre to nevykonáva.

„Máme súkromnú nemocnicu, ktorá by sa o nich mohla postarať, bohužiaľ, riešiť ich nemôže,“ konštatuje Juraj Droba, predseda bratislavského samosprávneho kraja (BSK), ktorý tiež upozorňuje na fakt, že za zatvorením urgentu v Malackách je nedostatok personálu a na dokreslenie situácie uvádza pár príkladov, kedy pacienti so život ohrozujúcou diagnózou musia čakať na zákrok niekoľko mesiacov.

Krajčí: Supy sa zlietajú nad Rázsochami
Bývalý minister zdravotníctva SR a súčasný predseda Výboru NR SR pre zdravotníctvo Marek Krajčí (OĽaNO) sa na svojom facebooku rozpísal o projekte nemocnice Rázsochy. Nemocnice na zaplakanie Krajčí dal svojmu príspevku nadpis „Supy sa zlietajú... Čítať ďalej
24 | 05 | 2023 | Ladislav Kováčik

Bez lekárov to nepôjde

„Boli sme pripravení dofinancovávať tento urgent, avšak v tomto prípade to nie je možné. Od 1. júna 2023 prestane fungovať. Stojíme pred problémom zhoršenia dostupnosti zdravotnej starostlivosti v Bratislavskom kraji,“ dodáva Droba. Podľa riaditeľa odboru zdravotníctva BSK Tomáša Szalaya je problém aj v ambulantnej starostlivosti.

„Ľudia majú výmenný lístok, no čakacie doby sú niekedy aj rok. To nie sú ojedinelé prípady, ale štandard. Situácia je už na úrovni kolapsu ambulantnej sféry,“ tvrdí Szalay, podľa ktorého zatvorenie urgentu v Malackách je už len povestná „čerešnička na torte“.

Penta Investments | Nemocnica Bory

Už bola dofinancovaná

„Od roku 2020 sme nemocnicu v Malackách dofinancovávali, aby mohla fungovať, pričom finančne prispievali aj štátne poisťovne. Dnes to už nie je otázka peňazí, ale ľudí. Z nemocnice počas posledných týždňov odišlo niekoľko lekárov, chýbajú tri plné úväzky. S vedením sme sa dohodli na tom, že do konca leta bude fungovať ambulantná pohotovostná služba, a to každý deň do 22. hodiny. Po 22. hodine už nebude fungovať žiadna ambulancia,“vysvetľuje Szalay. Sanitky, ktoré by mali pôvodne končiť v Malackách tak odkláňajú na bratislavské urgenty na Kramároch, či na Antolskej.

Desivé čísla z nemocníc
Keď sa počas covidovej pandémie masívne rušili všetky plánované zákroky, niektorí odborníci varovali, že nás tento krok raz veľmi nepríjemne dobehne. Boli umlčaní, no dnes sa ukazuje pravda – aj na relatívne bežné operácie sa čaká mesiace, až... Čítať ďalej
22 | 05 | 2023 | Eka Balaskova

Pandemické dedičstvo

Elena Marušáková – prvá viceprezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov (AOP) hovorí, že nás dobieha odkladanie operačných zákrokov a vyšetrení v pandemických mesiacoch, kedy sa poskytovala len akútna starostlivosť.

Okrem mammografických vyšetrení chýbajú aj RTG, či sono vyšetrenia, kde sa oproti predpokladanému počtu urobilo o milión menej v oboch prípadoch. Situácia nie je lepšia ani s kolonoskopickom vyšetrení – síce sa ich oproti roku 2019 urobilo o desaťtisíc viac, no stále chýba zhruba desať percent vyšetrení.

Zanedbané vyšetrenia sú pritom mnohokrát prevencia, ktorá môže zabrániť rozvinutiu vážnych chronických diagnóz.

„Pred sebou tlačíme za tri roky vyše 17-tisíc odložených operácií,“ dokresľuje Marušáková z AOP a dodáva, že tento sklz s najväčšou pravdepodobnosťou nedobehneme.

SITA

Bratislava je len „ukážka“

To, čo sa deje v Bratislave je podľa odborníkov na zdravotnícky menežment len ukážkou toho, čo budeme časom zažívať po celom Slovensku – odložené zákroky a vyšetrenia, plus nedostatok lekárov.

Do sklzu slovensko dostal podľa Michala Štofka - riaditeľa Asociácie zdravotných poisťovní dostal aj masívny odlev lekárov. Štofko preto prízvukuje nutnú investíciu do lepšieho zdravotníctva – len tak sa môže Slovensko vyhnúť nákladom na liečbu diagnóz, ktorým sa dalo predísť včasnou diagnostikou, alebo zákrokom.

„Prehnaná cenová regulácia môže byť v niektorých prípadoch kontraproduktívna, predovšetkým, ak je jedným z cieľov postupné zužovanie výpadku v rámci odloženej zdravotnej starostlivosti,“ dodáva Štofko.

Tak takto to "Edovci" zvládli
Vraj to "zvládli", teda to vládnutie, skonštatoval viacnásobne odídený, no len raz poverený predseda vlády Eduard Heger. Aj keď, myslel tým asi iba sám seba, lebo sa hneď posťažoval na celú koalíciu - jeho koalíciu a všetky priľahlé galaxie, ako mu... Čítať ďalej
11 | 05 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme