Tak takto to "Edovci" zvládli
11 | 05 | 2023 I Ivan Brožík

Vraj to "zvládli", teda to vládnutie, skonštatoval viacnásobne odídený, no len raz poverený predseda vlády Eduard Heger. Aj keď, myslel tým asi iba sám seba, lebo sa hneď posťažoval na celú koalíciu - jeho koalíciu a všetky priľahlé galaxie, ako mu to "zvládnutie" sťažovali. Nechajme bokom fakt, že vláda nemá čo zvládať, jej úlohou je vládnuť podľa ústavy a to tá Hegerova veľmi, alebo aspoň dosť často nerobila. Ozaj, je vám zrejmý rozdiel medzi slovami doriadiť a doriadiť?

Keď normálny vodič doriadi auto, významovo to znamená, že ho odstavil podľa predpisov, vypol motor a išiel ďalej peši. Keď táto vláda doriadila štát, je to to isté, ako keď si fracek požiačia fotrovo auto, omotá ho v niektorej zákrute o strom a doriadil. Niekedy navždy. Dosť podobné je to s významovými odchýlkami výrazov zvládnuť a vládnuť. Zvládnuť manželku ešte neznamená jej vládnuť. A už vôbec nie slušne, spravodlivo a s láskou.

Edovci to teda zvládli

Čakal som, že povedia tak módne, že "to dali". Alebo matovičovsky, že "to dali dolu". Alebo, že nepovedia nič. To by bolo asi najvhodnejšie. Parafrázujem výrok skvelého spisovateľa Remarqua - „nie je hanba narodiť sa hlúpy, len umrieť ako hlúpy“ - na niečo podobné o vládnutí: "Nie je hanba nastúpiť neskúsený, len odísť ako hlúpy z postu premiéra, to vojde do dejín"! Ak však slovom "zvládnuť" myslel Heger jeden z jeho troch významov, a to nadobudnúť prevahu, pemôcť, prekonať, potom sa však až zas tak  nepreriekol. On a jeho vláda napriek nadpolovičnej väčšine nesúhlasu s jej móresmi tento občiansky vzdor prekonali, stačilo im iba ho ignorovať, prípadne zakázať. Táto Hegerova vláda vládla s prevahou sily nadpráce orgánov činných v trestnom konaní na politickú objednávku. A popri tom neschopne a neriešením prekonávala bez hmatateľných výsledkov jednu krízu za druhou, najmä tie vlastné, politické. Áno, v tomto zmysle to "zvládli".

Ešte zvládnu zavládnuť si raz

Netradične v piatok, veď čo všetko ešte treba asi tak schváliť, čo kadekomu nasľubovali. Ale o tom sa s radosťou rozpíšem až po. Na pondelok máme prezidentkou avizované predstavenie - predstavovanie novej vlády, tentoraz tej vraj jej. A naozaj už teraz je zrejmé, že ani potomok Hegerovcov nezačína práve najlepšie. Dokonca ani čisto ústavne. Ale, iné sa v podstate čakať nedalo. Veď sa mali tak radi, odchádzajúci i zostávajúci. Až to pripomína scénu, keď Titanic, kotviaci pri móle v Southamptone, naberal nových - no vlastne prvých cestujúcich a tí, ktorí zostali na súši, mu radostne mávali na cestu. Navždy poslednú. Je dosť smutné, že vláda odborníkov prezidentky začína s nepriehliadnuteľnými prešľapmi samotnej prezidentky, ale to si kliknite na nižšie priložený link a politológ a publicista Eduard Chmelár vám tam vysvetlí, prečo píšem to, čo píšem.

A čo to teda zvládli?

Aby som nezabudol, kým skončím: Zvládli dobačovať tak, že sa musela spustiť ústavná dlhová brzda. Nesplnili nič z toho, čo nasľubovali samosprávam, ktoré mnohé krízy riešili vo vlastnej réžii a na náklady vlastných občanov namiesto vlády, ktorá iba zbrojila. A rozdávala armádnu výbavu tak, že už nemá komu čo zo skladov vydať. Zlikvidovali zdravotníctvo, netreba sa rozširovať o tom ako, každý raz za čas potrebuje lekára špecialistu, lieky, hospitalizáciu, operáciu. Školstvo dosiahlo takú "uroveň", že dnešní maturanti ovládajú asi tak polovicu z toho, čo deviataci pred tridsiatimi rokmi a vysokoškolský diplom - ako členovia vlády i moci ako takej sami ukázali - si stačí kúpiť. Potraviny sú u nás najdrahšie v celej Európskej únii, počet samovrážd raketovo rastie a čoraz viac ľudí musí vyhľadať odbornú pomoc psychiatrov. Zvládli šikanovať občanov, zrušiť slobodu slova, aplikovať cenzúru a zničiť medzinárodné vzťahy a záväzky Slovenska.

Zvládli toho fakt dosť, v tom sa možno naozaj Heger nemýli. Až priveľa na to, že skončili predčasne.

P.S.

„Ak sa niekedy z akéhokoľvek dôvodu očividne a bezprecedentne porušia morálne pravidlá v jednej oblasti, trebárs v politike, je nesporné, že tak, ako nasleduje noc za dňom, bude v dominovom efekte nasledovať kolaps všetkých ostatných pravidiel - v športe, v zábave, vzdelávaní, vo vojenstve, v obchode i vo vládnutí.“ Napísala - Hegerovci, čítajte - americká spisovateľka Margaret Halsey.

Tento vzor ste akosi obišli...

Richard Dírer sa opäť predviedol ako jeden neprofesionálny aktivistický roztlieskavač
"Prosím vás pekne, ja viem, že to laikovi môže pripadať nepodstatné. Tým skôr v krajine, kde sa ústava porušuje na bežiacom páse a nikto si z toho ťažkú hlavu nerobí. Ale toto je rozklad politickej kultúry v priamom prenose, pretože politická... Čítať ďalej
11 | 05 | 2023 | Gabriela Fedičová

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme