Desivé čísla z nemocníc
22 | 05 | 2023 I Eka Balaskova

Keď sa počas covidovej pandémie masívne rušili všetky plánované zákroky, niektorí odborníci varovali, že nás tento krok raz veľmi nepríjemne dobehne. Boli umlčaní, no dnes sa ukazuje pravda – aj na relatívne bežné operácie sa čaká mesiace, až roky.

Alarmujúca je situácia aj v oblasti bežných vyšetrení, nie len operácii. Podľa viceprezidentky Asociácie na ochranu práv pacienta (AOP) to prinesie epidémie závažných chronických ochorení, ktorým sa dalo predísť. Žiaľ, dobehnúť tento sklz sa nám už podľa nej zrejme nepodarí. Šéf Asociácie zdravotných poisťovní však problém nevidí len v pandémií a odložených výkonoch, ale aj v masívnom odlive lekárov a financovaní zdravotníctva. Problém však zrejme bude mať aj právnu stránku.

Obyčajné vyšetrenia v sklze

„Najhoršie sme na tom s doháňaním mamografických vyšetrení. Urobilo sa ich takmer o jedenásť percent menej, ako sa malo,“hovorí Elena Marušáková – prvá viceprezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov, podľa ktorej v súčasnosti ich chýba vyše 86-tisíc a v najbližšom čase sa sklz vyrovnať určite nepodarí.

Chýbajú však aj RTG, či sono vyšetrenia, kde sa oproti predpokladanému počtu urobilo o milión menej v oboch prípadoch. Situácia nie je lepšia ani s kolonoskopickom vyšetrení – síce sa ich oproti roku 2019 urobilo o desaťtisíc viac, no stále chýba zhruba desať percent vyšetrení.

Poisťovňa zvíťazila! Malá Editka svoj LIEK NEDOSTANE!
Krajský súd v Bratislave vyhovel odvolaniu štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovni (VšZP) v prípade úhrady lieku Zolgensma detskej pacientke so spinálnou svalovou atrofiou (SMA) II. typu. Pre TASR to potvrdila Ivana Štefúnová z oddelenia... Čítať ďalej
20 | 05 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Veľmi zlý signál

Marušáková v tom vidí veľké riziko zhoršenia včasnej diagnostiky onkologických ochorení. Môže to však viesť aj k epidémiám závažných chronických ochorení, čo sa samozrejme odzrkadlí na celkovom zhoršenom zdravotnom stave celej populácie.

Naopak vzrástol počet preventívnych prehliadok u lekárov pre dospelých.

„Tesne pred pandémiou absolvovali Slováci 1,6 milióna preventívok, vlani to bolo o dvestotisíc viac,“hovorí Marušáková.

Ilustračné foto: TASR | Podľa Marušákovej sklz, ktorý v poskytovaní zdravotnej starostlivosti vznikol, sa nám dobehnúť nepodarí

Nejde len o vyšetrenia

Veľký problém majú zdravotnícke zariadenia aj s dobiehaním pozastavených operácií. Počas pandemických mesiacov sa operovali len akútne a neodkladné stavy, čo trvalo takmer tri roky. Urobili sa preto len dve tretiny gynekologických operácií.

Dobiehať musíme aj operácie kostrovo-svalovej sústavy, ktorých chýba asi 20 percent, v sklze sú aj operácie očí.

Podľa Marušákovej sme však najhoršie na tom s ORL (ušno-nosno-krčnými) operáciami.

„Pred sebou tlačíme za tri roky vyše 17-tisíc odložených operácií,“dokresľuje Marušáková z AOP.

Je desivé, že už dnes musia pacienti čakať na výmenu bedrového kĺbu trinásť mesiacov a viac. Na operáciu žlčníka dokonca až dva roky,“  nepáči sa jej.

Rýchla správa! Zdravotné poisťovne vykázali ku koncu marca stratu 69 miliónov eur!
Zdravotné poisťovne vykázali ku koncu marca stratu 69 miliónov eur, príčiny sú rozdielne. Vlani skončili v mínuse viac ako 166 miliónov eur. Najväčšiu stratu vykázala štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (153,8 mil. eur.). Výsledky hospodárenia v... Čítať ďalej
09 | 05 | 2023 | Gabriela Fedičová

Dobehneme to niekedy?

AOP už roky hovorí o potrebe dofinancovania dobehnutia odloženej zdravotnej starostlivosti. Marušáková však predpokladá, že dlh, ktorý vznikol počas troch pandemických rokov už nedobehneme.

„Naše snahy boli neúspešné. Naopak, čakacie lehoty na plánované operačné výkony sa stále predlžujú,“ zdôrazňuje.

„Naša prezidentka Mária Lévyová iniciovala práve sledovanie problému odloženej zdravotnej starostlivosti. Opakovane predkladá návrhy na vytvorenie plánu. Uvidíme, či konečne nájde aj poslucháča,“ doôlnila Marušáková.

Vinníkom nie je len odklad zákrokov

Do sklzu slovensko dostal podľa Michala Štofka - riaditeľa Asociácie zdravotných poisťovní dostal aj masívny odlev lekárov. Štofko preto prízvukuje nutnú investíciu do lepšieho zdravotníctva – len tak sa môže Slovensko vyhnúť nákladom na liečbu diagnóz, ktorým sa dalo predísť včasnou diagnostikou, alebo zákrokom.

„Prehnaná cenová regulácia môže byť v niektorých prípadoch kontraproduktívna, predovšetkým, ak je jedným z cieľov postupné zužovanie výpadku v rámci odloženej zdravotnej starostlivosti,“dodáva Štofko.

Ilustračný obrázok pixabay.com | Peniaze - aj ich nedostatok v zdravotníctve je veľkým problémom

Právna stránka problému

Operačné zákroky boli pozastavené počas vyhláseného núdzového stavu. K problému sa vyjadrila aj právnička Gréta Noe z Paneurópskej vysokej školy, Fakulty práva, Ústavu verejného práva, ktorá v článku v Právnych listoch vysvetľuje, že počas núdzového stavu dochádzalo k obmedzovaniu základných práv a slobôd.

Počas núdzového stavu na Slovensku dochádzalo k obmedzovaniu základných práv a slobôd
"V období uplatneného núdzového stavu de iure v podmienkach Slovenskej republiky od roku 2020 dochádzalo, v niektorých prípadoch, k obmedzovaniu základných práv a slobôd (ľudských práv a základných slobôd) a ukladaniu povinností nad rámec právnej... Čítať ďalej
02 | 05 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik