Západ si môže ropné embargo... veď vieme, čo
24 | 05 | 2023 I Ivan Brožík

Analýza, ktorú zverejnilo Centrum pre výskum energie a čistého vzduchu, nezávislý fínsky think-tank, informuje, že ruské príjmy z vývozu ropy sa zotavili z úrovní dosiahnutých v januári a februári. Zistenia ukazujú, že Moskve sa v posledných týždňoch podarilo úspešne získať späť zisky z vývozu fosílnych palív napriek zavedeniu zákazu dovozu z Európskej únie a širšiemu cenovému stropu ropy G7 koncom minulého roka. Informuje web cnbc.com.

Energetickí analytici naznačili, že zlyhanie takzvanej koalície Price Cap Coalition pri revízii cenových úrovní a presadzovaní tejto politiky viedlo k tomu, že opatrenia „stratili trakciu, integritu a dôveryhodnosť“.

Ruské príjmy z ropy napriek sankciám rastú

Ruské príjmy z ropy sa v marci a apríli odrazili a podľa novej správy dosiahli najvyššiu úroveň od novembra minulého roka, čím sa posilnila schopnosť prezidenta Vladimira Putina financovať nápor Kremľa na Ukrajinu.

Zistenia ukazujú, že Moskve sa v poslednej dobe podarilo úspešne získať späť zisky z vývozu fosílnych palív napriek tomu, že koncom minulého roka bol na ňu uvalený zákaz dovozu do Európskej únie a širší cenový strop ropy zo strany G7.

Informácie prichádzajú po sebavedom nadutom stretnutí G7

Prichádza necelý týždeň po tom, čo lídri G7 na záver summitu v Hirošime v Japonsku povedali, že cenový strop pre ruskú ropu a ropné produkty funguje, ruské príjmy klesli a z klesajúcich cien ropy a plynu profitovali krajiny na celom svete .

Je to jasný náznak toho, že sankcie nefungujú

EÚ zlyhala vo svojom záväzku prehodnotiť cenový strop každé dva mesiace, aby zabezpečila, že zostane nižšia ako priemerná trhová cena,“ povedal Lauri Myllyvirta, hlavný analytik CREA a spoluautor správy.

“Je to jasný náznak, že vymáhanie nefunguje,” dodal.

Hovorca Európskej únie odmietol komentovať, keď ho kontaktovala CNBC.

Ruský Suchoj vyprášil dva americké bombardéry so sprievodom F-16
„Posádka ruskej stíhačky identifikovala vzdušné ciele ako dvoch strategických bombardérov B-1B amerického letectva. Informuje web novinky.cz Po odklone zahraničných vojenských lietadiel z blízkosti štátnej hranice sa ruská stíhačka vrátila na... Čítať ďalej
24 | 05 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme