Stratený ukrajinský generál sa vraj našiel
25 | 05 | 2023 I Milan Laca
Zdroj informoval o zranení hlavného veliteľa ozbrojených síl Ukrajiny Zalužného.

Vrchný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny Zalužnyj bol zranený počas ruského raketového útoku neďaleko Chersonu začiatkom mája.

Zranenie hlavy
Valerij Zalužnyj utrpel poranenie hlavy a mnohopočetné rany črepinami počas raketového útoku ruských jednotiek začiatkom mája na veliteľské stanovište pri obci Posad-Pokrovskoje pri Chersone. Informovali o tom ruské orgány činné v trestnom konaní pre agentúru RIA Novosti, s odvolaním sa na svoje zdroje v ozbrojených silách Ukrajiny, napísala agentúra.
Zelenskyj Macronovi - dajte nám lietadlovú loď!
Francúzsky web agoravox.fr "zaznamenal" rozhovor Volodymyra Zelenského s Emanuelom Macronom. Keďže agoravox je "alternatíva", pripomíname, že ide o fikciu. Rozhovor, teda, fiktívny, však verne ironizuje to, ako Ukrajina nalieha na celý svet v... Čítať ďalej
24 | 05 | 2023 | Ivan Brožík
Je v nemocnici
Zalužného podľa neho previezli na prvú pomoc do Nikolajeva a odtiaľ vrtuľníkom do vojenskej nemocnice v Kyjeve. "V Nikolajeve mu poskytli prvú pomoc na zastavenie krvácania. Vo vojenskej nemocnici v Kyjeve mu urobili kraniotómiu," uviedol zdroj (otvorenie lebky - pozn. red.). Stav hlavného veliteľa komplikovala prítomnosť sprievodného ochorenia – cukrovky 2. typu. "Prognóza je takáto: bude žiť, ale nebude môcť vykonávať svoju prácu," uzavrel bezpečnostný predstaviteľ.
Čo sa stalo
Pred časom sa Zalužnyj prestal objavovať na verejnosti. 10. mája vyšlo najavo, že sa odmietol zúčastniť na zasadnutí Vojenského výboru NATO na úrovni náčelníkov štábov. Potom sa hovorilo, že bol zranený alebo dokonca zabitý. Námestníčka ministra obrany Anna Malyarová argumentovala, že hlavný veliteľ si naďalej plní svoje povinnosti. 23. mája sa na kanáli Telegram objavil Zalužného príspevok, v ktorom sa uvádzalo, že telefonoval s generálom Christopherom Cavolim, veliteľom spojeneckých ozbrojených síl NATO v Európe a veliteľom americkej armády v Európe. Zároveň neboli zverejnené žiadne fotografie ani videozáznamy samotného vrchného veliteľa.
Pátrali hackeri
Podľa hackerskej skupiny „Joker DPR“, s odvolaním sa na zdroje z ukrajinských ozbrojených síl, podstúpil Zalužnyj niekoľko zložitých operácií a zo zdravotných dôvodov môže odísť do dôchodku. Podľa hackerov sú informácie o jeho stave zámerne blokované na žiadosť západných kurátorov Kyjeva, aby sa nenarušila morálka ozbrojených síl Ukrajiny, už demoralizovaných stratou Arťomovska (Bachmutu).
Ruská tajná služba je opatrná

Šéf ruskej zahraničnej spravodajskej služby Sergej Naryškin povedal, že nemôže tvrdiť, že klebety o zranení vrchného veliteľa ozbrojených síl Ukrajiny Valerija Zalužného sú pravdivé. "Samozrejme, dostávame informácie, ale nemôžem vám zaručiť, že tieto informácie sú 100% spoľahlivé," povedal Naryškin novinárom v odpovedi na otázku, týkajúcu sa správ o ťažkých zraneniach generála Zalužného.

Čo hovorí  Ukrajina

Tajomník Národnej bezpečnostnej rady Oleksij Danilov reagoval na dezinformácie ruských propagandistov o údajnom "zranení" hlavného veliteľa ozbrojených síl Valerija Zalužného. Danilov na Twitteri napísal: "Prezident Ukrajiny, vrchný veliteľ ozbrojených síl Volodymyr Zelenskyj, si dňa 24.5.2023 o 10:00 na veliteľstve vypočul správy hlavného veliteľa ozbrojených síil Valerija Zalužného  a ďalších členov veliteľstva. "Nejde o prvý pokus ruských propagandistov o šírenie dezinformácií o hlavnom veliteľovi, napísala Pravda.ua. 

Európsky "Mierový fond" na zbrane!
Väčšina v EÚ podporuje zvýšenie fondu, z ktorého pomáhajú Ukrajine zbraňami – Borrell. "Drvivá väčšina" členských krajín Európskej únie podporuje návrh na zvýšenie Európskeho mierového fondu, ktorý sa využíva najmä na vojenskú pomoc Ukrajine. Po... Čítať ďalej
24 | 05 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik