Politik musí zachraňovať životy, nie kopiť mŕtvoly!
24 | 05 | 2023 I Ivan Brožík

Maďarský premiér Viktor Orbán poskytol spravodajskej agentúre Bloomberg zaujímavé vyjadrenie na tému vojna na Ukrajine. Je presvedčený, že Ukrajina nie je schopná vyhrať terajšiu vojnu, ktorú proti nej rozpútalo Rusko. Jediným riešením konfliktu je podľa neho dohoda o prímerí a následné mierové rozhovory. To už z Bloombergu cituje web novinky.cz.

„Keď sa pozriem na realitu, na čísla, na situáciu a na to, že Severoatlantická aliancia nie je pripravená vyslať (na Ukrajinu) vojakov, je zrejmé, že nebohí Ukrajinci nemôžu zvíťaziť na bojisku. To je môj postoj,“ povedal Orbán v rozhovore pre agentúru Bloomberg .

Ide o suseda Maďarska

Orbán pripustil, že Maďarsko nepatrí do hlavného európskeho prúdu v pohľade na rusko-ukrajinskú vojnu. Nachádza sa v „unikátnej situácii“, pretože „Ukrajina nie je vzdialená krajina“, povedal.

„Ukrajina je náš sused. A za druhé, na Ukrajine žijú etnické menšiny, asi 200 tisíc ľudí. Tí sú súčasťou tejto vojny, sú mobilizovaní do ukrajinskej armády a umierajú. Strácame životy každý deň. Takže sa na celú situáciu pozeráme zo zvláštneho uhla,“ povedal maďarský premiér.

Vojna je zlyhaním demokracie

Postoj Maďarska je podľa neho od samého začiatku taký, že táto vojna je „zlyhaním diplomacie“. „To sa nikdy nemalo stať. Táto vojna nemala nikdy prepuknúť,“ zdôraznil maďarský premiér. "Keď sa pozrieme na to, čo sa deje v prvej línii, je nám jasné, že riešenie na bojisku nefunguje," dodal v situácii, keď na Ukrajinu prúdia nové západné zbrane, očakáva sa spustenie protiofenzívy a Rusi po roku urputných bojov oslavujú dobytie Bachmutu .

„Srdce Maďarov je s Ukrajincami“

Orbán, napriek tomu, že upiera vojenskú pomoc napadnutému štátu, vyhlásil, že „srdce Maďarov je s Ukrajincami“ a že „Maďarsko chápe, ako veľmi Ukrajinci trpia“. „Ale ja hovorím ako politik, ktorý musí zachraňovať životy. Najdôležitejšou vecou pre medzinárodné politické spoločenstvo je zachraňovať životy, najmä keď ste rovnako ako ja presvedčení, že nie je šanca túto vojnu vyhrať,“ povedal ďalej Orbán.

„Správne ste povedali, že Rusko napadlo Ukrajinu,“ povedal moderátorovi Orbán a pokračoval: „Otázkou ale nie je, kto koho napadol. Otázkou je, čo sa stane na druhý deň ráno. Zomrú ďalší ľudia. Ani jedna strana nemá šancu na víťazstvo. Toto je vojna, ktorá berie životy mnohých ľudí bez toho, aby priniesla výsledky,“ povedal Orbán.

Je iba jediné riešenie

Podľa neho je nutné všetky presvedčiť, že existuje jediné riešenie. Tým je prímerie, po ktorom by sa mali začať mierové rokovania, dodal Orbán. Čo by malo byť ich predmetom a či by bol za to, aby si Rusko ponechalo ukrajinské územia uchvátené silou, nespresnil. Informujú novinky.cz.

Európsky "Mierový fond" na zbrane!
Väčšina v EÚ podporuje zvýšenie fondu, z ktorého pomáhajú Ukrajine zbraňami – Borrell. "Drvivá väčšina" členských krajín Európskej únie podporuje návrh na zvýšenie Európskeho mierového fondu, ktorý sa využíva najmä na vojenskú pomoc Ukrajine. Po... Čítať ďalej
24 | 05 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

EÚ sa snaží