P. C. Roberts: Americký dolár končí
24 | 05 | 2023 I Ivan Brožík

Paul Craig Roberts je americký ekonóm a spisovateľ. Zastával funkciu poradcu vo federálnej vláde Spojených štátov, ako aj učiteľské pozície na niekoľkých univerzitách v USA. Je propagátorom ekonomiky na strane ponuky a odporcom nedávnej zahraničnej politiky USA. Vo svojom najnovšom blogu na webe paulcraigroberts.org predpovedá koniec dolára.

Od 2.svetovej vojny sa americká hegemónia nad takmer celým svetom odvíjala od faktu, že dolár bol rezervnou menou, držanou a používanou centrálnymi bankami namiesto zlata, píše v komentári Paul Craig Roberts. A jeho úvahu uverejňuje redakcia HD v pôvodnom znení, bez krátenia a vstupu do nej.

__________________________________

„Dolár bol modlou

A keďže bol teda dolár menou, ktorá sa používala na vyrovnávanie účtov v medzinárodnom obchode, každá krajina po dolároch prahla. Vysoký dopyt po nich bol takmer nepretržitý a doláre sa využívali tiež na krytie vysokého amerického rozpočtu aj na krytie amerických obchodných deficitov. Ako svetová rezervná mena umožnili teda doláre Spojeným štátom platiť svoje účty tak, že si potrebné množstvo dolárov jednoducho vytlačili.

Svet sa však poučil

V posledných rokoch však washingtonské zneužívanie finančnej moci USA, ako sú sankcie proti Rusku i ďalším krajinám, rovnako tak ako krádeže rezerv ruskej centrálnej banky, poučili svet o tom, že Washington využíva systém založený na dolároch na nátlakové účely. A najmä tie, ktoré iným krajinám znemožňujú vykonávať nezávislú zahraničnú, hospodársku a obchodnú politiku. V dôsledku toho, ako vysvetľuje Pepe Escobar, sa svet stále rýchlejšie odkláňa od používania dolára ako rezervnej meny. Či povedané inak: dopyt po dolároch klesá, ale nie ich ponuka. Tá exploduje.

Na ceste ku krachu

Rozpočtové deficity USA dosahujú bilióny dolárov, zatiaľ čo federálny rezervný systém znižuje ekonomický rast aj daňovú základňu, takže rast obchodného deficitu USA nemožno zastaviť. Rozhodnutie o vývoze americkej výroby do zámoria bolo rozhodnutím, ktoré americkú ekonomiku vedie ku krachu. Tovar, ktorý Apple, Nike, Levi a všetky ďalšie firmy vyrábajú v Číne av Ázii, sa totiž v momente, keď vstupuje na americký trh, stáva položkou amerického dovozu. A USA po tom, čo vyviezli svoj spracujúci priemysel do zámoria, trpia teraz v dôsledku tejto praxe nedostatkom tovaru na vývoz, nevyhnutným na to, aby svoj stále rastúci obchodný deficit dokázali pokryť. Čo znamená, že ponuka dolárov sa zvyšuje, ale zahraničný dopyt po nich klesá. Dôsledkom potom je pokles výmennej hodnoty dolára, čo znamená rast dovozných cien a infláciu.

K BRICS sa chce pripojiť 19 krajín, G7 stratí celosvetovo význam

Toto je budúcnosť Ameriky, a to v časovom rozpätí menej ako desaťročia. Pred týmto vývojom som roky varoval, ale prostitujúce americké médiá o skutočnostiach, nevyhovujúcich oficiálnym naratívom, z ktorých každý je lož, zásadne neinformujú. USA síce môžu existujúcu situáciu ešte nejaký čas pretrpieť tým, že japonské, európske a britské centrálne banky vytlačia svoje meny, za ktoré budú môcť doláre zakúpiť, čím ich pokles na chvíľu stlmí. Avšak za tú cenu, že hodnota týchto obetujúcich sa mien bude v porovnaní s menami mimo dolárový systém taktiež klesať.

Bieda dolára expanduje na celý „západ“

Či povedané inak: bieda dolára sa rozšíri po celom západnom impériu. Wall Street, chamtiví korporátni manažéri, správne rady a nekompetentní politici vo Washingtone presunuli americkú výrobu do zámoria a tým urobili Ameriku závislú na dovoze. Čím ako svetovú rezervnú menu zničili dolár a voči iným menám ho odsúdili na devalváciu. Čo vo svojich dôsledkoch moc USA rozvráti.“

Zelenskyj na pokraji šialenstva
Samotný názov článku vo Washington Post (WaPo) uverejneného v sobotu je zaujímavý: "Podľa úniku Zelenskyj tajne plánuje odvážne útoky na ruské územie", ale pri čítaní materiálu narazíme na dosť šokujúce informácie. Noviny, zatiaľ čo vedú povinné... Čítať ďalej
23 | 05 | 2023 | Gabriela Fedičová

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme