Zelenskyj na pokraji šialenstva
23 | 05 | 2023 I Gabriela Fedičová

Samotný názov článku vo Washington Post (WaPo) uverejneného v sobotu je zaujímavý: "Podľa úniku Zelenskyj tajne plánuje odvážne útoky na ruské územie", ale pri čítaní materiálu narazíme na dosť šokujúce informácie. Noviny, zatiaľ čo vedú povinné state okolo obliehaného ukrajinského ľudu a jeho statočného vodcu, tvrdia, že Zelenského čoraz viac vedú jeho agresívne inštinkty.

Názor zverejnený v denníku Ma7, preberáme v plnom znení. Autor: Pomichal Krisztián.

Škandál s únikom informácií, ktorý vypukol pred niekoľkými týždňami je nezabudnuteľný. Už vtedy americké spravodajské služby naznačovali, že ešte zďaleka nie je koniec. V polovici mája vyšla najtvrdšia a najdôležitejšia správa z hľadiska Maďarov. Pentagon zatiaľ nepotvrdil pravdivosť informácií, ale WaPo s nimi zaobchádza ako s faktom a materiály sú podľa zachytené v digitálnej komunikácii ukrajinského vedenia sú podľa neho autentické.

Ukazujú, že Zelenskyj, hoci predtým ubezpečoval západnú verejnú mienku o opaku, požiadal vojenské vedenie, aby vypracovalo scenár pozemného útoku na Rusko.

Plánovali napadnúť nemenované ruské pohraničné mestá, aby mali výhodnú pozíciu na čakanie na mierové rozhovory.

Prípad je obzvlášť zaujímavý, pretože Kyjev vyvíja čoraz väčší tlak na západných lídrov, aby poskytli rakety dlhého doletu na podporu vojnového úsilia Ukrajiny.

USA to neustále popierajú, ale v deň vydania článku WaPo vyšlo najavo, že britsko-francúzske drony Storm Shadow (nie riadené strely, ako sa často nesprávne prekladajú) už boli použité proti ruským jednotkám. Zvláštna náhoda určite nie je náhodná.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj by spustil raketový útok na infraštruktúru kritickú pre Maďarsko, plynovod Družba, aby "potrestal" Viktora Orbána a maďarskú vládu za jej vnímanú proruskú politiku.

Zelenskyj povedal vicepremiérke Julii Svirydenkovej na stretnutí v polovici februára, že Ukrajina by mala plynovod vyhodiť do vzduchu, čo by "pravdepodobne zničilo priemysel Viktora Orbána".

Aby sme pochopili, Zelenskyj v skutočnosti uvažoval o útoku na kritickú infraštruktúru v členskom štáte NATO. Nezáleží na tom, či bol plynovod napadnutý na Ukrajine alebo na ruskom území.

Zaujímavá správa je, že neznámy predstaviteľ amerických spravodajských služieb napísal, že Zelenskyj sa "prázdne a nezmysele vyhráža" kvôli svojmu "hnevu na Maďarsko". 

Aké by boli dôsledky takéhoto ukrajinského útoku?

Pre Maďarsko je to ľahko viditeľné s katastrofálnymi výsledkami. Medzinárodná reputácia Ukrajiny je iná vec.

Pokiaľ je v záujme Spojených štátov pokračovať vo vojne vo východnej Európe, Zelenskyj môže burácajúci zelenom trávniku Bieleho domu drviť jednodňové kurčatá a mainstream ho bude stále predávať ako štátnika masám vnímavým k takýmto veciam. 

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik