USA nad priepasťou, Bidenov samovražedný kurz
22 | 05 | 2023 I Ivan Brožík

Krachov ako nikdy. USA sú nad priepasťou. „Otrasie to všetkým.“ Znie titulok článku na webe parlamentnilisty.cz. Na dlhopisových trhoch v posledných dňoch značne stúpajú obavy veriteľov, že Spojené štáty už za niekoľko dní dospejú do situácie, keď nebudú schopné splácať svoje dlhy.

Federálnej vláde dôjdu peniaze na zaplatenie účtov už okolo 1. júna, a pokiaľ rokovania o zvýšení dlhového stropu stroskotajú, čaká podľa tamojšej ministerky financií Janet Yellenovej Ameriku aj globálnu ekonomiku „ekonomická a finančná katastrofa“, ktorá otrasie všetkým. Nepriaznivé časy pritom už teraz zažívajú firmy, ktoré nedokážu hospodáriť bez prílivu „lacných peňazí“ a za jedinú noc tak skrachovalo sedem veľkých spoločností. Veľkých krachov je teda toľko ako nikdy, vina je údajne u prezidenta Bidena.

Pokladňa je prázdna

"Šíriace sa obavy z možného nesplácania amerického dlhu v niekoľkých uplynulých dňoch naštartovalo americké ministerstvo financií, ktoré varovalo, že mu v pokladni zostáva suma, ktorá dokáže udržať Spojené štáty v plnom chode už len do 1. júna. Potom už pravdepodobne nebude možné splniť všetky platobné záväzky americkej vlády a ministerka financií Janet Yellenová vo svojom druhom liste pre Kongres podľa agentúry Reuters varovala , že by išlo o historicky prvú platobnú neschopnosť USA v dejinách.

Tamojšia štátna kasa totiž počíta s tým, že sa Amerika bude aj naďalej môcť zadlžovať, čomu jej však bráni dlhový strop, ktorý je možné navýšiť len dohodou Bieleho domu a republikánov v Kongrese." Píšu parlamentnilisty.cz.

Dohoda s Bidenom? Trošku nereálne!

Citovaný web vysvetľuje: "Zvýšenie dlhového stropu a zabránenie ekonomicky katastrofálnej platobnej neschopnosti tak bude závisieť najmä od schopnosti a ochoty amerického prezidenta Joea Bidena nájsť spoločnú reč s predsedom Snemovne reprezentantov Kevinom McCarthym, ktorý by rád videl spomalenie vládneho míňania."

Yellenová podľa agentúry Reutes opakovane varuje, že pokiaľ Kongres nezvýši limit federálneho dlhu vo výške 31,4 bilióna dolárov, môže to vyvolať „ústavnú krízu“ a rozpútať „ekonomickú a finančnú katastrofu“ pre americkú aj globálnu ekonomiku, pretože by bezpochyby nesplácanie dlhu USA otriaslo trhy po celom svete."

Amerika, náš vzor - Biden novinárovi: "Drž hubu"
"Drž hubu, dobre?" Americký prezident Biden používa na oslovenie novinárov urážky, spojené s úsmevom. Informuje ukrajinský web ctrana.ua. Ani na summite krajín G7 ("veľká sedmička") neudržal svoje buranské maniere voči novinárom, ktorí ho... Čítať ďalej
22 | 05 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme