Európske (aj slovenské) vojnové pokrytectvo
22 | 05 | 2023 I Ivan Brožík

Ruská armáda napriek sankciám ďalej nakupuje v Európe. Cez subdodávateľov, tvrdí ruský server The Insider, ktorý cituje český web novinky.cz. A týka sa to aj Slovenska.

Sankcie proti Moskve kvôli jej aktivitám na Ukrajine tok západného tovaru do Ruska nezastavili. Nezávislý ruský spravodajský web The Insider zverejnil názvy dvadsiatich piatich európskych spoločností, ktoré dodávkami subdodávateľským firmám nepriamo pomáhajú zásobovať ruskú armádu.

Sme na zozname

Figurujú medzi nimi aj spoločnosti z Nemecka, Francúzska, Slovenska, Poľska či Maďarska, Česká republika na zozname nie je.

Podľa tvrdenia ruského servera The Insider napríklad nemecká firma Vansped Logistics menom Reißaus & Baumberg Maschinenbau GmbH po začatí ruskej invázie dodala technologické zariadenie moskovskej spoločnosti s ručením obmedzeným Stan, ktorá sa venuje vývoju moderných výrobných liniek a je súčasťou štátnych korporácií Rostech.

Podľa databázy Import Genius sa dodávky uskutočnili ešte v júli 2022. Pri obchode je uvedená poznámka, že nejde o produkciu vojenského zamerania.

Pokrytectvo v demokratickej praxi

Stan je pritom dodávateľom niekoľkých vojenských výrobných závodov, upozorňuje The Insider. Dodal napríklad technické zariadenie 123 leteckým opravným závodom, ktorých zriaďovateľom je ruské ministerstvo obrany a ktoré poskytujú servis ruskému vojenskému letectvu. V ruskej databáze štátnych zákaziek figuruje Stan 125-krát. Celková suma kontraktov je vyčíslená na 14 miliárd rubľov (3,9 miliardy českých korún). Informujú novinky.cz.

Primitívny útok na Orbána z Bruselu
Maďarsko je vraj najskorumpovanejším členským štátom Európskej únie. Viktor Orbán je vraj najskorumpovanejším politikom v Európe. To je tvrdenie, nie náhodné v čase a v geopolitike, člena rozpočtového výboru Európskeho parlamentu Daniela Freunda.... Čítať ďalej
22 | 05 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme