Našla sa účtenka z čias života Ježišovho
22 | 05 | 2023 I Ivan Brožík

V Jeruzaleme sa našiel 2000-ročný obchodný doklad. Pozdĺž pútnickej cesty mesta Davidovho bola objavená starodávna účtenka, informuje foxnews.com.

Podľa zverejnenej správy objavil Izraelský úrad pre pamiatky (IAA) pozdĺž pútnickej cesty mesta Dávidovho v Jeruzaleme starovekú 2000 rokov starú účtenku. Našiel sa malý úlomok kamennej tabuľky s menom „Simon“ napísaným v hebrejčine, údajne doplnený riadkami písmen a číslic, čo naznačuje, že tak bol urobený finančný záznam a naznačuje, že v transakcii boli zahrnuté peniaze.

Objavy vždy fascinujú

„Názvy a čísla sa na prvý pohľad nemusia zdať vzrušujúce, ale myslieť si, že tak ako dnes, aj v minulosti sa účtenky používali na komerčné účely a takáto účtenka sa dostala aj k nám, je vzácne a potešujúce zistenie, umožňuje nahliadnuť do každodenného života v svätom meste Jeruzalem,“ uviedla podľa foxnews.com IAA vo vyhlásení zverejnenom na Facebooku. 

"V tomto jednoduchom predmete je vyjadrený každodenný život obyvateľov Jeruzalema, ktorí tu žili pred 2000 rokmi."

Náhodný nález

Izraelský úrad pre starožitnosti objavil 2000 rokov starý doklad na Pilgrimage Road v Jeruzaleme.

Štyri ďalšie podobné hebrejské nápisy zo starorímskeho obdobia, éry známej aj ako časy Ježiša Krista, sa podľa riaditeľa vykopávok Nahshona Szantona a Esther Eshel, epigrafistky a profesorky z Bar, našli aj v Jeruzaleme a Bet Shemesh.

Najnovší objav je však prvý svojho druhu, ktorý sa našiel z tohto historického obdobia v rámci hraníc mesta Jeruzalem.

Podľa výskumníkov bol nápis vytesaný ostrým nástrojom na kriedovej doske, ktorá sa tradične používala ako kostnica alebo pohrebná truhlica v Jeruzaleme a Judei medzi rokmi 37 pred Kristom až 70 nl. Vypočítali vo foxnews.com.

Rusi vedia, ako oklamať drony z Ukrajiny
"Priateľ medzi cudzincami", tak podľa webu eadaily.com v Rusku nazývajú nové zariadenie pre UAV, ktoré dokáže oklamať protivzdušnú obranu nepriateľa a naopak, informovať vlastnú protivzdušnú obranu. V Rusku bol vytvorený analóg zariadenia „priateľ... Čítať ďalej
21 | 05 | 2023 | Ivan Brožík
?session=true

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!