Erdoğan: Mám „špeciálny vzťah“ s Putinom – a ten len rastie
21 | 05 | 2023 I Ivan Brožík

Erdoğan: Mám „špeciálny vzťah“ s Putinom – a ten len rastie - cituje tureckého prezidenta aktuálne pred druhým kolom volieb v Turecku web politico.eu. „Rusko a Turecko sa navzájom potrebujú v každej možnej oblasti,“ hovorí turecký prezident.

Recep Tayyip Erdoğan vo svojom najnovšom prejave označil Vladimira Putina za „drahého priateľa“. 

Turecko bude vzdorovať tlaku Západu

"...a bude pokračovať v posilňovaní politických a ekonomických väzieb s Moskvou napriek jej rozsiahlej invázii na Ukrajinu", trval na tom prezident krajiny týždeň predtým, ako bude čeliť voličom v napätom druhom kole volieb.

„Rusko a Turecko sa navzájom potrebujú v každej možnej oblasti,“ povedal Erdoğan v rozhovore pre CNN, pričom zdôraznil, že jeho vlastný „špeciálny vzťah“ s ruským prezidentom Putinom sa prehlbuje.

Potrebujeme vyvážený prístup ku konfliktu

„Západ nevedie veľmi vyvážený prístup – potrebujete vyvážený prístup ku krajine, akou je Rusko,“ povedal Erdoğan. "Nie sme v bode, kde by sme uvalili sankcie na Rusko, ako to urobil Západ."

Napriek členstvu krajiny v NATO Ankara od začiatku vojny posilnila svoje ekonomické vzťahy s Moskvou, čím zvýšila dovoz lacnej ruskej ropy, na ktorú uvalili embargo iné európske krajiny.

Turecko sa správa a bude správať neutrálne

Zatiaľ čo Turecko poskytuje Ukrajine humanitárnu pomoc a svoje domáce útočné bezpilotné lietadlá Bayraktar , postavilo sa do pozície neutrálnej strany v konflikte a je hostiteľom série rozhovorov medzi oboma stranami.

Erdoğan tiež zohral svoju úlohu sprostredkovateľa v nedávno obnovenej dohode o obilí v Čiernom mori, ktorá umožnila dodávky z blokovaných ukrajinských prístavov dostať sa na svetový trh. Označuje Putina za „drahého priateľa“.

Tureckí liberáli obviňujú z konšpirácií - aké podobné, aké rovnaké

Problém Ruska sa dostal do popredia tureckých prezidentských volieb po tom, čo Erdoğanov liberálno-demokratický vyzývateľ Kemal Kılıçdaroğlu obvinil Moskvu, že má prsty v konšpiráciách a hlbokých falzifikátoch, ktorých cieľom je obrátiť voličov proti nemu.

Keďže ani jeden z kandidátov nezískal v prvom kole väčšinu, potrebnú na úplné víťazstvo vo voľbách, budúci víkend sa títo dvaja stretnú znova. Keďže však Erdoğan získal viac ako 49 percent hlasov, Kılıçdaroğlu čelí ťažkému protivníkovi.

Erdogan sa meniť nebude

Erdoğan vo svojom rozhovore pre CNN naznačil, že je nepravdepodobné, že zmení svoje zahraničnopolitické postoje, ak vyhrá nové funkčné obdobie, pričom uviedol, že jeho nesúhlas so žiadosťou Švédska o členstvo v NATO bude pokračovať.

Švédsko nie

"Momentálne nie sme pripravení na Švédsko," vyhlásil, "pretože krajina NATO by mala mať silný postoj, pokiaľ ide o boj proti terorizmu."

Ankara opakovane obvinila Štokholm, že zatvára oči pred členmi zakázaných kurdských skupín, žijúcich v exile v krajine, a žiada Štokholm, aby vydal desiatky „teroristov“ späť Turecku ako súčasť dohody o jeho pristúpení k transatlantickej vojenskej aliancii.

VIDEO! Agresívne gangy migrantov terorizujú mesto v blízkosti českých hraníc
Saské mesto Plauen ovládli gangy násilných migrantov, ktorí šíria strach medzi obyvateľmi. Obťažujú okoloidúcich, snažia sa vyprovokovať bitky, píšu nemecké médiá. Podľa starostu Steffena Zennera (CDU) sú v saskom meste Plauen veľmi malé skupiny,... Čítať ďalej
21 | 05 | 2023 | Gabriela Fedičová

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik