Gröhling NESÚHLASÍ: Tri hodiny telesnej? Niekto chce byť na bilboardoch
19 | 05 | 2023 I Eka Balašková

S blížiacimi sa voľbami sa aj v pléne NR SR rokuje o netradičných návrhoch zákonov. Medzi také patrí aj navýšenie počtu hodín telesnej výchovy na tri týždenne, ktorý predložilo hnutie OĽaNO. Tí argumentujú vylepšením fyzického a psychického zdravia, no exminister školstva Branislav Gröhling (SaS) má niekoľko argumentov, prečo je to nereálne.

Branislav Gröhling so schválenou novelou nesúhlasí, pretože to prinesie menej matematiky, či informatiky zvlášť v čase, keď sa hovorí o zvyšovanie čitateľskej gramotnosti. Za celým návrhom vidí prioritu jedného športovca. Z praktického hľadiska sa na problém pozrela riaditeľka jednej z bratislavských škôl. Nik pritom nepochybuje o tom, že pohyb je pre zdravý vývoj detí dôležitý, čo dlhodobo pripomína aj pedagóg.

Menej informatiky, lebo telesná

"Rodčia, už teraz sa rozhodnite, čo sa nebudú vaše deti učiť. Lebo poslanci rozhodli, že budú cvičiť. Aj keby mali cvičiť na chodbe. Hodiny budú musieť ubrať inde - budú mať menej matematiky, jazykov, či informatiky?" začína kritiku Gröhling, podľa ktorého sa riaditelia škôl ocitli v nepríjemnej situácii.

"Vďaka poslancom môžete začať cez leto expresne prerábať úväzky, školský vzdelávací program a hľadať telocvikárov. A čo tam po tom, že všetky štúdie nám hovoria, že máme podporovať čitateľskú či prírodovednú gramotnosť. Od 1. septembra 2023 musíte povinne učiť 3 hodiny telesnej,"pokračuje exminister v kritike.

Marazmus svojou širokou sukňou zakrýva tá, ktorej meno sa nevyslovuje!
Liberálna demokracia a la „Slušné Slovensko“ drzo oklamala občanov Slovenska. Ešte majú tú opovážlivosť, že sa postavia pred kamery a tvrdia nám, že sme na správnej ceste a správnej strane. A tento marazmus svojou širokou sukňou zakrýva tá, ktorej... Čítať ďalej
18 | 05 | 2023 | Gabriela Fedičová

Dôležitá je reklama na bilboarde

"Je to diletantstvo a úplne nesystémový zásah do školstva od pána poslanca Kučeru z OĽaNO. Ten sa rozprával s množstvom riaditeľov. Vypočul si argumenty, prečo je to zlý návrh. Aj od nich, odo mňa, aj od ostatných kolegov z parlamentu. Nezaujímalo ho to,"hovorí Gröhling. Myslí si, že bývalý športovec, ktorý návrh priniesol, chce donútiť školy učiť tri hodiny telesnej bez ohľadu na záujmy a potreby žiakov, či rodičov, či bez ohľadu na fungovanie školy. Neušla mu ani výnimka pre cirkevné školy vo 4-tom ročníku, prípadne bez telocvične, ktoré majú dvojročný odklad. Odklad/výnimku by mali mať aj  základné školy s menej, ako piatimi triedami, pretože práve u nich je predpoklad, že tú telocvičňu nemajú. Tie však podľa dôvodovej správy môžu fyzické aktivity zahrnúť do iných vyučovacích predmetov.

Branislav Gröhling Foto: TASR

Gröhling hlasoval proti

V utorok (16. mája)  poslanci NR SR schválili novelu školského zákona, podľa ktorej vyučovací predmet telesná a športová výchova bude povinným predmetom na základných školách (ZŠ) v rozsahu minimálne troch hodín týždenne a na stredných školách dve hodiny týždenne.  Novela prešla 112-timi hlasmi, pričom klub SaS sa buď zdržal, alebo tak, ako Gröhling, hlasovali proti.

Prinesie to praktické problémy

Riaditeľka ZŠ na Karloveskej v Bratislave Eva Horníková upozorňuje na fakt, že na ich škole bude nútená znížiť úväzky niektorým učiteľom, aby mohla zaviesť tretiu hodinu telesnej. Na ich škole by malo ísť o učiteľov cudzích jazykov, ktorí nebudú mať na úkor telesnej výchovy stopercentný pracovný úväzok, čo je 23 vyučovacích hodín týždenne.

"Ak niekde pridám disponibilnú hodinu (na telesnú výchovu), niekde ju musím ubrať. Ak ju uberiem, krátim úväzok učiteľovi, pretože nesplní štátom požadovaný počet hodín priamej výchovno-vzdelávacej činnosti,"vysvetlila.

Podľa Horníkovej však bude problém aj s nedostatkom vyučujúcich telesnej výchovy, ale aj s priestormi na cvičenie.

"V našej jednej telocvični sa musí už teraz, pri dvoch hodinách telesnej výchovy týždenne, odučiť pri 23 triedach 46 hodín telesnej výchovy. Do rozvrhu hodín viem vtesnať len 30 hodín, takže už 16 hodín telesnej je v jednej telocvični aj 45 žiakov,"vysvetľuje praktické problémy, ktoré to prinesie.

Rafaj: Národ, Slováci a slovenská kultúra zas až na POSLEDNOM mieste?
Rafael Rafaj, predseda Odborného tímu pre kultúru a médiá strany Republika a bývalý poslanec Národnej rady SR, sa vo svojom facebookovom statuse pýta, či má byť slovenský národ a slovenská kultúra zase až na poslednom mieste. „Vlastne, podľa... Čítať ďalej
18 | 05 | 2023 | Ladislav Kováčik

Politické rozhodnutie

"Záleží nám na tom, aby sa deti mladšieho a staršieho školského veku dostatočne hýbali. No toto nesystémové, politické rozhodnutie nám neumožní zvýšiť kvalitu telesnej a športovej výchovy, ale kvantitu," upozorňuje Horníková s tým, že zmena bola prediskutovaná ako vo vnútri školského stavu, tak aj s ministrom Horeckým, ktorý ich výhrady chápal a postavil sa na stranu škôl. S myšlienkou súhlasí aj nový minister školstva. Daniel Bútora má však problém s nesystémovou a zmätočnou realizáciou.

FB K. Kučera / Pixabay; koláž E.B. | Karol Kučera, splnomocnenec vlády pre šport

Doprajme deťom pohyb

Aj pedagóg Ján Papuga súhlasí s tým, že deti sa potrebujú viac hýbať. Upozorňoval na to aj v časoch najtvrdších proticovidových opatrení, kedy boli deti vďaka dištančnému vzdelávaniu a uzatvoreniu športovísk doslova „prikované“ k počítačom ešte aj online vzdelávaním.  Papuga písal, že si vie predstaviť aj online telesnú výchovu: "Keď už štát odsúdeniahodne zakázal organizovaný pohyb detí, v rámci zachovania ich zdravia nedovoľme, aby celý deň zostali pri počítači, televízii, v posteli. Aj keď sa zdá, že tínedžerský vek je včasný na zdravotné problémy, negatívne následky pasivity sa prejavujú v čoraz skoršom veku."

Pedagóg dvíha varovný prst - dovoľme deťom hýbať sa!
Pedagóg PhDr. Ján Papuga PhD. vo svojom článku pre Regionpress pripomína, že pre zdravý vývoj detí je veľmi dôležitý ich aktívny pohyb. Presne naopak Nezabúdajme na to, na čo naša vláda pri chaose opatrení úplne zabúda. Podporuje ju v tom aj... Čítať ďalej
13 | 12 | 2021 | Eka Balaskova

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik