Pedagóg dvíha varovný prst - dovoľme deťom hýbať sa!
13 | 12 | 2021 I Eka Balaskova

Pedagóg PhDr. Ján Papuga PhD. vo svojom článku pre Regionpress pripomína, že pre zdravý vývoj detí je veľmi dôležitý ich aktívny pohyb.

Presne naopak

Nezabúdajme na to, na čo naša vláda pri chaose opatrení úplne zabúda. Podporuje ju v tom aj konzílium. Vďaka tomu sa zatvárajú aj školy, z ktorých väčšina s vírusom problém nemá, píše Papuga v článku: "Namiesto dýchania čerstvého vzduchu sa deťom upchávajú ústa a nos. No a napokon sa po rokoch snahy o pohyb detí likvidujú športové krúžky a telesná výchova."

Doprajme deťom pohyb

Nedostatok pohybu vidíme sami na sebe aj my, dospelí a neraz si aj my zabúdame  ľudovo povedané ponaťahovať kosti. Autor článku pripomína: "Rovnako sedia deti pri počítači, keď je dištančné vzdelávanie. Možno by sa aj prebehli, no väčšinou ide hodina za hodinou. A preto je dôležité umožniť deťom ísť po online vyučovaní von. V rámci okresu sa môžu voľne pohybovať a tento pohyb im treba umožniť, resp. dbať na to, aby ho mali. Pravidelne." 

M. Mazurek (hnutie REPUBLIKA) a jeho výzva k odolnosti
Nezaradený poslanec NR SR Milan Mazurek (Republika) nás vo svojom videu pozýva na preliezačky, aby sme si, zvlášť v tomto období posilňovali imunitu. Nechce byť len negatívny "Nechcem, aby ste sa na tejto stránke dozvedali len samé negatívne... Čítať ďalej
13 | 12 | 2021 | Eka Balašková

Zdravie až na prvom mieste

A dôslední treba byť aj pri pubertiakoch. Jasne im vysvetliť dôležitosť pohybu a že za pc nemôžu sedieť celý deň. Papuga upozorňuje, že ak ta pohyb zanedbá, môže to mať veľmi negatívne následky v oblasti telesnej kondície. Autor tiež pripomína choroby pohybového aparátu, poruchy zraku, sluchu či spánku. "Opakujem, že je fatálnou chybou, že sa pohyb detí v rámci prezenčného či dištančného vyučovania zaradil medzi riziká." Pripomína pedagóg: "V čase, keď sa deti rady hýbu, prihlásili sa na krúžky a samy si zvolili aktívny pohyb.

Ako na to?

Doprajme deťom pohybové aktivity, ktoré ich bavia. Autor vo svojom článku uvádza príklady - zakázaná nie je turistika, ani futbal, kolobežka, či bicykel. Nemôžete do fitka, doma činky nemáte, ale aj v rámci domácnosti sa dá hocičo zdvíhať. Aj nabehať sa dá v rámci okresu pekných pár kilometrov.

Vianočný charitatívny punč sa opäť uskutoční vo virtuálnej podobe
Tradičný nitriansky Vianočný charitatívny punč sa po roku opäť uskutoční len vo virtuálnej podobe. Tohtoročný 11. ročník sa z dôvodu pandémie koná formou verejnej zbierky, ktorá potrvá do konca mája budúceho roka, informovala Diecézna charita... Čítať ďalej
13 | 12 | 2021 | Ivan Mihale/tasr

Pomôže aj internet

Autor článku píše, že si vie predstaviť aj online telesnú výchovu: "Keď už štát odsúdeniahodne zakázal organizovaný pohyb detí, v rámci zachovania ich zdravia nedovoľme, aby celý deň zostali pri počítači, televízii, v posteli. Aj keď sa zdá, že tínedžerský vek je včasný na zdravotné problémy, negatívne následky pasivity sa prejavujú v čoraz skoršom veku." Varuje pedagóg Papuga vo svojom článku.

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.