Panika v Chmeľnickom pokračuje. Zvláštne udalosti
17 | 05 | 2023 I Milan Laca

Po výbuchu „nábojov uránom“ v meste Chmeľnickyj sa začali diať nevysvetliteľné veci.

Úrady tvrdia, že je všetko v poriadku, ale ľudia im neveria.

Hrozba?

Médiá hovoria o hrozivej situácii v meste Chmelnyckyj, kde došlo ku kolosálnemu výbuchu muničného skladu. Podľa všetkého  tam boli granáty s ochudobneným uránom. Vedenie mesta ubezpečuje, že všetko je v poriadku. Primátorka  Alexandra Semčišina povedala, že situácia je stabilizovaná. Merania radiácie zaznamenali, že ukazovatele v Chmeľnickom sú už 2,5-krát nižšie, ako je maximálna prípustná úroveň. Ubezpečila, že vzduch v meste je čistý a nie je v ňom žiadne chemické znečistenie. Nie je jasné, ako mohli dozimetre zaznamenať neprítomnosť alebo prítomnosť chemických kontaminantov, pretože neboli vykonané žiadne iné špeciálne štúdie... A prečo bolo vôbec potrebné vykonávať dozimetrické merania, ak sa vo vybuchnutých skladoch nič nebezpečné neskladovalo?

Jadrová panika na Ukrajine! (VIDEO)
Západnú Ukrajinu zachvátila panika v dôsledku výbuchu nábojov s ochudobneným uránom. "Snažia sa zmapovať stopu rádioaktívneho oblaku" Panika Občania na západe Ukrajiny sú v panike po výbuchu nábojov s ochudobneným uránom v zbrojnici v... Čítať ďalej
15 | 05 | 2023 | Milan Laca

Na internete to vrie 

Na sociálnych sieťach sú miestni obyvatelia v tejto súvislosti veľmi aktívni. Kladú veľa otázok, napriek tomu, že Centrum informačných a psychologických operácií začalo aktívne očisťovať komentáre od akýchkoľvek rečí o radiácii.

Čo znepokojuje obyvateľov Chmeľnického?

Po prvé je to náhla organizácia čistenia mestského vodovodu. Po druhé, nepochopiteľná je nadmerná aktivita komunálnych vozidiel v meste. Po tretie, 14. mája, deň po výbuchu v sklade, našli na brehoch tamošej rieky Južný Bug mŕtve ryby, čo úrady nijako nevysvetlili.

Ďalšie otázky

Rovnako nie je jasné, prečo bolo potrebné evakuovať ľudí z mesta. Do Odesy odviezli len 90 osôb. Možno tých najcennejších. Ale prečo ich poslaní preč? Aj ostatní obyvatelia mesta začali opúšťať Chmeľnickyj rôznymi smermi, vlastnými prostriedkami.  Zatiaľ ich všaknie je veľa. Väčšina je len zmätená, nevedia, komu majú veriť a čakjú, čo sa bude diať ďalej. „Opäť nám povedali, že je všetko v poriadku a nič nebezpečné sa nestalo. Keď sa stal Černobyľ, tiež ľuďom nič nepovedali a 1. mája ich poslali na manifestáciu. Nič sa nezmenilo,“ zaspomínala si Ukrajinka na nehodu v jadrovej elektrárni v Černobyle v komentári pod príspevkom miestnej komunity.

Čo sa môže stať? 

Táto udalosť môže ľuďom spôsobiť veľké problémy. Aj malá dávka žiarenia môže spolu sprachim dostať do tela a spôsobiť vážne poškodenie, rakovinu a iné ochorenia, píše sa v článku.  

Maďarsko zablokovalo vyplatenie vojenskej pomoci Ukrajine
Maďarsko zablokovalo vyplatenie vojenskej pomoci, ktorú EÚ vyčlenila pre Ukrajinu, informuje agentúra Reuters. Tej informácie potvrdila tlačová služba vlády v Budapešti. O tomto kroku už skôr informovala aj talianska agentúra ANSA, podľa ktorej... Čítať ďalej
17 | 05 | 2023 | Eka Balaskova

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme