Britské rakety už majú už ciele na ruskom území, hoci prídu až o týždeň
17 | 05 | 2023 I Ivan Brožík

Zvláštna "filozofia". Rakety Storm Shadow, ktoré sľúbila Veľká Británia Ukrajine, už majú vybraté ciele. Na území Ruskej federácie. A nie iba vo vzdialenosti asi 250 kilometrov od miesta štartu, čo je ich oficiálny operačný dolet. Majú byť dodané o týždeň až dva. Hoci sa z toho ukrajinský moderátor podľa nami citovaného zdroja gordonua.com zjavne teší, už teraz je jasné, že takúto "vysokú hru" si Rusko draho vyúčtuje.

Rakety Storm Shadow sú strely s účinným doletom do 250 km typu vzduch-zem. Vzhľadom na to, že sú produktom francúzsko-taliansko-britského konzorcia MBDA, strely sú známe tiež pod francúzskym označením SCALP EG (Système de Croisière Autonome à Longue Portée – Emploi Général).

Storm Shadow je určená na ničenie statických pozemných cieľov vysokej hodnoty, ako sú letecké základne, radarové stanice, komunikačné uzly, mosty a prístavy. Je schopná zasahovať ciele s vysokou presnosťou za akýchkoľvek poveternostných podmienok. Letia obvykle v nízkej nadmorskej výške podzvukovou rýchlosťou.

Letiská a Krymský most

Cieľom Stormov má byť asi 40 letísk na území Ruskej federácie a tiež Krymský most. „Ich dlet nie je 250 km, ale povedzme 300 plus. Všetko závisí od paliva a palivových nádrží – ak pridáte pár nádrží, môže to byť 700. A ak vymyslíte niečo iné, byť dokonca 1 000. Áno, mnohí vojenskí analytici hovoria, že je to určené pre Krymský most. No, nie nevyhnutne. Koniec koncov, Rusko používa asi 40 vojenských letísk a v Sevastopole by sa mali tiež báť, a dokonca aj vNovorossijsku,“ povedal pre citovaný zdroj sebavedome šéfredaktor gordonua.com Olesyou Batsman.

Ruská odpoveď?

Musíme si počkať, ale stačilo vidieť,ako tvrdo Rusko reagovalo na Zelenského aktuálnu "žobravú" púť po metropolách "západu".

Ruské tanky sa prvýkrát stretli v čelnom boji s posádkou ukrajinskej armády na nemeckom tanku Leopard
Ruské tankery v Doneckej ľudovej republike sa prvýkrát stretli v čelnom boji s posádkou ukrajinskej armády na nemeckom tanku Leopard, ktorá ustúpila po prvom výstrele. Agentúre TASS to v pondelok uviedol veliteľ tankového práporu ruských... Čítať ďalej
16 | 05 | 2023 | Gabriela Fedičová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik