PORUŠIL Naď v súvislosti so stíhačkami infozákon?
15 | 05 | 2023 I Ladislav Kováčik

Dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď sa v relácii TA3 V politike vyjadril, že budúci pondelok zverejní právnu analýzu k stíhačkám MiG-29 darovaným Ukrajine. Reagoval tak na poslanca Národnej rady SR Erika Tomáša (Hlas-SD), ktorý pripomenul, že Naď už dávnejšie sľuboval predloženie právnej analýzy, pričom tak ešte nespravil.

Svojvôľa vlády

Informuje o tom denník Plus jeden deň.

Naď povedal, že právna analýza k MiG-om bola súčasťou dokumentu, ktorý išiel na rokovanie vlády a bola tiež odkonzultovaná s ministerstvom spravodlivosti.

Tomáš si myslí, že vláda, ktorá bola odvolaná, nemá právomoc rozhodovať o zásadných otázkach zahraničnej politiky. Poslanie stíhačiek do krajiny, ktorá nie je členským štátom NATO, takouto otázkou podľa politika Hlasu bola. Označil to za „svojvôľu“ vlády Eduarda Hegera.

Naď odmieta, že by sa vláda dopustila akéhokoľvek konania v rozpore s ústavou. Poverený minister sa vyjadril, že jedinou organizáciou na Slovensku, ktorá môže rozhodnúť, či bolo niečo v rozpore s ústavou alebo nie, je Ústavný súd SR.

Naď zrazu zacítil potrebu chodiť medzi opice
„Máme čísla od rešpektovanej agentúry, ktorá hovorí, že poznateľnosť značky Demokrati je veľmi nízka. To znamená, že potrebujeme robiť na značke, potrebujeme chodiť medzi ľudí.“ Povedal odchádzajúci či už konečne odídený minister vojny Jaro Naď pre... Čítať ďalej
13 | 05 | 2023 | Ivan Brožík

Bol porušený infozákon?

Denník Pravda informoval, že do jeho redakcie prišlo rozhodnutie, v ktorom Naď existenciu právnej analýzy popiera.

Dočasne poverený minister dostal v marci žiadosť o zverejnenie anonymizovanej analýzy. Minister obrany v rozhodnutí o nezverejnení informácie z 25. apríla skonštatoval, že ministerstvo obrany požadovanou informáciou nedisponuje.

"Žiadateľom požadovaná informácia sa nenachádza v žiadnej listinnej alebo elektronickej evidencii, resp. v registratúre povinnej osoby a teda sa nenachádza v jej dispozičnej sfére. Preto, aby mohla byť predmetná informácia sprístupnená, musela by byť povinnou osobou kvalifikovaným spôsobom spracovaná a vytvorená,“ uviedol Naď v rozhodnutí.

Ústavný právnik Vincent Bujňák sa vyslovil, že pokiaľ minister v čase vydania rozhodnutia mal analýzu k dispozícii, išlo by tu o porušenie infozákona.

Naď sa spamätal, až keď dostal z vlády padáka!
Dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď zverejní v pondelok na sociálnej sieti právnu analýzu k stíhačkám MiG-29 darovaným Ukrajine. Avizoval to v rámci diskusnej relácie TA3 V politike, kde reagoval na nezaradeného poslanca Národnej rady SR... Čítať ďalej
14 | 05 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik