PRIPRAVTE SA! Vykurovanie PLYNOM bude ZAKÁZANÉ!
13 | 05 | 2023 I Diana Zaťková

Za emisie povinne zaplatia aj domy! Podobné zámery ako so spaľovacími motormi má Brusel aj s budovami. Postupne preto budeme musieť zabudnúť na vykurovanie plynom. Alebo si priplatíme daň za emisie, informuje portál regiony.zoznam.sk.

Za všetkým stojí klimatická politika EÚ a hlavne balík opatrení Fit for 55. Jeho hlavný cieľ je jasný: „Znížiť emisie skleníkových plynov v Únii do roku 2030 aspoň o 55 % (v porovnaní s rokom 1990). A do roku 2050 dosiahnuť klimatickú (uhlíkovú) neutralitu.“  Zavádzanie opatrení, ktoré povedú k splneniu týchto míľnikov, je aktuálne už dnes. A citeľne sa dotkne aj domácností.

Radikálne znížiť v Únii emisie bez toho, aby opatrenia zasiahli aj domy či byty, totiž nie je možné. „Budovy sú v EÚ zodpovedné za 40 % spotreby energie a 36 % emisií skleníkových plynov,“ upozorňuje Európska komisia. To vysvetľuje prečo nielen doprava, ale aj budovy hrajú kľúčovú úlohu v európskej zelenej dohode.

Po prstoch dostane plyn, drevo i uhlie

Europoslanci preto prikázali výrazne znížiť energetickú náročnosť budov. „Všetky budovy postavené od roku 2028 musia mať nulové emisie (verejné už o dva roky skôr) a solárne panely,“ vyplýva z rozhodnutia europarlamentu. To vyžaduje vykurovanie a ohrev vody inými technológiami, aké boli dosiaľ bežné. Plyn, drevo či prípadne uhlie bude musieť byť nahradené ekologickými formami. Ako sú napríklad tepelné čerpadlá a solárne, resp. fotovoltaické panely.

Po "neskáčte mi do reči" zostal divák bez reči
Relácia, ktorá sa dá pozerať iba s profesionálnym sebazaprením, presnejšie, jedna z takých relácií, sa volá Na hrane TV JOJ. Nuž a taká, ktorá sa ani s profesionálnym sebazaprením dopozerať takmer nedala, bola nateraz jej posledná časť. A ak si... Čítať ďalej
13 | 05 | 2023 | Ivan Brožík

Opatrenia však nepostihnutú iba nové budovy. Postupne totiž musí klesať uhlíková stopa aj starších domov. Aký poplatok po novom zaplatia domácnosti, ktoré budú vykurovať plynom či iným neekologickým zdrojom? 

Aby Únia urýchlila zmenšovanie uhlíkovej stopy budov, znevýhodní vykurovanie palivami, ktoré sú zdrojmi emisií. Cesta, ktorú si zvolila EÚ, vedie cez spoplatnenie emisií aj pre domácnosti. „Trh s uhlíkom doteraz spoplatňoval emisie približne 10-tisíc priemyselných podnikov a elektrární. Po novom budú za emisie CO2 platiť aj domácnosti,“ vysvetľuje euractiv.sk.

Termín? Od roku 2027! Cena? 45 eur za tonu uhlíka

V podstatne pôjde o novú daň, ktorá sa odrazí na vyšších cenách za teplo. Brusel si však uvedomuje kontroverznosť týchto krokov, ako aj riziko odporu obyvateľov. Preto zároveň schválil naliať 87 miliárd eur do sociálneho klimatického fondu, ktorý by mal zmierniť dôsledky opatrení.

Pellegrini: Heger nie je OBEŤOU, ale PÔVODCOM TOHTO CHAOSU! (VIDEO)
Pán Heger nie je obeťou, ale pôvodcom tohto chaosu, hoci sa dnes tvári, že za rozvrat nenesie zodpovednosť. Predseda mimoparlamentnej strany Hlas-SD Peter Pellegrini dosluhujúceho povaleného premiéra považuje za súčasť chaosu, pretože stál na čele... Čítať ďalej
13 | 05 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik