Američania VARUJÚ: Vo vojne na Ukrajine je jediným VÍŤAZOM Čína
14 | 05 | 2023 I Diana Zaťková

Keďže Západ uviazol v ďalšej zdĺhavej a nevyhrateľnej vojne a Rusko je čoraz viac závislé od Pekingu, Čína je v pozícii, že z konfliktu vyšla silnejšia ako predtým, skonštatoval pre americký National Interest Nilay Saiya, docent verejnej politiky a globálnych záležitostí na Technologickej univerzite Nanyang v Singapure.

Vojna na Ukrajine sa dostala do krvavej patovej situácie bez konca. Keď sa svet pripravuje na ďalšie krviprelievanie a ničenie v druhom roku vojny, všetci hlavní hráči zisťujú, že nezískali žiadne jasné víťazstvo – okrem Číny.

Na jednej strane konfliktu sú Spojené štáty a ich spojenci

Od nástupu prezidenta Joea Bidena do úradu sú Spojené štáty najvytrvalejším podporovateľom Ukrajiny a napumpovali do krajiny viac ako 75 miliárd dolárov na humanitárnu, finančnú a vojenskú podporu. Washington poskytol alebo čoskoro poskytne Kyjevu pokročilé zbraňové systémy vrátane Javelins, systému protivzdušnej obrany Patriot a tankov M1A1 a A2 Abrams

Americkí európski partneri tiež neustále poskytujú Ukrajine pomoc v rôznych oblastiach, vrátane finančnej, humanitárnej, energetickej a rozpočtovej podpory, ako aj diplomatického dosahu. Európska únia sa v decembri minulého roka dohodla na legislatívnom balíku, ktorý Ukrajine poskytne finančnú podporu vo výške 18 miliárd EUR v roku 2023. Napriek zdanlivo bezodnej podpore poskytovanej Západom Ukrajine však Spojené štáty a ich európski spojenci nie sú o nič bližšie k vyhosteniu Ruska z Ukrajiny, ako keď vojna začala, a zároveň vyčerpávajú svoje vlastné zdroje. 

Na druhej strane vojny je Rusko, ktoré je naďalej strojcom vlastného zániku

Zatiaľ čo ruská ekonomika odolala náporu západných ekonomických sankcií, Moskva stratila trh EÚ, zažila obrovský únik mozgov, stala sa závislou na Iráne a Severnej Kórei, pokiaľ ide o zbrane a dodávky, a stala sa de facto juniorským partnerom Číny. Podľa všetkých ukazovateľov Rusko neuspelo vo svojej snahe o obnovenie hegemónie nad vlastnou predzáhradkou. 

NATO je teraz jednotnejšie ako kedykoľvek predtým, pridalo do aliancie Fínsko a je na dobrej ceste pridať Švédsko. Okrem toho rusko-ukrajinská vojna urýchlila globálny prechod na alternatívnu energiu, čo predstavuje vážnu hrozbu pre moskovskú ekonomiku založenú na fosílnych palivách. Pokiaľ ide o ľudské náklady na vojnu, Centrum pre strategické a medzinárodné štúdie uvádza, že ruské ozbrojené sily a súkromní vojenskí dodávatelia bojujúci po ich boku utrpeli za posledný rok 60 000 až 70 000 obetí v boji.

Je zrejmé, že najväčším porazeným vo vojne je samotná Ukrajina

Po hrdinskom boji proti počiatočnému ruskému dekapitačnému úderu namierenému proti Kyjevu, Ukrajina teraz čelí situácii zákopovej vojny proti Rusom ako v prvej svetovej vojne. Frontové línie sa v oblastiach Chersonu, Záporožia, Donecka a Luhanska stali do značnej miery statické. Od začiatku vojny bolo zabitých najmenej 8000 nebojujúcich a desaťtisíce ukrajinských vojakov. Takmer 18 miliónov ľudí nutne potrebuje humanitárnu pomoc, pričom 14 miliónov je vysídlených z ich domovov. Vladimir Putin zvýšil jadrovú prevahu a oznámil plány na rozmiestnenie taktických jadrových zbraní v Bielorusku do júla tohto roku – krok, ktorý by predstavoval existenčnú hrozbu pre prežitie Ukrajiny. Kým Kyjevu sa podarilo odvrátiť porážku, víťazstvo – alebo presnejšie koniec vojny – sa nezdá nikde v dohľade.

Napriek tomu existuje jedna krajina, ktorá ťaží a vyhráva z krviprelievania

Čína. Rovnako ako Peking sedel a usmieval sa, keď Spojené štáty krvácali pri rôznych intervenciách na Blízkom východe za posledné dve desaťročia, robí to isté aj teraz, keď sa Washington ocitol v ďalšej zdĺhavej a nevyhrateľnej vojne. Čína medzičasom investovala značné výdavky do svojej armády, modernizuje svoje vzdušné a pozemné sily, rozširuje svoje námorné sily vo východnej Ázii s cieľom čeliť existujúcej námornej prítomnosti USA a modernizuje svoje strategické a taktické jadrové zásoby a systémy odpaľovania. 

Čínski politici chápu, že pokračujúce a nákladné americké nájazdy do zahraničia len naklonia rovnováhu síl v prospech Pekingu. Čína využila ukrajinskú vojnu aj vo svojej zahraničnej politike, neustále zväčšovala svoje ekonomické vzťahy s Ruskom a podľa niektorých čínskych expertov možno v blízkej budúcnosti Rusku dodá zbrane a muníciu.

Zničujúcou iróniou situácie je, že Západ sa zaplietol do vojny proti Rusku práve v momente, keď mal pestovať Rusko ako protiváhu proti vzostupu Číny. Namiesto toho Západ zatlačil Rusko do náruče Pekingu, ktorý bol viac než ochotný usilovať sa o „priateľstvo bez hraníc“ s Ruskom, ktoré má všetky dôvody obávať sa rastúcej Číny. 

Napriek tomu namiesto situácie, keby Spojené štáty a Rusko spolupracovali na zadržaní Číny, máme situáciu, v ktorej skutočne vedú vojnu proti sebe na Ukrajine. Spojené štáty sa tak postavili do konfrontácie s dvoma veľmocami, do situácie, o ktorej len naivní optimisti veria, že Spojené štáty môžu vyhrať.

The Washington Post odhaľujú utajenú AGRESIU ZELENSKÉHO! Cieľom útokov je aj ropovod DRUŽBA
Zelenskyj v súkromí plánuje odvážne útoky v Rusku! Poukazujú na to uniknuté tajné informácie. The Washington Post odhaľujú agresívne inštinkty ukrajinského vodcu, čo je v značnom kontraste s jeho imidžom stoického štátnika, ktorý odoláva... Čítať ďalej
14 | 05 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik