Dohoda o obilí JE PREDĹŽENÁ: Je to GESTO RUSKA, hovorí Moskva
12 | 05 | 2023 I Diana Zaťková

Dohoda, ktorá umožňuje ukrajinskému vývozu obilia prejsť cez blokované Čierne more, bude pravdepodobne predĺžená o 60 dní, informovali v piatok ruské štátne médiá.

Gesto Ruska

Pakt, ktorý pôvodne v júli sprostredkovali OSN a Turecko, aby pomohol zmierniť globálnu potravinovú krízu, mal vypršať 18. mája, píše POLITICO. 

"Myslím si, že dohoda bude predĺžená o 60 dní, ale Rusko s tým môže súhlasiť naposledy," povedal pre štátnu tlačovú agentúru TASS zdroj oboznámený s rokovaniami. Zdroj označil možnosť predĺženia dohody za "gesto Ruska" v nádeji, že jeho požiadavky, zakotvené v istanbulskom memorande z 22. júla minulého roka, budú zohľadnené.

Moskva žiada záruky

Námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Veršinin po rozhovoroch v Istanbule medzi delegáciami Ruska, Turecka, Ukrajiny a OSN novinárom povedal, že ruská časť dohôd prestane fungovať, ak Moskva nedostane záruky, že ich požiadavky budú splnené. Týkajú sa vývozu poľnohospodárskych produktov a hnojív, opätovného pripojenia Ruskej poľnohospodárskej banky k systému SWIFT a mnohých ďalších otázok.

Dohody o umožnení vývozu potravín a hnojív na svetové trhy boli podpísané 22. júla 2022 v Istanbule. Pôvodne mali trvať 120 dní a v novembri sa predĺžili o ďalších 120 dní. Rusko 18. marca oznámilo, že dohoda bola predĺžená o ďalších 60 dní s tým, že to bude dostatočný čas na posúdenie účinnosti memoranda podpísaného s OSN. Moskva opakovane uviedla, že akékoľvek ďalšie predĺženie dohody závisí od toho, či bude realizovaná ruská časť dohody. Nedostatočný pokrok v tejto otázke ohrozuje budúcnosť celej iniciatívy.

Aby to nebolo naposledy!

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v jednom zo svojich pravidelných telefonátov s reportérmi uviedol, že len úplná implementácia dohody uľahčí jej obnovenie.

Rusko opakovane trvá na tom, že západné sankcie bránia jeho vývozu poľnohospodárskych produktov a že nie je ochotné predĺžiť dohodu, aby Ukrajina mohla vyvážať obilie, pokiaľ sa to nezmení. Medzi faktory, ktoré je potrebné riešiť, uvádza odpojenie Ruskej poľnohospodárskej banky od platobného systému Swift a ťažkosti s poistením vývozných plavidiel.

Turecký minister obrany Hulusi Akar v piatok povedal, že strany čiernomorského paktu o obilninách sa blížia k dohode o jeho predĺžení.

Maďarský denník Index cituje Roberta Fica
Zdá sa, že väčšina slovenského parlamentu nedôveruje úradníckej vláde na čele s Lajosom Ódorom, keďže väčšina členov z nej sa sťažuje, že hlava štátu sa vopred nedohodla so stranami na zložení vlády. Robert Fico, predseda Smeru, načrtol aj teóriu,... Čítať ďalej
11 | 05 | 2023 | Gabriela Fedičová

OSN bude naďalej pomáhať pri jednaniach

"Ukrajinská delegácia zdôraznila dôležitosť predĺženia a rozšírenia obilnej iniciatívy na dlhšie obdobie, aby poskytla istotu a dôveru svetovému aj domácemu trhu," uviedol ukrajinský vicepremiér Oleksandr Kubrakov na Facebooku po rokovaní.

Na stretnutí Martin Griffiths z OSN ocenil uľahčenie čiernomorskej dohody pre viac ako 30 miliónov ton ukrajinského exportu a uviedol, že strany dohody sa dohodli na „zapojení“ do ďalších rozhovorov o opätovnom otvorení ruského exportného ropovodu, čím sa dohoda predĺži a zlepšia sa spoločné inšpekcie lodí.

"OSN bude pokračovať v úzkej spolupráci so všetkými stranami s cieľom dosiahnuť pokračovanie a úplnú implementáciu iniciatívy," uviedla OSN vo vyhlásení.

V dňoch 10. – 11. mája sa v Istanbule stretli predstavitelia Ruska, Turecka, Ukrajiny a OSN, aby prediskutovali potenciálne predĺženie dohody o obilninách a implementáciu ruskej časti dohody o dodávkach obilia a hnojív. Na programe dňa bola aj bezpečnosť čiernomorského obilného koridoru.

Eurovízia ZAKÁZALA Zelenskému prejav: SME APOLITICKÍ!
Tentokrát bez ukrajinskej propagandy! Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nebude môcť predniesť videoprejav vo finále pesničkovej súťaže Eurovízia, ako zamýšľal. Vo štvrtok to oznámili organizátori podujatia. Na základe správy agentúry AFP o... Čítať ďalej
12 | 05 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik