Maďarský denník Index cituje Roberta Fica
11 | 05 | 2023 I Gabriela Fedičová

Zdá sa, že väčšina slovenského parlamentu nedôveruje úradníckej vláde na čele s Lajosom Ódorom, keďže väčšina členov z nej sa sťažuje, že hlava štátu sa vopred nedohodla so stranami na zložení vlády. Robert Fico, predseda Smeru, načrtol aj teóriu, že Lajos Ódor a Zuzana Čaputová sú ľudia Georgea Sorosa, píše maďarský denník Index.

Ako sme už informovali, prezidentka SR Zuzana Čaputová v nedeľu popoludní oznámila, že až do predčasných volieb poverí úradnícku vládu a premiérom sa má stať viceprezident Národnej banky Slovenska, Lajos Ódor, píše maďarský denník Index.

Čaputová sa v stredu popoludní stretla s lídrami parlamentných strán, aby ich predstavila novým členom úradujúcej vlády. Kabinet expertov má 30 dní na to, aby predložil svoj program parlamentu a navrhol hlasovanie o dôvere. Nateraz sa však zdá nepravdepodobné, že zákonodarný zbor vysloví Ódorovi a jeho tímu dôveru, píšu ďalej.

V 150-člennom parlamente iba dvadsaťčlenná frakcia Sloboda a Solidarita jasne vyjadrila svoju podporu súčasnej vláde. Richard Sulík po stretnutí s hlavou štátu povedal, že budú dôverovať Ódorovcom, "ak prezident vezme do úvahy obsah ich rozhovoru".

Gyula Barczi sa nestane ministrom kultúry, píše Index

Boris Kollár, líder strany Sme rodina, ktorá má 16 kresiel, povedal, že chce najprv vidieť zoznam nových ministrov a program Ódorovho kabinetu a až potom sa rozhodnú. Po stretnutí s prezidentkou Kollár uviedol, že vláda úradníkov je zložená z veľmi dobrého tímu odborníkov. Očakáva, že pod ich vládou nebudú otvárať kultúrne a etické otázky. Neprezradil však celý zoznam členov.

JEDNA VEC JE VŠAK UŽ JASNÁ: MINISTERSTVO KULTÚRY PRAVDEPODOBNE NEBUDE VIESŤ HISTORIK UMENIA GYULA BARCZI, KTORÝ JE MAĎARSKEJ NÁRODNOSTI.

Líder OĽaNO Igor Matovič predpokladá, že úradnickej vláde vysloví nedôveru, pretože hlava štátu sa s nimi vopred nedohodla na menách jednotlivých ministrov a chcú počkať, kým Ódorovci prídu s programom vlády. Odchádzajúci premiér Eduard Heger nepovedal, či Demokrati podporujú Ódora, a či tiež chcú počkať na program novej vlády. Po stretnutí s hlavou štátu Heger povedal, že meno jedného z ministerských kandidátov ho prekvapilo.

Šéf Hlasu Peter Pellegrini tiež potvrdil, že Ódorovi nevyslovia dôveru, a to aj napriek niekoľkomesačným výzvam na vytvorenie vlády odborníkov. Po stretnutí s prezidentkou povedal, že je upokojujúce, že počet bývalých štátnych tajomníkov v expertnom kabinete je minimálny.

Podľa Fica je Lajos Ódor človekom Georgea Sorosa

Ani Smer nepodporuje Západ. Podpredseda Smeru, ktorý má 27 parlamentných kresiel, Juraj Blanár sa podobne ako iné strany sťažoval, že zloženie súčasnej vlády nebolo so stranami vopred dohodnuté. Vláda odborníkov podľa neho nezíska ani dôveru v zákonodarný zbor, čo súčasnú politickú krízu len prehĺbi. Na rozdiel od iných parlamentných strán však hlava štátu v stredu do prezidentského paláca nepozvala predsedu Smeru Roberta Fica, preto sa následne so stranou o odbornom kabinete neradil.

FICO NA UTORKOVEJ TLAČOVEJ KONFERENCII NAČRTOL TEÓRIU, ŽE LAJOS ÓDOR A ZUZANA ČAPUTOVÁ SÚ ĽUDIA GEORGEA SOROSA.

Z tohto dôvodu hlava štátu iniciovala súdne konanie proti prezidentovi Smeru, píše Index.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik