V Prahe spravili capa záhradníkom
11 | 05 | 2023 I Eka Balaskova

Tak tomu, čo sa podarilo mestskej časti Praha 2, sa hovorí kvalitný vlastný gól. V protidrogovej komisii zasadne člen Pirátskej strany Robert Veverka. Pražská rada jeho členstvo v nej schválila aj napriek tomu, že bol odsúdený za šírenie toxikománie.

Veverku odsúdili ako šéfredaktora časopisu, ktorý propagoval napríklad aj recepty s konope. Opozícia je vďaka rozhodnutiu pražskej rady „na koni“ a rozhodnutie kritizuje. Koaliční partneri by ho síce nenavrhli, no nebudú proti. Bývalý primátor Zdeněk Hřib – Veverkov spolustraník za ním stojí, odsúdený bol podľa neho kvôli absurdnému zákonu.

Mastná pokuta

Šéfredaktor časopisu Legalizace pirát Veverka, bol odsúdený za šírenie toxikománie. Podľa súdu časopis propaguje drogy. Malo ísť napríklad o recepty na jedlá s obsahom konope a ďalšie texty, ktoré podľa obžaloby vyzdvihovali účinky látok z konope a navodzovali dojem zákonnosti jeho pestovania a výroby drog z neho. Pôvodne mal dostať podmienku, nakoniec mu odvolací súd vymeral peňažný trest vo výške 100 tisíc korún. Podľa verdiktu mal vedieť, že on, aj časopis môžu ovplyvniť rozhodnutie iných osôb, aby nelegálne pestovali konope. Veverka to odmieta.

V pondelok pražská rada rozhodla o Veverkovom členstve v protidrogovej komisii, čo sa stalo vzápätí aj témou štvrtkového rokovania Mestského zastupiteľstva. Veverku v komisii totiž nechce opozícia, presadiť zaradenie príslušného bodu na program sa jej ale nepodarilo.

Policajti v Bratislave zadržali vodiča! „Natrela“ ho spolujazdkyňa!
Policajti z diaľničného oddelenia Krajského dopravného inšpektorátu (KDI) v Bratislave na Domkárskej ulici zastavili podozrivo jazdiaceho vodiča – auto 34-ročného Imricha sa pohybovalo bez rozsvietených svetiel. V aute okrem neho sedela aj... Čítať ďalej
09 | 05 | 2023 | Eka Balašková

Opozícia na koni

„Je absurdné, aby človek, ktorý je právoplatne odsúdený za šírenie toxikománie, sedel v komisii, ktorá má proti tomuto javu bojovať,“povedal Novinkám Ondřej Prokop z ANO, ktorý aj v pléne vyhlasoval, že je to nehoráznosť. Zároveň pripomenul, že Piráti odmietali iného obžalovaného z KDÚ ČSL v pražskej rade, teraz však sami nominovali odsúdeného do komisie.

„V prípade, že by Piráti trvali na tejto nominácii, tak by sme mohli premenovať túto komisiu na prodrogovú," vyhlásil v pléne Patrik Nacher, Prokopov spolustraník.

Piráti kolegu obhajujú.

„Pán Veverka nebol odsúdený za žiadny prehrešok súvisiaci so správou verejného majetku či s korupciou. To sa nedá povedať o všetkých pražských politikoch,“povedal Novinkám Hřib s tým, že Veverka patrí k odborníkom. Poznamenal tiež, že Veverka bol odsúdený kvôli absurdnému zákonu.

„Mohli by podľa neho byť odsúdení aj autori lekárskych učebníc. Zákon má byť zmenený, zhoduje sa na tom viac ako 90 percent odborníkov,“ uviedol. Podobne predtým argumentoval aj sám Veverka.

Facebook / Robert Veverka, politik

Je v koalícii, tak nevadí

Zaradenie príslušného bodu na program odmietli ale aj ďalší členovia pražskej koalície. „Rešpektujem, že je to návrh koaličného partnera. Má na tú problematiku radikálnejší názor ako politici Spolu, ale mne osobne on nevadí. Bol odsúdený, ale nie za majetkovú, korupčnú či inú podobnú činnosť. Ja by som ho asi síce nenavrhol, ale rešpektujem, že si ho navrhli koaliční partneri.“ povedal Novinkám Jiří Pospíšil (TOP 09).

Ukrajinská rodáčka založila iniciatívu "Áno mieru s Ruskom"
Volajú ju posmešne "Putinov fanúšik". Volá sa Elenea Kolbasnikovová a pochádza z Ukrajiny, žije v Nemecku. Už v minulosti viedla kampaň za mier a zmierenie s Ruskom v Kolíne nad Rýnom, organizovala kolónu áut a mierové zhromaždenia. O jej... Čítať ďalej
09 | 05 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik