Ceny potravín porastú pomalšie. U susedov však nakupovať neprestaneme
12 | 05 | 2023 I Eka Balašková

Čoraz viac Slovákov vníma fakt, že v potravinách necháme o takmer 30 percent viac peňazí, ako pred rokom. Menia sa aj naše návyky pri nakupovaní. Kým pred rokom Slováci robili raz týždenne veľký nákup, v súčasnosti nakupujeme častejšie, ale v obchode za nákup necháme menej peňazí. Odborníci však začínajú pozorovať priaznivejší vývoj cien.

Za vývoj cien v obchodoch okrem energií môže inflácia, ktorá podľa bankových analytikov v marci začala klesať. A vďaka tomu sa zníži aj rast cien potravín. Určite k tomu nedopomôže zastropovanie, ktoré s veľkou slávou oznámilo ministerstvo pôdohospodárstva – odborníci hovoria o podvode na zákazníkovi. Marcové medziročné porovnanie cien bolo doslova alarmujúce, mnohých zákazníkov to zo Slovenska „vyhnalo“ na nákupy do okolitých krajín, čo sa určite nezmení.

Ceny začnú klesať

Podľa odborníkov za to môže to „čarovné slovíčko“ – inflácia. Kým v januári dosahovala 15,2 percenta, o mesiac neskôr ešte o dve desatiny viac, v marci už tempo rastu cien dosiahlo „len“ 14,8 percenta.

„Ide o najnižšiu infláciu za posledných 6 mesiacov. Očakávame, že v ďalších mesiacoch sa inflácia bude postupne zmierňovať a to isté bude platiť aj pre ceny potravín,“vysvetľuje banková analytička Jana Glasová.

Nejde len o Slovensko

„Na Slovensku klesla harmonizovaná inflácia v apríli zo 14,8 percenta na 14 percent medziročne a klesá druhý mesiac za sebou. Je to najnižšia úroveň od septembra minulého roku. Zdá sa, že najhoršie by sme mohli mať za sebou. Naznačujú to dáta z ďalších krajín, ako aj svetové ceny potravín. Ceny potravín, alkoholu a tabakových výrobkov rástli na Slovensku v apríli tempom 22 percent (marec 24 percent), čo je najpomalšie tempo od septembra 2022,“hovoria analytici. Tento trend pozorujú analytici aj v Nemecku, Francúzsku, či Holandsku.

Zdroj: FB Patrik Linhart | Jedným z krizikov zastropovania bol aj poslanec Linhart

Zastropovanie cien je podvod

Zákazníci sa síce tešia nižším cenám, na ktorých vybraný tovar zastropovali ceny niektorých reťazcov, no Inštitút pre výskum sociálno-ekonomických rizík a alternatív (IVRA) hovorí o podvode.

„Zastropovanie cien potravín práve v tomto čase je preto podľa nás podvod a zavádzanie spotrebiteľov, za ktoré je zodpovedné ministerstvo pôdohospodárstva,"konštatoval riaditeľ inštitútu Martin Halás, podľa ktorého zákazníci nebudú potraviny nakupovať lacnejšie. Ich nákupy ostanú na súčasných vysokých  cenových úrovniach.

„Páni a dámy, zastropovanie cien ministerstvom je obyčajný špinavý podvod vykonaný na spotrebiteľoch. Sú to obyčajné akciové ceny nehovoriac o tom, že u neakciového tovaru sa narýchlo navyšovali ceny o nejakých desať percent,“ vysvetlil nedávno aj potravinový kritik Patrick Linhart.

Žiadny cenový strop! Toto je marketingový ťah
Hoci Ministerstvo pôdohospodárstva s veľkou slávou oznámilo dohodu s reťazcami o zastropovaní až štyristo potravín, predstavilo logo, po pár dňoch od vstupu dohody do platnosti, ľudia hovoria o tom, že boli ministerstvom oklamaní. Dohodu kritizuje... Čítať ďalej
23 | 03 | 2023 | Eka Balašková

Ceny to neovplyvní

„Od marca je jednou z top tém v súvislosti s vývojom cien potravín aj protiinflačná garancia cien potravín. K zastropovaniu cien prišlo v prípade niekoľkých stoviek vybraných potravín, a preto neočakávame, že by to infláciu potravín (meranú Štatistickým úradom SR) v nasledujúcich mesiacoch nejako výraznejšie ovplyvnilo. Neočakávame, že by mohlo prísť k situácii, že by sme sa odrazu v apríli alebo v máji 2023 (z dôvodu zastropovania) bavili nie o 28 percentnom náraste cien potravín (ako je tomu teraz), ale napríklad iba o 10- či 15-percentnom zdražovaní,“vysvetlila Eva Sadovská. Ak sa zdražovanie potravín spomalí, určite to nebude z dôvodu zastropovania. Jedným z dôvodov môže byť vývoj cien na svetových trhoch.

Marcové medziročné porovnanie

„Najväčšie zdraženie spomedzi potravín zaznamenali vajíčka a chlieb, ktorých cena sa takmer strojnásobila. Zatiaľ čo sme pred rokom za 20 kusov vajec zaplatili 3,78 eura, dnes je to astronomických 6,58 eura. Citeľný nárast cien zaznamenávame aj pri nápojoch, najmä alkoholických,“ upozornila odborníčka na osobné financie Linda Valentín, ktorá k týmto číslam prišla pomocou nákupného zoznamu.

Štatistici odhalili drsnú pravdu o cenách. Nie všetko je však drahšie (GALÉRIA)
Podľa analytikov si oproti minuloročnej Veľkej noci priplatíme za všetko... ak teda nemienime na Veľkonočnú nedeľu obedovať rezance s opraženou strúhankou. Ceny tretí rok rastú a podľa štatistikov v januári medziročne stúpli o viac, ako 28... Čítať ďalej
06 | 04 | 2023 | Eka Balašková

Z Čadce do Jablunkova, z Tvrdošína do Jablonky

V slovenskom pohraničí vždy fungovala turistika za nákupmi, v ostatnom roku-dvoch však doslova kvitne. Nečudo, veď v Česku sa maslo predáva v priemere za 1,26 eura a pokračovať by sa dalo dlhým zoznamom.

„Pri potravinách máme cenový rast za vrcholom. Naopak, niektoré potraviny naozaj lacnejú. V ďalších mesiacoch by tento trend mal pokračovať. Môžu sa nájsť výnimky, ale celkovo potraviny po minuloročnom zdražovaní by mohli byť lacnejšie,“uviedol pre český server tn.cz ekonóm David Marek.

Analytici sa domnievajú, že v Poľsku sa na jeseň inflácia dostane pod úroveň 10 percent.

V Maďarsku na to idú inak - obchodné reťazce budú musieť od 1. júna do 30 septembra zlacniť vybraný výrobok zo všetkých 20 kategórií najmenej o 10 percent z najnižšej ceny za predchádzajúcich 30 dní, informuje Pluska. Povinné zľavy sa budú týkať niekoľkých kategórií základných potravín, medzi ktoré sú zaradené hydina, syry, pečivo, zelenina, či ovocie.

Zdroj: RT | Ilustračná snímka

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik