Žiadny cenový strop! Toto je marketingový ťah
23 | 03 | 2023 I Eka Balašková

Hoci Ministerstvo pôdohospodárstva s veľkou slávou oznámilo dohodu s reťazcami o zastropovaní až štyristo potravín, predstavilo logo, po pár dňoch od vstupu dohody do platnosti, ľudia hovoria o tom, že boli ministerstvom oklamaní. Dohodu kritizuje aj potravinový kritik, poslanec Linhart. Zdá sa, že jediným spokojným je minister Vlčan ... a obchodné reťazce.

Prax totiž ukázala, že ceny nezastropovaných potravín sú mnohokrát nižšie, ako tie, na ktoré obchodné reťazce deklarujú trojmesačné nezvyšovanie cien. Medzi zastropované potraviny sa dostali aj také položky, ktoré by tam vôbec nemuseli byť, kým iné, ktoré nakupujeme každodenne, tam nefigurujú. Kritizujú Slováci, kritizujú pekári či cestovinári a kritizuje aj potravinový kritik a parlamentná opozícia.

Vlastné zoznamy

Každý reťazec si zvolil, ktoré potraviny zo svojho sortimentu mieni zastropovať. Cieľom dohody mala byť podľa ministra Vlčana pomoc nízkopríjmovým skupinám obyvateľstva. Prax však ukazuje, že ak sa budete riadiť logom so zastropovanými cenami, nenakúpite výhodne a lacno už vôbec nie. Jeden z reťazcov totiž zastropoval vajíčka, ktoré stoja 3,79 eura, no nezastropované sú lacnejšie. Zastropovaná cena masla je 3,29, no hneď vedľa je iné, nezastropované maslo v cene 1,99 eura a to už je citeľný rozdiel.

Hlas- SD: Agrorezort potvrdil kartelovú dohodu reťazcov na cenách pre zákazníkov. Vlčan musí odstúpiť.
Agrorezort pondelkovým vyhlásením potvrdil, že na takzvanom zastropovaní cien sa dohodli sami obchodné reťazce. Ceny týchto potravín pritom vzrástli tesne pred piatkovou tlačovou konferenciou na pôde agrorezortu, pričom minister verejne klamal, keď... Čítať ďalej
21 | 03 | 2023 | Tibor Malý

Minister problém nevidí

„To neznamená, že v budúcnosti ceny nemôžu ísť dole. Môžu ísť dole, lebo niektoré ceny komodít už poklesli a ja predpokladám, že konkurenčný boj donúti reťazce niektoré ceny potravín ešte znížiť,“ hovorí minister pôdohospodárstva a Martin Krajčovič zo Slovenskej aliancie moderného obchodu (SAMO) ministrove slová potvrdzuje.

Aj toto...?

Mnohým Slovákom v obchodoch však „nadvihlo obočie“, keď značku garancie uvideli napríklad pri alkoholických nápojoch, či sladkostiach, no chýbala pri chlebe, pečive, či zelenine. Krajčovič výber vysvetľuje tak, že reťazce doň zaradili položky z bežného košíka, kde nájdeme aj víno, či sladkosti. Nešli však do rizika.

„Napríklad dnes už vieme, že cena bravčového mäsa, mäsových výrobkov a pečiva pôjde hore, ale obchodníci garantujú, že cenu na označené produkty budú držať na zastropovaných hodnotách,“ upozornil Krajčovič.

Arogantné, cynické, neakceptovateľné!
„Dávame reťazcom na výber, buď sa nájde dohoda alebo nastúpi tvrdá ruka štátu, ktorá sa už nebude pýtať!“ rezolútne varuje Robert Fico na sociálnej sieti. „Štát musí strážiť, aby bol vzťah medzi prvovýrobcami potravín, reťazcami a občanmi zdravý a... Čítať ďalej
22 | 03 | 2023 | Ivan Brožík

Zasadne parlamentný výbor

„Na tomto zastropovaní, ktoré predstavili obchodné reťazce, obchodné reťazce len zase zarobia,“ reagoval na situáciu predseda Smer-SSD Robert Fico a nezaradený poslanec Patrick Linhart, ktorý sa do NR SR dostal ako potravinový kritik, zvoláva zasadnutie výboru pre pôdohospodárstvo, kde chce riešiť práve to, že MPH SR spoločne so SAMO spáchali podvod na občanoch.

„Páni a dámy, zastropovanie cien ministerstvom je obyčajný špinavý podvod vykonaný na spotrebiteľoch. Sú to obyčajné akciové ceny nehovoriac o tom, že u neakciového tovaru sa narýchlo navyšovali ceny o nejakých desať percent,“vysvetľuje Linhart.

Majú toho plné zuby

Svoj nesúhlas s postupom a zastropovaním cien v pondelok v tlačovom vyhlásení vyslovil aj Slovenský zväz pekárov, cestovinárov a cukrárov, ktorý hovorí o neférovom predvolebnom ťahu a predseda zväzu Lapšanský spotrebiteľov upozornil, že ak sa ceny potravín stanú témou predvolebného boja, členovia zväzu sú pripravení vstúpiť do štrajkovej pohotovosti.

Potravinár Lapšanský: Ak neprestanete zavádzať, pekári pôjdu do štrajku!
Ministerstvo pôdohospodárstva v piatok oznámilo dohodu s obchodnými reťazcami o zastropovaní cien niektorých potravín, pričom s touto iniciatívou prišli práve obchodné reťazce. Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) ich však... Čítať ďalej
20 | 03 | 2023 | Eka Balašková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik