Štatistici odhalili drsnú pravdu o cenách. Nie všetko je však drahšie (GALÉRIA)
06 | 04 | 2023 I Eka Balašková

Podľa analytikov si oproti minuloročnej Veľkej noci priplatíme za všetko... ak teda nemienime na Veľkonočnú nedeľu obedovať rezance s opraženou strúhankou. Ceny tretí rok rastú a podľa štatistikov v januári medziročne stúpli o viac, ako 28 percent.

Inflácia na Slovensku rastie a najväčší podiel na tom majú jednoznačne potraviny. A tak nás aj tie, ktoré radi vidíme na sviatočnom stole vyjdú o desiatky percent drahšie, ako minulý rok, či už ide o sviatočný šalát, alebo sladké pečivo. O čosi drahšie nás vyjdú aj sviatočné pobyty. Naopak, medziročne máličko klesli ceny PhM. Hoci štatistici avizujú mierny pokles inflácie, ceny sa stávajú aj predmetom predvolebného boja.

Platíme o desiatky percent viac

„Na Slovensku sme svedkami rekordne vysokej inflácie, ktorá sa už štyri mesiace drží nad úrovňou 15 percent. Ťahúňom zdražovania sú jednoznačne potraviny a nealkoholické nápoje,"informuje analytička Wood & Company Eva Sadovská. Štatistický úrad SR tvrdí, že najviac zdraželi mliečne výrobky, vajíčka, oleje a tuky.

„Takéto zdražovanie v praxi znamená, že ak sme vlani urobili pred veľkonočnými sviatkami nákup napríklad za 200 eur, tak tento rok nás vyjde takmer na 256 eur," počíta Sadovská.

Mäsové výrobky, šunková rolka, klobásy, údené ... to všetko šlo medziročne hore o takmer 30 percent
Mäsové výrobky, šunková rolka, klobásy, údené ... to všetko šlo medziročne hore o takmer 30 percent
pixabay.com
Chlieb alebo rožky o 28 percent
Chlieb alebo rožky o 28 percent
Chlieb, pečivo, obchod/pixabay
Vajíčka sú drahšie o 81 percent
Vajíčka sú drahšie o 81 percent
pixabay
Zelenina „vyskočila“ o 25,6 percenta
Zelenina „vyskočila“ o 25,6 percenta
Ilustračný obrázok / Fotobanka
Ovocie kupujeme drahšie o 13,5 percenta
Ovocie kupujeme drahšie o 13,5 percenta
Pixabay.com
Zemiaky sú drahšie až o 50 percent
Zemiaky sú drahšie až o 50 percent
pixabay.com
Mäsové výrobky, šunková rolka, klobásy, údené ... to všetko šlo medziročne hore o takmer 30 percent
Chlieb alebo rožky o 28 percent
Vajíčka sú drahšie o 81 percent
Zelenina „vyskočila“ o 25,6 percenta
Ovocie kupujeme drahšie o 13,5 percenta
Zemiaky sú drahšie až o 50 percent

Porovnanie blokov

 „Najväčšie zdraženie spomedzi potravín zaznamenali vajíčka a chlieb, ktorých cena sa takmer strojnásobila. Zatiaľ čo sme pred rokom za 20 kusov vajec zaplatili 3,78 eura, dnes je to astronomických 6,58 eura. Citeľný nárast cien zaznamenávame aj pri nápojoch, najmä alkoholických,“ upozorňuje odborníčka na osobné financie Linda Valentín, ktorá k týmto číslam prišla pomocou nákupného zoznamu.

Smer pozýva Slovákov na Slavín
Bratislava si dnes pripomína 78. výročie oslobodenia. Milí priatelia, prosím nezabudnite - dnes sa ideme na Slavín pokloniť hrdinom z Červenej armády za to, že oslobodili Bratislavu, hlavné mesto Slovenskej republiky, pripomína Bratislavčanom na... Čítať ďalej
04 | 04 | 2023 | Diana Zaťková

Chystáte šalát?

„Sviatočný“ zemiakový majonézový šalát sa nám počas tejto Veľkej noci výdatne predraží. Analytička 365.bank Jana Glasová upozorňuje, že za údené bravčové si priplatíme o 27 percent, za zemiaky o 50 percent, vajíčka až o 81 percent a za kyslé uhorky o 29 percent. Majonéza je drahšia v priemere o 38 percent.

Máte radi sladké?

Ak sa chystáte piecť, tak Glasová upozorňuje. „Za cukor si priplatíme zhruba až 70 percent, za olej asi 50 percent, za mlieko a múku viac než 40 percent, margarín nás vyjde drahšie o 36 percent a maslo o 19 percent,“ ktorá však má aj dobré správy – mak je zhruba o tri percentá lacnejší a o trošku lacnejšie sú aj jablká.

Summa summarum...

„Výdavky na veľkonočný stôl sa môžu hýbať okolo 150 eur, pričom najdrahšou položkou sú mäsové výrobky (šunka, saláma, údené mäso) a vajíčka. Celkovo nás veľkonočný nákup môže vyjsť aj na 282 eur vrátane dekorácií a výslužky pre šibačov,“ uzatvára Linda Valentín.

Nie len jedlom sme živí

Sviatky však nie sú len o jedle, ale rátať treba aj s cestovaním, niekto možno dovolenkou. Štatistický úrad informuje, že ubytovanie v slovenských hoteloch a penziónoch bolo medziročne vo februári drahšie o viac, ako 11 percent a posedenie v reštaurácii či kaviarni o viac, ako 16 percent

Je niečo, čo raketovo nestúplo?

Štatistici tvrdia, že aktuálne sú lacnejšie pohonné hmoty. O 11 percent je lacnejší 95-oktánový benzín a nafta je medziročne lacnejšia o 5 percent.

„Očakávame tak, že tohtoročné veľkonočné tankovanie vyjde motoristov lacnejšie ako vlani. Ak sa Slováci a Slovenky rozhodnú cestovať autobusmi, priplatia si za cestovné 18 percent oproti vlaňajšku. V prípade vlakov prišlo k zvýšeniu cien o 3,9 percenta,“doplnila analytička Eva Sadovská.

Neznášate niektoré zvuky? Otestujte sa, a zistite, či netrpíte mizofóniou
Asi poznáte ten pocit, keď vás pri nejakom veľmi nepríjemnom zvuku doslova strasie. Možno patríte medzi tých, ktorých dráždia aj relatívne všedné zvuky. Táto „precitlivelosť“ sa nazýva mizofónia. Citlivosťou na zvuky trpí ďaleko viac ľudí, ako by... Čítať ďalej
03 | 04 | 2023 | Eka Balaskova

Ešte jedna dobrá správa

„Očakávame, že v ďalších mesiacoch sa inflácia bude postupne zmierňovať. Do spomaľovania spotrebiteľských cien vrátane potravín by sa mal začať premietať hlavne pomalší rast cien agrokomodít a potravín vo svete a tiež lacnejšie energie. Citeľnejšie by to mohlo byť hlavne od 2. kvartálu 2023,“ uzavrela analytička Glasová.

Treba s tým niečo robiť

Šialený rast cien sa stáva aj predvolebnou témou opozície

"Ponúkame riešenie v podobe prijatia balíka zákonov. Navrhujeme obmedziť obchodnú prirážku reťazcov. Povinnosť zverejniť skutočné nákupné ceny potravín. Štátnu dotáciu pre producentov potravín. Rovnako navrhujeme 0 percent dph na predaj potravín z dvora a 5 percent dph na základné potraviny," uviedol návrhy HLASu Peter Pellegrini.

Hlas vyzýva Hegera, Čaputovú i Vlčana: KONAJTE KONEČNE!
HLAS ponúka riešenia na zastavenie rastu potravín a vyzýva prezidentku, aby konala! Mala by pristúpiť k odvolaniu Vlčana, ak do krátkeho času nezačne konať a nezačne riešiť problémy ľudí, hovorí Pellegrini. HLAS - sociálna demokracia vyzýva Hegera... Čítať ďalej
29 | 03 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik