Dlhová brzda začína pôsobiť: Podporu z Úradu vlády nečakajte
10 | 05 | 2023 I Eka Balašková

Predseda vlády SR má možnosť poskytnúť finančné prostriedky z rozpočtovej rezervy. Podpora by mala pomôcť projektom v rôznych oblastiach, ktoré budú slúžiť čo najväčšiemu počtu obyvateľov v regiónoch, ale aj celej spoločnosti.

Odborná komisia, ktorá je poradným orgánom predsedu vlády mu odporučí schváliť alebo neschváliť podporu. V tomto roku je však podpora zmrazená a pozastavená. Môže za to dlhová brzda, ktorá by bola aktivovaná už pred dvoma rokmi, keby nebola vyslovená dôvera vláde Eduarda Hegera. Len nedávno aj Európska komisia informovala, že Slovensko sa nezadržateľne blíži k bankrotu, ktorý nám hrozí v budúcich desaťročiach.

Ako to funguje

Posudzovanie žiadostí prináleží odbornej komisii, poradnému orgánu predsedu vlády. Tá má za úlohu žiadosť buď odporučiť, alebo zamietnuť, pritom určí aj výšku podpory. Konečné slovo má predseda vlády.

Priama podpora 2023

„V dôsledku uplatňovania sankcií z prekročenia najvyšších pásiem limitu pre výšku dlhu verejnej správy - tzv. dlhovej brzdy podľa zákona č. 493/2011 Z. z. o rozpočtovej zodpovednosti v platnom znení (ďalej len „ústavný zákon“) sa od mája 2023 uplatňujú sankcie podľa čl. 12 ods. 3 až 7 ústavného zákona s cieľom zamedziť nárastu dlhu Slovenska,“uvádza sa na stránke Úradu vlády.

Ukrajine by vláda určite neurobila to, čo slovenským mestám a obciam
Komora miest a predsedovia Regionálnych združení ZMOS prišli na pokraji ekonomického zúfalstva a nekonečných nesplnených sľubov s jednoznačnými návrhmi a požiadavkami samospráv smerom k vláde. Informujú o nich na webovom sídle ZMOSu. Vyhlásenie... Čítať ďalej
09 | 05 | 2023 | Ivan Brožík

Dlhová brzda je v Ústave

„Podľa čl. 12 ods. 5 písm. b) ústavného zákona, ak výška dlhu dosiahne určenú hranicu nemožno poskytovať prostriedky z rezervy predsedu vlády a z rezervy vlády,“ vysvetľuje Úrad vlády rozhodnutie. Pripomína, že sankcie sa napriek presiahnutiu dlhu cez všetky pásma dlhovej brzdy neuplatňovali kvôli nástupu novej vlády. Na ich uplatňovanie sa vzťahovala 24-mesačná výnimka vyslovením dôvery Hegerovej vláde.

Ani sa nepokúšajte

„Keďže uplynutím tohto obdobia dochádza k zmrazeniu prostriedkov z rezervy vlády a predsedu vlády, nie je možné viac žiadať o poskytovanie finančných prostriedkov z rozpočtovej rezervy predsedu vlády SR a podpora z rozpočtovej rezervy predsedu vlády SR sa zastavuje,“uzatvára Úrad vlády.

Varuje aj Bloomberg

A aby toho nebolo málo, do bankrotu nás vedú aj pôžičky za posledný rok. Vojnové finančné mýto sa totiž hromadí! Vlády východnej Európy si už tento rok požičali takmer 32 miliárd dolárov! To je trikrát viac ako v rovnakom období minulého roka, informuje agentúra Bloomberg.

"Východná Európa zažíva obrovské finančné straty, keďže vládne výdavky výrazne vzrástli kvôli potrebe kompenzovať vojenské náklady a náklady na pobyt ukrajinských utečencov," píše agentúra.

Eurokomisia šokuje! Slovensko je na POKRAJI BANKROTU
Slovensko sa ocitlo na pokraji bankrotu! Slovensko v posledných dňoch zápasí s mimoriadne vážnou situáciou. Padá vláda, zúri ústavná kríza, prezidentka je v zahraničí. A aby toho nebolo málo, podľa portálu Trend nám hrozí ďalší závažný problém. Ak... Čítať ďalej
06 | 05 | 2023 | Eka Balaskova

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik