Ukrajine by vláda určite neurobila to, čo slovenským mestám a obciam
09 | 05 | 2023 I Ivan Brožík

Komora miest a predsedovia Regionálnych združení ZMOS prišli na pokraji ekonomického zúfalstva a nekonečných nesplnených sľubov s jednoznačnými návrhmi a požiadavkami samospráv smerom k vláde. Informujú o nich na webovom sídle ZMOSu.


Vyhlásenie Komory miest a predsedov Regionálnych združení ZMOS prináša HD v plnom znení:

_______________________

Jednoznačná požiadavka

„Situácia je vážna, z dôvodu obáv o dodržanie sľubov od vlády smerom k samosprávam a vzhľadom na súčasné politické zmeny, budeme jednoznačne požadovať vyplatenie celej časti 108 miliónov eur určených na kompenzácie a to tak, že 54 miliónov eur žiadame rozpočítať v zmysle koeficientov v dohodnutých pomeroch a druhú polovicu, t. j. 54 miliónov eur požadujeme vyplatiť pomerom, ako je prerozdelená DPPO,“ deklaruje podpredseda ZMOS a predseda Komory miest ZMOS Jozef Božik."

Žiadajú naspäť kompetencie

"Samosprávy nesúhlasia s tvrdeniami politikov, že nám dali viac, ako zobrali. „Toho času pociťujeme totálne bezvládie. Na rokovaní pracovnej skupiny som o.i. uviedol, že CZT nie sú kompenzačne riešené a niektoré materské školy ročné prevádzkové náklady minuli už teraz. Budeme musieť pristúpiť k vráteniu prenesených kompetencií na štát,“ povedal predseda ZMOS Branislav Tréger."

Stovky žiadostí čakajú na reakciu štátnej moci 

"V súvislosti s dotazom o vyplácanie IROP FAST-CARE na odídencov z Ukrajiny uviedol primátor mesta Vrútky a vyjednávač ZMOS za eurofondy Branislav Zacharides: „Na podpis je pripravených 500 žiadostí. Čaká sa na schválenie revízie IROP Európskou komisiou. Tie samosprávy, ktoré podali žiadosti v 1. kole by mali byť rýchlo vybavené. V prípade schválenie žiadosti o NFP v požadovanej výške sa odporúča samosprávam urýchlené vzdanie sa práva na odvolanie, čím sa proces zaslania platby urýchli. IROP FAST-CARE  sa týka počtu odídencov za obdobie 03-11/2022. Prílev utečencov sa neukončil a sú nové počty odídencov. V tejto súvislosti ZMOS požiada Ministerstvo vnútra SR o informácie o vývoji počtu utečencov s dočasným útočiskom (registrovaní utečenci) za obdobie od 11/2022 do 04/2023. Zároveň osloví kompetentný rezort s požiadavkou o identifikáciu voľných zdrojov zo všetkých operačných programov na pokračovanie výzvy FAST-CARE."

Vláda musí svoje záväzky splniť

"Ohľadom covidových pôžičiek predseda ZMOS Branislav Tréger uviedol, že „ich preklasifikovanie na transfer musí byť súčasťou memoranda s vládou. Požadujeme, aby sa vláda smerom k nám zaviazala plniť finančné veci v absolútnych čiastkach. Navrhnuté memorandum budeme pripomienkovať a následne ho predložíme na schválenie májového snemu ZMOS.“ 

Informácie verejnosť dostane čoskoro

"V stredu sa uskutoční tlačová konferencia, kde budeme naše spoločné požiadavky interpretovať.  V prípade ďalších zásadných informácií podpredseda ZMOS a predseda Komory miest Jozef Božik zvolá ďalšie operatívne online rokovanie Komory miest a predsedov Regionálnych združení ZMOS." Píše sa na webe ZMOSu vo vyhlásení, ktoré sme priniesli v plnom znení.

SAK k vyhláseniu najväčšej stavovskej organizácie sudcov!
Združenie sudcov Slovenska ako najväčšia stavovská organizácia sudcov na Slovensku dnes vydala verejné vyhlásenie, ktorým v súvislosti s očakávaným vymenovaním tzv. úradníckej vlády vyzvalo na zachovanie kontinuity vo vedení Ministerstva... Čítať ďalej
09 | 05 | 2023 | Gabriela Fedičová

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik